Βουτιά άνω του 3% το πετρέλαιο, πτώση 6% στο αέριο
Shutterstock
Shutterstock

Βουτιά άνω του 3% το πετρέλαιο, πτώση 6% στο αέριο

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου παράλληλα με τις μετοχές, καθώς η κατάρρευση της Silicon Valley Bank δημιούργησε φόβους για μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά η ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης παρείχε στήριξη.

Συγκεκριμένα, τα futures του Brent σημειώνουν πτώση 2,96% στα 80,33 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κινείται επίσης πτωτικά στα 3,46% στα 74,07 δολάρια ανά βαρέλι.

Το κλίμα στην αγορά ήταν εύθραυστο, καθώς οι ανησυχίες για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη από τη Fed έχουν επιδεινωθεί από τα υψηλά αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, ανέφεραν αναλυτές της ANZ Bank σε σημείωμά τους το πρωί της Δευτέρας.

Η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank και της Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη oδήγησαν σε ένα ξεπούλημα των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το οποίο άσκησε επίσης καθοδικές πιέσεις στο δολάριο.

Το κυμαινόμενο ξεκίνημα του πετρελαίου στην εβδομάδα ακολουθεί τη θετική δυναμική της Παρασκευής, όταν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ εξέπληξαν προς τα πάνω. Τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο ξεπέρασαν τις προσδοκίες, με τις μη γεωργικές μισθοδοσίες να αυξάνονται κατά 311.000, έναντι των προσδοκιών για 205.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Από τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική της προσφοράς, η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes Co δήλωσε την Παρασκευή ότι οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες μείωσαν αυτή την εβδομάδα τον αριθμό των εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου που λειτουργούν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2020.

Μετά την απότομη άνοδο άνω του 20% την Παρασκευή, το φυσικό αέριο σήμερα υποχωρεί 1,13% στα 52,25 ευρώ.