Αναστάτωση μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ: Τι λένε οι σεισμολόγοι, μπαράζ μετασεισμών

Αναστάτωση μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ: Τι λένε οι σεισμολόγοι, μπαράζ μετασεισμών

Έντονη σεισμική δραστηριότητα καταγράφεται στην Αταλάντη μετά το σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 15:30 στην Αταλάντη, ανάμεσα στα χωριά Έξαρχος και Καλαπόδι, και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα.  Κλιμάκιο του ΟΑΣΠ μεταβαίνει στην περιοχή.

Ήδη πραγματοποιούνται έλεγχοι από τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρές ζημιές, ωστόσο, όμως, καταγράφονται ρηγματώσεις σε διάφορες παλιές οικοδομές, πτώση σοβάδων και πλακιδίων. Αύριο Παρασκευή το πρωί αναμένεται κλιμάκιο από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης του Υπουργείου Υποδομών για να εκτιμήσει πιθανές ζημιές σε υποδομές και κτίρια.

Μια πρώτη καταγραφή επιχειρούν ήδη, και συνεργεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μαζί με μηχανικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολό της η επιστημονική κοινότητα διαβεβαιώνει τους αρμόδιους στη Λαμία και την Αταλάντη ότι «αυτή η σεισμική ακολουθία δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης» που είναι γνωστό ότι αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο των κατοίκων της περιοχής.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό, σημειώθηκε 9 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της Αταλάντης, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 5χλμ.

Λαμία: Ψάχνουν για ζημιές από τον σεισμό στα χωριά γύρω από την Αταλάντη 

«Ο κόσμος αιφνιδιάστηκε και τόσο στην Αταλάντη όσο και στα γύρω χωριά, οι κάτοικοι βρίσκονται στους δρόμους» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «ήδη γίνονται περιπολίες τόσο από τους αστυνομικούς όσο και τους πυροσβέστες στα χωριά γύρω από την Αταλάντη για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ζημιές και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία σχετική αναφορά», αλλά όπως σημειώνει «είναι αρκετά νωρίς, αφού κάτι τέτοιο θα διαπιστωθεί όταν οι κάτοικοι γυρίσουν στα σπίτια τους.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται τόσο μέσα στην πόλη της Αταλάντης όσο και στα χωριά Καλαπόδι και Έξαρχος αλλά και ευρύτερα». Σύμφωνα με κατοίκους του χωρίου Έξαρχος «σε κάποια παλιά σπίτια έπεσαν κάποιοι σοφάδες αλλά ακόμα δεν έχουμε τελική εικόνα».

Σημειώνεται ότι μετά τον σεισμό μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 15:33 με επίκεντρο πολύ κοντά στο χωριό Έξαρχος στην περιοχή της Αταλάντης, ήδη μέχρι στιγμής έχουν γίνει άλλοι 8 μετασεισμοί από 2 έως 2,9 Ρίχτερ, που κρατούν τους κατοίκους της περιοχής στις πλατείες και στους δρόμους.

«Πλούσια» η σεισμική δραστηριότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα, όπως φαίνεται και από τον χάρτη που ακολουθεί, υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή που έδωσε σήμερα τον σεισμό 4,8 Ρίχτερ αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας.

Ε. Λέκκας: Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε πως είναι πολύ πρόωρο να πούμε εάν πρόκειται για προσεισμό ή κύριο σεισμό, ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινόμενου, και στη συνέχεια θα κάνουν εκτιμήσεις.

«Η περιοχή έχει βεβαρημένο ιστορικό, που αναφέρεται ουσιαστικά και σε πολύ μεγάλους σεισμούς» υπενθύμισε ο καθηγητής Γεωλογίας. «Η περιοχή δίνει τέτοιους σεισμούς, κι αυτό είναι θετικό. Είναι μέσα στα πλαίσια της κανονικής σεισμικότητας στην περιοχή» εξήγησε.

Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε πως «έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό σχετικά σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός σε ευρύτερη περιοχή του ελλαδικού χώρου μέχρι και την Αθήνα, κυρίως στα ψηλά κτίρια». Βεβαίως, σημείωσε, στις παρακείμενες περιοχές είχαμε μεγάλες εντάσεις, αλλά από τις πληροφορίες που προκύπτουν δεν έχουμε κάποιες επιπτώσεις. 

Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να σταλεί κλιμάκιο του ΟΑΣΠ στην περιοχή. 

Ζήτησε από τους κατοίκους να κρατήσουν την ψυχραιμία τους, να μην πλησιάζουν τα  παλιά σπίτια, αλλά και περιοχές που υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων. 

Α. Τσελέντης για σεισμό: Έγινε σε περιοχή που δεν μας έχει προβληματίσει 

«Ο τρόπος διάρρηξης (πλάγιο κανονική) δείχνει ότι δεν έχει καμία σχέση με την Αταλάντη», υποστηρίζει σε ανάρτησή του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, μιλώντας για τη σεισμική δόνηση  4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη, προσθέτοντας ότι «ο σεισμός έγινε σε μια περιοχή που έως τώρα δεν μας είχε προβληματίσει».

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του αναφέρει:

«ΣΕΙΣΜΟΣ 4,8R

Μόλις κατέβηκα από το αεροπλάνο γιαυτο καθυστέρησα να ανεβάσω για το σεισμό.

EΘ. ΣEIΣM. ΔIKTYO 08/06/2023 15:33, AΣΘENH,M=4.8,EΠIK:101 XΛM. BΔ AΘHNAΣ, 13 XΛM. NΔ THΣ ATAΛANTHΣ: ΓI-EAA

Έγινε σε μία περιοχή που έως τώρα δεν μας είχε προβληματίσει. Ο τρόπος διάρρηξης (πλάγιο κανονική) δείχνει ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΤΑΛΑΝΤΗ!

Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη είναι επιπόλαιο να προβώ σε εκτιμήσεις τόσο νωρίς.

(**) ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΟΥΣ»

 

Πρώτη ημερομηνία δημοσίευσης: Πέμπτη 8 Ιουνίου, ώρα 15:37