Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση των καιρικών φαινομένων με επίκεντρο Εύβοια και Θεσσαλία
Κακοκαιρία Elias

Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση των καιρικών φαινομένων με επίκεντρο Εύβοια και Θεσσαλία

Για επιδείνωση της κακοκαιρίας με κορύφωση την Τετάρτη προειδοποιεί σε έκτακτο δελτίο της η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, καθώς συνεχίζονται οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που ήδη έχουν προκαλέσει προβλήματα με πλημμυρικά φαινόμενα και χαλαζοπτώσεις σε Τρίκαλα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Αχαΐα και Θεσσαλία. Live η εξέλιξη του φαινομένου.

Σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία σήμερα κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και τη βόρεια Πελοπόννησο.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν:

α) στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας),

β) την Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας),

γ) στη Στερεά (στην Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα και βαθμιαία στη Φωκίδα και τα δυτικά τμήματα της Βοιωτίας) και

δ) στη βόρεια Πελοπόννησο (στους νομούς Αχαΐας και τα δυτικά τμήματα του νομού Κορινθίας).

Την Τετάρτη προειδοποιεί για κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ η Περιφέρεια και οι δήμοι ενίσχυσαν τα αναχώματα στα ποτάμια και τα ρέματα, ενώ οι κάτοικοι τοποθέτησαν σακιά με άμμο, έξω από τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με το meteo.gr oι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο μέχρι το πέρας της Τρίτης, δεχόμενες τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, εντοπίζονται στους νομούς Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας και από αργά το απόγευμα Καρδίτσας και Τρικάλων.

 

Δείτε live την εξέλιξη του φαινομένου

 

Ιωάννινα: Προβλήματα στα ορεινά

Προβλήματα στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο της Ηπείρου δημιούργησαν η έντονη βροχόπτωση και το χαλάζι, που σημειώθηκαν τη νύχτα. Φερτά υλικά, καταπτώσεις βράχων και μικροκατολισθήσεις σημειώνονται στα ορεινά χωριά της Κόνιτσας, του Ανατολικού Ζαγορίου, του Μετσόβου και των Τζουμέρκων.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, από τα ξημερώματα 15 μηχανήματα της υπηρεσίας εργάζονται πυρετωδώς για τον καθαρισμό των δρόμων.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρή βροχόπτωση αναμένεται να πλήξει το μεσημέρι περιοχές της Άρτας και της Πρέβεζας και η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε επιφυλακή.

Πλημμύρισαν τα Τρίκαλα

Ήδη έχουν σημειωθεί προβλήματα στη δυτική Θεσσαλία και ειδικότερα σε χωριά των Τρικάλων από καταρρακτώδεις βροχές και έντονη χαλαζόπτωση καθώς δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ωστόσο - όπως μετέδωσε η ΕΡΤ - για την ώρα τα προβλήματα αυτά ήταν ελεγχόμενα. Επίσης, αναφέρθηκε ότι σε κάποιους δρόμους έχουν σημειωθεί καταπτώσεις και κατολισθήσεις.

Προληπτικά έχουν κλείσει επαρχιακοί δρόμοι. Τα μηχανήματα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα που τυχόν θα δημιουργήσει η κακοκαιρία το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων και των βροχοπτώσεων σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου εδαφικής αρμοδιότητας της ΠΕ Τρικάλων, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από το 4ο χλμ της επαρχιακής οδού Πύλης-Μεσοχώρας έως το 55ο χλμ αυτής (όρια νομού Τρικάλων με νομό Άρτας) και στην υπόγεια διάβαση Σαραγίων.

Επιπλέον, εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας στα εξής σημεία:

  • Επαρχιακό οδικό δίκτυο, Δημοτικές Ενότητες Ασπροποτάμου, Καστανιάς και Κλεινοβού Δήμου Μετεώρων.
  • Επαρχιακή οδός Κεραμιδίου-Λάρισας.
  • Επαρχιακή οδός Καλαμπάκας-Κρύας Βρύσης, στο ύψος της Γέφυρας «Διάβας».
  • Επαρχιακή οδός Τρικάλων-Κάτω Ελάτης, στο ύψος της Γέφυρας Τοπικής Κοινότητας Βαλομανδρίου.
  • Πεζογέφυρες «Αγίου Κωνσταντίνου», «Πελέκη» ή «Αγίου Στεφάνου» και «Κουτσομηλίων» πόλεως Τρικάλων.

