Υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής στην περιοχή της Ναυπάκτου. Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν απομακρυνθεί από το σημείο.
Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής (29/06) στην περιμετρική της Ναυπάκτου, στο ύψος της Παλαιοπαναγιάς.
H φωτιά επεκτάθηκε σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο, ενώ στις 06:14 το πρωί της Κυριακής εκδόθηκε μήνυμα από το 112 που καλούσε όσους βρίσκονται στην περιοχή Άνω Πλατανίτη να απομακρυνθούν προς Αντίρριο και Ναύπακτο.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχεήρησαν 105 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 33 οχήματα ενώ εναέρια συνδρομή παρείχαν 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.
Ακόμα, επιχειίρησαν μηχανήματα έργου από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με το nafpaktianews, οι Aρχές προχώρησαν στην εκκένωση του οικισμού Λαουρδεκέϊκα.
Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ναυπακτίας Θωμάς Κοτρωνιάς αναφέρει: «Ενημερωθήκαμε στις 05:30 για τη φωτιά στα Λαουρδεκέικα. Η φωτιά ήταν πολύ μεγάλη. Κάναμε εκκένωση στον οικισμό. Πριν από λίγο έφυγε και ο τελευταίος κάτοικος, μια κατάκοιτη γυναίκα. Το μέτωπό είναι πολύ μεγάλο και κατευθύνεται δυτικά πάνω από τον οικισμό Λαουρδεκέικα κατά μήκος του βουνού».
Σημειώνεται πως μετά από τις 08:30 της Κυριακής η εικόνα από τις επιχειρήσεις απέναντι στις φλόγες είναι καλύτερα, με την πυρκαγιά να έχει περιοριστεί. Στο επίκεντρο των προσπαθειών είναι να «μαζευτεί» το μέτωπο, καθώς από το μεσημέρι αναμένεται ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή.
Θετικά στην προσπάθεια της κατάσβεσης λειτουργεί η εγγύτητα της θάλασσας στο σημείο, που επιτρέπει τον γρήγορο ανεφοδιασμό των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.
⚠️ Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣
— 112 Greece (@112Greece) June 29, 2025
🆘 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή #Άνω_Πλατανίτη της Περιφερειακής Ενότητας #Αιτωλοκαρνανίας
‼️ Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Άνω_Πλατανίτη απομακρυνθείτε προς #Αντίρριο και #Ναύπακτο
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV…
Προληπτικά στάλθηκε μήνυμα του 112 ζητώντας από όσου βρίσκονται στον Άνω Πλατανίτη να εκκενώσουν προς Αντίρριο Ναύπακτο.
Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή πολλές περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται στην κατάσταση κινδύνου 5 για την εκδήλωση πυρκαγιάς, για πρώτη φορά το 2025, όπως καταγράφεται στον σχετικό χάρτη της Πολιτικής Προστασίας.
⚠️ Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου 🔥 για αύριο Κυριακή 29/6
— Civil Protection GR (@CivPro_GR) June 28, 2025
🔴 Ακραίος Κίνδυνος 5⃣ σε:
📍#Αττική & #Κύθηρα
📍περιοχές #Λακωνίας & νότιας #Εύβοιας
📍#Κρήτη
📍#Λέσβο #Σάμο #Χίο #Ψαρά & #Ικαρία
🟠🟡 Πολύ υψηλός 4️⃣ & υψηλός κίνδυνος 3️⃣ στη λοιπή νησιωτική χώρα και σε πολλές περιοχές… pic.twitter.com/nGQLxP1Yn0