OAKA: Εισαγγελική παρέμβαση για το στέγαστρο Καλατράβα
Eurokinissi
Eurokinissi

OAKA: Εισαγγελική παρέμβαση για το στέγαστρο Καλατράβα

Παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος, μετά την απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω του προβλήματος στατικότητας που παρουσίασε το στέγαστρο Καλατράβα.

Με εντολή του ο κ. Ελευθεριάνος ζητά να ερευνηθεί μεταξύ άλλων και σε βάθος πενταετίας:

- Ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν.

- Αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους

- Γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή

Την προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή: Προέχει η ασφάλεια των αθλητών - Συμφωνούμε με την απόφαση Βρούτση

Σε ανακοίνωση προχώρησε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σχετικά με το πρόβλημα στατικότητας που παρουσίασε το στέγαστρο του ΟΑΚΑ και που έχει ως αποτέλεσμα για κάποιο χρονικό διάστημα να μη διεξάγονται αθλητικές δραστηριότητες στον συγκεκριμένο χώρο.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, «συμφωνούμε με την απόφαση του υπουργού Αθλητισμού, καθώς προέχει η ασφάλεια των αθλητών», ενώ επισημαίνει πως «το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών ήταν και παραμένει η καρδιά του ελληνικού αθλητισμού».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής:

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με αφορμή την απόφαση για αναστολή κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στο Κεντρικό Στάδιο του ΟΑΚΑ και στο Ποδηλατοδρόμιο για θέματα στατικότητας των Στεγάστρων Καλατράβα, δηλώνει τα εξής:

– Πάγια θέση της είναι, ότι εκτός από την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα και για τη συντήρηση τους προκειμένου να διατηρούνται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να φιλοξενούν με ασφάλεια τους αθλητές και τις αθλήτριες. Παράλληλα να εξοπλίζονται με σύγχρονο εξοπλισμό ανάλογα με τις απαιτήσεις και την εξέλιξη του κάθε αθλήματος.

-Συμφωνεί με την απόφαση του Υπουργού Αθλητισμού, καθώς προέχει η ασφάλεια των αθλητών, των αθλουμένων, των φιλάθλων και των εργαζομένων στους χώρους και για κανένα λόγο ή σκοπό δεν πρέπει να διακινδυνεύεται.

-Ζητά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι μελέτες για τη στατικότητα των κατασκευών Καλατράβα, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα και οι εργασίες αποκατάστασης – σε περίπτωση που απαιτούνται – για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του ΟΑΚΑ.

-Επισημαίνει ότι το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών ήταν και παραμένει η καρδιά του ελληνικού αθλητισμού και έτσι πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί για τους χιλιάδες αθλητές και αθλούμενους που το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα μίλησε το πρωί του Σαββάτου, ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων πως «θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατό ταχύτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν στο ΟΑΚΑ. Πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

Πού οφείλεται το πρόβλημα

Τον λόγο στον οποίο οφείλεται το πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα και τους κινδύνουν που ελλοχεύουν, εξήγησε ο καθηγητής Αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής εξήγησε: «Κατά την άποψή μου αναμενόμενο είναι το αποτέλεσμα της μελέτης, το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό και τεκμηριωμένο. Εξωτερικά δεν το έχω διαβάσει, αλλά και εγώ από καιρό είχα μία παρόμοια άποψη διότι πρώτον δεν υπάρχει καμία συντήρηση 20 χρόνια τώρα. Οι κατασκευές αυτές έχουν μια ιδιαιτερότητα. Δεν είναι όπως όλες οι μεταλλικές κατασκευές. Έχουν κάποια ιδιαίτερα στοιχεία που τις καθιστούν τρωτές, ευάλωτες».

Στη συνέχεια, ανέφερε: «Είναι οι συγκολλήσεις, οι ενώσεις με τα μπουλόνια, οι κόμβοι, οι συνδέσεις και ιδιαίτερα θα μπορούσα να πω ότι είναι ένα άλλο ύπουλο στοιχείο το οποίο είναι και εξαιρετικά δύσκολο να διαγνωστεί. (…) Tο στέγαστρο αυτό κουνάει, ταλαντώνεται, ταλαντώνεται ακόμα περισσότερο όταν φυσάει άνεμος ή υπάρχει βροχή κλπ κλπ. Εκτός από την κανονική διάβρωση, υπάρχει το φαινόμενο του Stress Corrosion, δηλαδή πρόσθετη διάβρωση λόγω μεγάλης έντασης σε ορισμένα σημεία.Επιταχύνεται η διάβρωση σε ορισμένα σημεία των κόμβων όπου υπάρχει μεγάλη εντατική κατάσταση.

Το τρίτο, το οποίο είναι ύπουλο, είναι η κόπωση του υλικού από τις ταλαντώσεις. Κάθε κομμάτι του στεγάστρου έχει τη δική του ιδιοταλάντωση. Εάν λοιπόν δούμε σε συχνότητα ενός hertz, δηλαδή ένας κύκλος ανά δευτερόλεπτο, αυτά τα 20 χρόνια έχουν περί τις 700 εκατομμύρια κύκλους δονήσεις που σημαίνει ότι έχει κοπωθεί το υλικό πάρα πολύ και είναι δύσκολο διαναγνώσιμο. Το αποτέλεσμα είναι να μπορεί να σπάσει ξαφνικά σε χωρίς προειδοποίηση δυστυχώς» ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Καρύδης δήλωσε: «Τι να πω είναι η κακιά μας μέρα; Το DNA μας; Δεν συντηρούμε τα έργα που κάνουμε. Έχουμε μία εγκατεστημένη περιουσία, μία υποδομή, ένα πλούτο της χώρας που χρειάζεται να πληρώνουμε κάποια χρήματα ετησίως. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμώ ότι θα έπρεπε να δαπανώνται περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη συντήρηση του συγκεκριμένου έργου. Ρωτώ λοιπόν πόσα λεφτά έχουν δαπανηθεί για την κατάλληλη συντήρηση;»

 

Διαβάστε Περισσότερα