Σύμφωνα με το trikalavoice.gr η οδός Καλαμπάκας έχει μετατραπεί σε λίμνη (τρίτη φορά μέσα σε 4 μήνες) με αποτέλεσμα οδηγοί να εγκλωβιστούν αναζητώντας εξόδους διαφυγής. Επίσης Πρόβλημα παρουσιάστηκε και στην οδό Πατουλιάς. Στην οδό Πατουλιάς ( Αγησιλάου Ζαφόλια και Λαοδικείας γωνία) πραγματοποιήθηκε η ρίψη μπαζών για να ενισχύσουν την κοίτη του ποταμού αποκόπτοντας όμως τα βρόχινα νερά να πάνε στο ποτάμι με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όλη η περιοχή. 

Η σφοδρότητα της κακοκαιρίας έπληξε και τους κατοίκους στην περιοχή της Μαβίλη στα Τρίκαλα. Δύσκολη είναι η κατάσταση και στον οικισμό Τρικκη με τους κατοίκους να προσπαθούν όλο το βράδυ να μην περάσει το νερό και πάλι στα σπίτια στην περιοχή, σύμφωνα με το trikalanews.gr.  Mε τη συνδρομή δημοτικών υπηρεσιών, ανάμεσά τους και η δημοτική αστυνομία, τοποθετήθηκαν σακιά με άμμο στους δρόμους μπροστά από τα σπίτια ενώ οι κάτοικοι μετέφεραν τα αυτοκίνητά τους σε ψηλότερα σημεία.

 

Παρομοίως προβλήματα παρουσιάστηκαν και στα ορεινά των Δήμων Πύλης και Μετεώρων καθώς έχουν σημειωθεί πολλές καταπτώσεις βράχων και χωμάτων. Όπως είπε στο trikaladay ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρ. Μιχαλάκης οι σημερινές βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού λόγω καταπτώσεων. Τα μηχανήματα της περιφέρειας επιχειρούν αλλά το πρόβλημα είναι αρκετά έντονο.

Στην Φαρκαδόνα με την πρώτη βροχή οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια λάσπης ενώ παρασέρνουν ό,τι βρούνε στο διάβα τους από τα κατεστραμμένα πράγματα των σπιτιών που ήταν συγκεντρωμένα σε σωρούς σε διάφορα σημεία στην περιοχή.

Καταστροφές από το χαλάζι προκλήθηκαν σε καλλιέργειες, σε στέγες σπιτιών και σε αυτοκίνητα στο Κρυονέρι Αχαΐας και στην Κλειτορία Καλαβρύτων, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια του οδοντωτού.

Όπως τόνισε στο Αθηναϊκό - Μεκαδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Τρικκαίων, Νίκος Σακκάς, «Ήταν μεγάλο σε όγκο το ύψος της βροχής που έπεσε μέσα σε λίγη ώρα, αλλά εμείς ανταποκριθήκαμε άμεσα και αποτελεσματικά».

Ο Ν. Σακκάς πρόσθεσε, ότι σήμερα η πόλη λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα.

Προβλήματα στη Φθιώτιδα 

Σημαντικός όγκος νερού συσσωρεύτηκε στην παλαιά εθνική οδό Λαμίας - Στυλίδας, λόγω της κακοκαιρίας «Elias» και η Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας αποφάσισε να κλείσει ο δρόμος από το ύψος της ΒΙ.ΠΕ. μέχρι και το Αυλάκι.

Οπως αναφέρει το lamiareport.gr, από τις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας (25/9) λόγω αυξημένου όγκου υδάτων από τη βροχόπτωση, διεκόπη προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην οδό Ι. Τσεκούρα-Δ.Δ. Ροδίτσας Λαμίας, «Περιοχή Κένταυρος».

Επίσης, έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων και στην επαρχιακή οδό Αταλάντης- Έξαρχου, από το ύψος της διασταύρωσης Ελάτειας-Μοδίου με κατεύθυνση προς Μόδι & Παναγίτσα. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω Ελάτειας.

Χαλαζόπτωση και κατολισθήσεις στην Καρδίτσα 

Από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας  η κακοκαιρία «Elias» άρχισε να επηρεάζει την ΠΕ Καρδίτσας ξεκινώντας από τον ορεινό όγκο.

