Άνοδος σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

Άνοδος σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

Ανοδικά κινούνται οι διεθνείςτιμές του πετρελαίου την Παρασκευή βαδίζοντας προς μια ελαφρώς ανοδική εβδομάδα  καθώς οι συνομιλίες για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα περιεπλάκησαν περαιτέρω λόγω του επεισοδίου που οδήγησε σε θάνατο περισσότερους από 100 Παλαιστινίους.

Σε αυτό το κλίμα, το Brent κινεται  ανοδικά κατά 2,88% στα 84,27 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό κατέγραψε άνοδο 3,22% στα 80,78 δολάρια.

Το WTI βρίσκεται σε τροχιά αύξησης 4% αυτή την εβδομάδα, ενώ το Brent διατηρείται κοντά στην τιμή διακανονισμού της προηγούμενης εβδομάδας. Το Brent κυμαίνεται άνετα πάνω από το όριο των 80 δολαρίων εδώ και τρεις εβδομάδες, με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να έχει μόνο μέτριες επιπτώσεις στις ροές αργού από τις επιθέσεις στη ναυτιλιακή κίνηση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν τις αναφορές για πυρά ισραηλινών στρατευμάτων εναντίον ανθρώπων που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, λέγοντας ότι πιστεύει πως το θανατηφόρο περιστατικό θα περιπλέξει τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ επέρριψε την ευθύνη για τους θανάτους στα πλήθη που περιτριγύριζαν τα φορτηγά με τη βοήθεια, λέγοντας ότι τα θύματα ποδοπατήθηκαν ή πατήθηκαν.

Ακόμη και πριν από το περιστατικό της Πέμπτης, το Ισραήλ και η Χαμάς είχαν δηλώσει ότι υπήρχε μεγάλο χάσμα μεταξύ τους στις συνομιλίες στο Κατάρ για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες μιας εκεχειρίας 40 ημερών στον πόλεμο στη Γάζα. Οι διαμεσολαβητές του Κατάρ δήλωσαν ότι δεν υπήρξε κάποια σημαντική εξέλιξη και ότι τα πιο επίμαχα ζητήματα παραμένουν άλυτα.

Το φυσικό αέριο καταγράφει, επίσης, άνοδο κατά 3,24% στα 25,67 ευρώ ανά μεγαβατώρα.