Άνοδο 2% κατέγραψε ο χρυσός την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλή καταφύγια μετά τις νέες εμπορικές απειλές του προέδρου Τραμπ και την υποχώρηση του δολαρίου.
Η τιμή spot του χρυσού διαμορφώθηκε στα 3.363,40 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ έκλεισαν στα 3.360,10 δολάρια, με εβδομαδιαία άνοδο σχεδόν 5% - την υψηλότερη από το 2019.
Ο ανεξάρτητος trader Τάι Γουόνγκ απέδωσε την ενίσχυση του χρυσού στις τελευταίες κινήσεις του Τραμπ, όπως την απειλή δασμών 50% κατά της ΕΕ, την επιβολή φόρου 25% στην Apple και τις επιθέσεις κατά του Χάρβαρντ. «Σε ημέρα χαμηλής ρευστότητας, οι αγορές είναι πιο ευάλωτες σε έντονες διακυμάνσεις», σχολίασε.
Η πτώση του δολαρίου κατά 0,7% ενίσχυσε περαιτέρω την ελκυστικότητα του χρυσού για κατόχους άλλων νομισμάτων. Παράλληλα, η ψήφιση νέου νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για αύξηση δαπανών, που εκτιμάται ότι θα εκτινάξει το χρέος των ΗΠΑ, ενίσχυσε την αβεβαιότητα στις αγορές.
Ο αναλυτής της RJO Futures, Daniel Pavilonis, εκτίμησε ότι εάν ο χρυσός ξεπεράσει τα 3.500 δολάρια, ενδέχεται να κινηθεί προς τα 3.800 δολάρια ανά ουγγιά.
Η πλατίνα κατέγραψε άνοδο 0,81% στα 1.089,40 δολάρια - σε υψηλό 12 μηνών - λόγω μειωμένων αποθεμάτων, σύμφωνα με την UBS. Το ασήμι ενισχύθηκε κατά 1,31% στα 33,65 δολάρια, ενώ το παλλάδιο υποχώρησε 2,28% στα 1003 δολάρια. Παρά τις διακυμάνσεις, όλα τα πολύτιμα μέταλλα έκλεισαν με εβδομαδιαία κέρδη.