Σε επικοινωνία του karditsalive.net με τον Δήμαρχο Αργιθέας κ. Ανδρ. Στεργίου μας ενημέρωσε οτι εντονότερα φαινόμενα εκδηλώθηκαν αρχικά στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αχελώου, όπου σημειώθηκε σφοδρή χαλαζόπτωση διάρκειας 10-15 λεπτών, ενώ σε όλη την έκταση του Δήμου σημειώνονται αυτή τη στιγμή έντονες βροχοπτώσεις.

Με το ξεκίνημα της κακοκαιρίας σημειώθηκαν και τα πρώτα μικροπροβλήματα κυρίως καταπτώσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου με σημαντικότερη στο δρόμο Πετρωτό - Καλή Κώμη.

Αναφορές για έντονες βροχοπτώσεις υπάρχουν από τις ορεινές και ημιορεινές κοινότητε και των Δήμων Μουζακίου και Λίμνης Πλαστήρα, φαινόμενα που επεκτείνονται στα πεδινά πλέον όπου το βράδυ και αύριο αναμένεται ο κύριος όγκος των βροχοπτώσεων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέσα σε περίπου μια ώρα, ο μετεωρολογικός σταθμός της Πεζούλας κατέγραψε 25 χιλ. βροχής.

Προληπτική εκκένωση δύο οικισμών στη Θεσσαλία

Λόγω της ανησυχίας που επικρατεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ύστερα από σύσκεψη που έγινε μετά από πρόσκληση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια αποφασίστηκε όλοι οι Δήμοι της Θεσσαλίας να είναι σε επιφυλακή και ιδιαίτερα ο Δήμος Παλαμά που είχε τα περισσότερα προβλήματα και δέχθηκε τον μεγαλύτερο όγκο βροχής.

Το τοπικό συντονιστικό όργανο του Δήμου Παλαμά συνεδρίασε και καθόρισε τις θέσεις συγκέντρωσης των κατοίκων κάθε κοινότητας για το ενδεχόμενο πλημμύρας.

Αποφασίστηκε ότι εφόσον απαιτηθεί εκκένωση οικισμών λόγω σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να φιλοξενηθούν στα ψηλότερα σπίτια και οι υπόλοιποι να φύγουν από τα σπίτια τους στις προκαθορισμένες θέσεις που υπάρχουν σε κάθε κοινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό οι θέσεις αυτές ανά περιοχή είναι:

Κοινότητα Θέσεις Συγκέντρωσης

1 Καλογριανά Κέντρο Βεργίνα, Εκκλησία, Ψηλά Σπίτια, Σχολείο,
2 Αγία Τριάδα 2 Εκκλησίες, Ψηλά σπίτια, Κοινοτικό γραφείο,
3 Προάστιο Δημαρχείο, Δημοτικό Σχολείο, Γραφεία ΤΟΕΒ, Ψηλά σπίτια
4 Πεδινό Δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας.
5 Μαραθέα Ψηλά σπίτια, μεταφορά στο Προάστιο
6 Κόρδα Σχολείο
7 Κοσκινά Ολική απομάκρυνση αν χρειαστεί λεωφορείο επικοινωνία με τον πρόεδρο
8 Ψαθοχώρα Ψηλά σπίτια
9 Μεταμόρφωση Έχει ήδη εκκενωθεί πλήρως
10 Μάρκο Εκκλησία, ψηλά σπίτια
11 Γοργοβίτες 2 Εκκλησίες, Ψηλά σπίτια
12 Βλοχός Έχει ήδη εκκενωθεί πλήρως
13 Αγ. Δημήτριος Δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας.
14 Πέτρινο Δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας.
15 Λεύκη Ψηλά σπίτια, Εκκλησία
16 Συκεών Δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας
17 Αστρίτσα Εκκλησία
18 Ορφανά Σχολείο, Ψηλά σπίτια
19 Ηλιά Θα μετακινηθούν στην Ιτέα
20 Ιτέα Δημαρχείο, Πνευματικό κέντρο, Νέο Δημοτικό Σχολείο, Λόφος
21 Φύλλο Δημοτικό Σχολείο, Ψηλά σπίτια
22 Αμπελώνας Θα μετακινηθούν στο Δημαρχείο Ιτέας
23 Καλυβάκια Εκκλησία και κτίριο ΕΠΑΛ
24 Παλαμάς Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο, 2ο Δημοτικό σχολείο, Εκκλησία Αγίου Αθανασίου Χανδακλή, Κλειστό Γυμναστήριο (μπάσκετ) Παλαμά, Δημαρχείο, Ψηλά σπίτια

 

Μήνυμα 112 στο ξυλόκαστρο

Αργά το βράδυ, δόθηκε στην κυκλοφορία, το ρεύμα προς Αθήνα, στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών, που είχε διακοπεί νωρίτερα, λόγω κατολίσθησης.

Πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν και στο Ξυλόκαστρο, όπου στάλθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112.  

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, τα σχολεία του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης.

Εν τω μεταξύ, διεκόπη λίγο πριν τη 1 μετά τα μεσάνυχτα η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λαμίας – Καρπενησίου, από το 30ο έως το 35ο χλμ λόγω καταπτώσεων στην περιοχή της Βίτωλης του Δήμου Μακρακώμης. H κυκλοφορία διεξάγεται μέσω Σπερχειάδας – Παλαιοβράχας.

Βίντεο από το χαλάζι και τις ζημιές που προκάλεσε στην Κλειτορία Αχαΐας

Η έντονη χαλαζόπτωση προκάλεσε κατολισθήσεις στην περιοχή που κάηκε το καλοκαίρι, με συνέπεια να διακοπεί για λίγη ώρα η κυκλοφορία από τα διόδια Ελαιώνα έως τον κόμβο Καλαβρύτων στη νέα Εθνική Οδό, με κατεύθυνση προς Αθήνα.

Προβλήματα στην κυκλοφορία προκάλεσε η κακοκαιρία και στην παλαιά Εθνική Οδό, επίσης στο ύψος του Ελαιώνα, εξαιτίας των κατολισθήσεων και των φερτών υλικών από τα ορμητικά νερά.

Μηχανήματα της Περιφέρειας σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας πήγαν στο σημείο για να απομακρύνουν τα φερτά υλικά. έτσι, κατάφερε να ανοίξει η αριστερή λωρίδα, με αποτέλεσμα έστω και έτσι να αποκατασταθεί η κυκλοφορία -έστω και μερικώς.

Τα οχήματα που «φράκαραν» πριν τα διόδια του Ελαιώνα, γύριζαν προς Πάτρα, ενώ αυτά που βρίσκονταν μετά τα διόδια, πήγαιναν από παράδρομο στην παλιά Εθνική Οδό.

Mεγάλες ζημιές από το χαλάζι στα ορεινά των Καλαβρύτων

Στο Αίγιο και τα χωριά Λαμπίρι και Κάτω Κλειτορία τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα, ενώ το χαλάζι έφτασε σε ορισμένες περιπτώσεις σε μέγεθος όσο ένα μπαλάκι του πινγκ πονγκ.

Στα ορεινά των Καλαβρύτων, στο Μάνεσι στο Κρυονέρι και στον Μπούμπουκα το χαλάζι είχε το μέγεθος καρυδιού. Οι ζημίες που προκλήθηκαν ήταν μεγάλες, αφού έσπασαν παρμπριζ αυτοκινήτων, ηλιακοί θερμοσίφωνες και κεραμίδια στις σκεπές των σπιτιών.

Κλειστή η Εθνική Πατρών - Αθηνών από Διακοφτό ως Αίγιο: Η χαλαζόπτωση προκάλεσε κατολισθήσεις

Στο Αίγιο, προκλήθηκε κατολίσθηση και έκλεισε η παλαιά εθνική οδός και κομμάτι της νέας, που άνοιξε στις 18:45, ενώ σε διπλανά χωριά ρίχνει χαλάζι.

Η έντονη χαλαζόπτωση προκάλεσε κατολισθήσεις στην περιοχή που κάηκε το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία από τα διόδια Ελαιώνα έως τον κόμβο Καλαβρύτων στη νέα Εθνική Οδό, με κατεύθυνση προς Αθήνα.

Η σφοδρή βροχόπτωση προκάλεσε κατολίσθηση στο 162ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πάτρας - Αθήνας, στο ύψος του Αιγίου με αποτέλεσμα να κλείσει η παλαιά, αλλά και τμήμα της νέας Ε.Ο, ωστόσο λίγο μετά τα μεσάνυχτα δόθηκε στην κυκλοφορία το ρεύμα προς Αθήνα μέσω αμφιδρόμησης στο αντίθετο ρεύμα, από το Σταθμό Διοδίων Ελαιώνα στο 163,5χλμ. έως το 160,6χλμ., μετά τη διακοπή λόγω λασποροών.

