Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Ηλεία - Πολύ υψηλός ο κίνδυνος για πυρκαγιές σήμερα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Ηλεία - Πολύ υψηλός ο κίνδυνος για πυρκαγιές σήμερα

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η φωτιά που ξεκίνησε την Παρασκευή (21/6) από την περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας και πέρασε στην Ηλεία, διάσπαρτες εστίες υπάρχουν στις περιοχές Λάττα και Πρόδρομος. Στην περιοχή επιχειρούν 154 πυροσβέστες με έξι πεζοπόρα τμήματα 56 οχήματα, εθελοντές καθώς και μηχανήματα έργου και υδροφόρες που έχουν διατεθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση. Από αέρος συνδράμουν τις προσπάθειες κατάσβεσης έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στο μεταξύ, σε επιφυλακή βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς παραμένει και σήμερα, Σάββατο (22/6) πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Σε Ηλεία, Αχαΐα, Αργολίδα καθώς και στις υπόλοιπες περιοχές που είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Oι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας μαζί με μηχανήματα έργου και υδροφόρες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς και εθελοντές, βρίσκονταν επί ποδός, καταβάλλοντας προσπάθειες προκειμένου να περιορίσουν τις φωτιές. Υψηλός παραμένει και σήμερα, Σάββατο, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Επί του παρόντος, η φωτιά στη Σαλαμίνα βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο, έχει οριοθετηθεί η φωτιά στην Ύδρα, και υπό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε στη Βόλβη Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην Ηλεία, στο Δήμο Πηνείας εκκενώθηκαν επτά κοινότητες καθώς η φωτιά είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, στη μάχη κατάσβεσής της μπήκαν με το πρώτο φως της ημέρας και τα εναέρια μέσα. 

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές σε Μεγαλόπολη και Κρανίδι. Ειδικότερα, στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, παραμένουν και επιχειρούν 59 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 16 οχήματα. Στο Κρανίδι Αργολίδας συνεχίζουν να επιχειρούν 57 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα.

Αργά τη νύχτα ξέσπασε φωτιά και στην Ύδρα, σε δύσβατο και απόκρημνο μέρος με χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Άγιος Νικόλαος. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής διά θαλάσσης.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα - Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία

Πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4) παραμένει και σήμερα, Σάββατο (22/6), ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας) και Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας), σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr). Σε επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Μηνύματα 112

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στάλθηκαν 26 μηνύματα από το 112, τα μισά (13) από τα μηνύματα αφορούσαν στην πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας. Το τελευταίο μήνυμα του 112 αφορούσε σε εκκένωση στην περιοχή Λάτα προς Σιμόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής από το Μαστραντώνη Αχαϊας και αναπτύσσοντας μεγάλη δυναμική, πέρασε σταδιακά στην περιφέρεια Ηλείας, όπου προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια σε κοινότητες του Νομού.

Όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής εστίαζαν το βράδυ στην περιοχή Πηνείας, όπου υπήρχαν τα περισσότερα προβλήματα. Την Παρασκευή (21/6), σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ερυμάνθου Αχαΐας Θεόδωρος Μπαρής έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη νύχτα. «Παρά το γεγονός ότι έχουν υποχωρήσει οι άνεμοι υπάρχουν παντού διάσπαρτες εστίες που με την παραμικρή ενίσχυση των ανέμων αναζωπυρώνονται» είχε σημειώσει.

Αναφορικά με τις ζημιές που είχαν προκληθεί, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «οι πληροφορίες που έχω είναι ότι έχουν καεί σπίτια και αποθήκες, ενώ υπάρχουν και μεγάλες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο».

Αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου στο Σιμόπουλο, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστρατήγου Νίκου Ρουμελιώτη, του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας Ανδρέα Τσαπικούνη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Στη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν ώστε η μεγάλη πυρκαγιά να μην περάσει προς Σιμόπουλο ή Εφύρα.