Κογκό: 100 χρόνια από την ίδρυση της ελληνικής Κοινότητας

Κογκό: 100 χρόνια από την ίδρυση της ελληνικής Κοινότητας

Τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό επισκέπτεται επίσημα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος. Ο ιεράρχης παρίσταται στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητος του Λουμπουμπάσι και των 50 ετών από την άφιξη του πρώτου ιεραποστολικού κλιμακίου στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Το Λουμπουμπάσι ή Λουλούμπασι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Η πληθυσμιακή κοινότητα της πόλης περικλείει διαφορετικές φυλές, εθνότητες και πολιτισμούς. Οι 800 Έλληνες που  ζουν και εργάζονται εδώ κρατούν ζωντανό το ελληνικό στοιχείο, ενώ έχουν καταφέρει να διατηρήσουν μια άρρηκτη σχέση με τη μητέρα πατρίδα, όπως τόνισε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Ψαρομμάτης.

«Η ελληνική κοινότητα στο Λουλουμπάσι ιδρύθηκε το 1923. Επέλεξε να γιορτάσει έναν αιώνα αδιάλειπτης παρουσίας της στα βάθη της κεντρικής Αφρικής την 25η Μαρτίου, ημέρα σύμβολο για τον Ελληνισμό».

Η ελληνική κοινότητα  είναι δραστήρια. Υποστηρίζει τα ελληνικά σχολεία, την εκκλησία και όλους όσοι έχουν ανάγκη. Και αυτό αναγνωρίζεται από τους τοπικούς άρχοντες. 

«Η ελληνική κοινότητα έχει μια ξεχωριστή θέση. Τα μέλη της είναι ενσωματωμένα στην τοπική κοινωνία», είπε ο κυβερνήτης Κιαμπούλα Κατούε.

Στις εκδηλώσεις εορτασμού συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί παρουσιάζοντάς στους υψηλούς προσκεκλημένους την ελληνική παράδοση τα ήθη και έθιμα της χώρας μας.