Σύμφωνα με την Ολυμπία οδό παρακαλούνται οι οδηγοί στον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Αθηνών, να διέρχονται με προσοχή, με χαμηλές ταχύτητες και να συμμορφώνονται με την οδική σήμανση.   

Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην Αχαΐα.

Κιάτο: Σπίτι έπιασε φωτιά μετά από πτώση κεραυνού 

Στις φλόγες τυλίχθηκε σπίτι στο Κιάτο Κορινθίας, το βράδυ της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου, ύστερα από πτώση κεραυνού.

Άμεσα κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική για την κατάσβεση της φωτιάς. Στο σημείο επιχειρούν άνδρες της Πυροσβεστκής Υπηρεσίας Κιάτου με τρία οχήματα.

Στο κτίριο έχουν προκληθεί σοβαρές υλικές ζημιές. Σύμφωνα με το korinthostv.gr, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Σοβαρά προβλήματα λόγω ακραίων φαινομένων: Επί ποδός οι Αρχές - Ποιες περιοχές επηρεάζονται 

Επί ποδός βρίσκεται το σύνολο των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΜΑΚ, η Πολιτική Προστασία, το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, η Ελληνική Αστυνομία μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εθελοντές και πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας «Elias», τόνισε σε ενημέρωση, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

«Είναι μια συνεργασία των τριών σωμάτων αυτών έτσι ώστε σε κάθε ευάλωτη περιοχή της Περιφέρειας σε κάθε χωριό το οποίο πλημμύρισε, σε κάθε σημείο στο οποίο δημιουργήθηκαν προβλήματα από την τελευταία καλοκαίρια "Daniel" να βρισκόμαστε εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναβάθμισε και επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Καιρικών Φαινομένων και για το λόγο αυτό ζήτησε «να επιδείξουν όλοι πολύ μεγάλη προσοχή», ενώ προσέθεσε ότι τις επόμενες ώρες θα εκκινήσουν τα φαινόμενα της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία.

Όπως είπε, ο συνδυασμός των κακών καιρικών συνθηκών με την επιβάρυνση των υποδομών σε όλη την Περιφέρεια, «μας κάνει να βρισκόμαστε εδώ και να επιχειρούμε από κοινού».

«Για όλα αυτά χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τη συνεργασία των πολιτών. Θα ήθελα να ζητήσω να ακολουθούμε πιστά και πολύ προσεκτικά τις οδηγίες όπως αυτές έρχονται από την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το φαινόμενο. Καταρχάς για σήμερα Δευτέρα φαίνεται ότι τις επόμενες ώρες θα εκκινήσει εδώ στη Θεσσαλία, και να δούμε πώς θα εξελιχθεί, αύριο, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη σύμφωνα πάντα με αυτά τα οποία λέει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία», σημείωσε ο κ. Κικίλιας

Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται στην Περιφέρεια. «Είναι περισσότεροι από 1.500, 1.600 αστυνομικοί. Είναι περισσότεροι από 2 λόχοι των Ενόπλων Δυνάμεων, 70 άτομα της Ζ' ΜΑΚ είναι περισσότεροι από 108, 110 χειριστές μέσων», σημείωσε τονίζοντας ότι είναι πολύ μεγάλη η στήριξη από τις ένοπλες δυνάμεις. Προσέθεσε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που πράγματι υπάρχουν έτσι ώστε με τους εργαζομένους της και με τα μηχανήματα της να μπορεί να ανοίξει κοίτες, επιχειρούν σε γέφυρες, σε ρέματα σε ποτάμια και σε δύσβατες δύσκολες περιοχές».

«Για μια ακόμη φορά θέλω να υπενθυμίσω ότι τη μάχη αυτή τη δίνουμε όλοι μαζί. Είναι μια συντονισμένη προσπάθεια. Πάνω από όλα είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής, αυτό είναι το πρώτο πράγμα το οποίο μας ενδιαφέρει κι από εκεί και πέρα να αντιμετωπίσουμε την κακοκαιρία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προασπίζοντας και ό, τι άλλο υπάρχει», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Από την μεριά του ο Κλαδάρχης Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγος Θανάσης Μπαλάφας ανέφερε πως έχουν «προετοιμαστεί για το χειρότερο αναμένοντας το καλύτερο» και πως είναι σε μερική γενική επιφυλακή και σε άλλες περιοχές όπως την Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο αλλά οι δυνάμεις στη Θεσσαλία είναι πιο ισχυρές επειδή έχουν «τραυματιστεί» υποδομές από το προηγούμενο φαινόμενο κακοκαιρίας. 

