Κρήτη: Απόκοσμες εικόνες από την αφρικανική σκόνη - Βάφτηκε «πορτοκαλί» ο ουρανός σε Ηράκλειο και Χανιά (pics)
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ \ EUROKINISSI
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ \ EUROKINISSI

Κρήτη: Απόκοσμες εικόνες από την αφρικανική σκόνη - Βάφτηκε «πορτοκαλί» ο ουρανός σε Ηράκλειο και Χανιά (pics)

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην Κρήτη, καθώς τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης έχουν εκτοξευθεί, δημιουργώντας αποπνικτικές συνθήκες για κατοίκους και επισκέπτες.

«Κοκκίνισε» ο ουρανός της Κρήτης, σήμερα Κυριακή, καθώς η αφρικανική σκόνη έχει δημιουργήσει ένα απόκοσμο σκηνικό, μειώνοντας την ορατότητα και προκαλώντας αίσθηση δυσφορίας σε όσους κινούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Η Κρήτη συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο ενός έντονου καιρικού φαινομένου, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το νησί καλύπτεται από υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης σε συνδυασμό με ισχυρούς νοτιάδες, δημιουργώντας ιδαίτερα δυσμενείς συνήκες για κατοίκους και τουρίστες.

Χαρακτηριστική η μεγάλη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης, η οποία καταγράφηκε από τον σταθμό ποιότητας του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο Ρέθυμνο. Τα μικρογραμμάρια ανέρχονται στα 520 ανά κυβικό μέτρο, «πνίγοντας» την Κρήτη, η οποία έχει σκεπαστεί με ένα πορτοκαλί πέπλο.

Σημειώνεται ότι και στους 2 σταθμούς που λειτουργούν στο Ρέθυμνο και καταγράφουν τα επίπεδα σκόνης, οι συγκεντρώσεις σωματιδίων ξεπέρασαν τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για σχεδόν 9 συνεχόμενες ώρες (16:30 απόγευμα Σαββάτου μέχρι 01:15 πρωί Κυριακής).

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης έχει απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις, ιδιαίτερα άτομα με αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα, καθώς και παιδιά και ηλικιωμένους, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.