Ειδικότερα, σημείωσε πως στη περιοχή βρίσκονται 650 πυροσβέστες, 140 πυροσβεστικά οχήματα, βάρκες 3ης 4ης και 8ης ΕΜΑΚ, δυνάμεις ΕΜΟΔΕ, 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα συν 4 του στρατού.

Όπως είπε ο κ. Μπαλάφας υπάρχουν ήδη δυνάμεις σε όλα τα χωριά και τις περιοχές που είχαν πληγεί στην προηγούμενη κακοκαιρία. «Έχουμε δυνάμεις σε 3 κόμβους έτσι ώστε να έχουμε γρήγορη προσέγγιση σε όλα τα χωριά που είχε χρειαστεί την τελευταία φορά να τα εκκενώσουν. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους έχουν συνεργαστεί μέχρι τώρα στην περιοχή της Θεσσαλίας, σε στρατό, περιφέρεια, Ελληνική Αστυνομία, εθελοντές και τέλος θέλω να ζητήσω τη βοήθεια του Έλληνα πολίτη, νομίζω ότι το πρώτο και πιο ισχυρό κύτταρο Πολιτικής Προστασίας είναι ο ενημερωμένος Έλληνας πολίτης που ακολουθεί σωστά τις οδηγίες», επισήμανε ο κ. Μπαλάφας.

Στη συνέχεια ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Φώτης Σερέτης δήλωσε πως έχουν καταγραφεί 48 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 86 λοίμωξης αναπνευστικού ενώ καταγράφηκε συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε οικισμό στη Λάρισα. 

Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχει 1 πιθανό κρούσμα λεπτοσπείρωσης και πως το συντονιστικό ενημερώθηκε για τρία κρούσματα λεπτοσπείρωσης σε αδέσποτους σκύλους που περισυνέλλεξε η φιλοζωική εταιρία και έκανε έκκληση στους δήμους να μεριμνήσουν για την διαχείριση των αδέσποτων σκύλων που ενδεχομένως να μολύνονται μέσω της επαφής από τα μολυσμένα νερά. 

Οι αλλαγές που παρουσιάζονται σχετικά με το νερό είναι στον:

  • Δήμο Ζαγορά Μορισίου ακατάλληλο το νερό για ολόκληρο τον δήμο
  • Δήμο Τυρνάβου ακατάλληλο το νερό για τον οικισμό Λυγαριάς 
  • Δήμο Κιλελέρ κατάλληλο για την κοινότητα Καλαμακίου 
  • Δήμο Αγιάς ακατάλληλο για την κοινότητα Αγιάς

Π. Μαρινάκης: Πάνω από 1.600 αστυνομικοί και 650 πυροσβέστες στη Θεσσαλία

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές ενόψει της νέας κακοκαιρίας επισήμανε, νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Όπως επισήμανε δεν θα λειτουργήσουν κατά περίπτωση οι δημόσιες υπηρεσίες στην περιφέρεια Θεσσαλίας ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και τα μαθήματα θα γίνουν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα σχολεία σε Μακρακώμη, Σπερχιάδα και Δομοκό και μέχρι την Τετάρτη θα πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση. 

Επίσης, πραγματοποιούνται καθαρισμοί σε ποτάμια, ρέματα, φρεάτια και αποκαθιστούν αναχώματα. Όπως είπε στην περιοχή βρίσκονται και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα ενώ επίσης έχει ενισχύει το προσωπικό του. Παράλληλα η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με 1.639 αστυνομικούς και 766 οχήματα. Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται 6 εναέρια μέσα και τρία πλοία του λιμενικού καθώς και το προσωπικό του σχεδίου « Ξενοκράτης».

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις ενώ μήνυμα 112 εστάλη σε Θεσσαλία, Σποράδες, Φθιώτιδα και βόρεια Εύβοια. Συγκεκριμένα, στην περιοχή βρίσκονται 70 άτομα της Ζ' ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, δύο Λόχοι (120 άτομα) με 24 λέμβους, 108 χειριστές μέσων, 19 πολιτικοί μηχανικοί, και 1 αξιωματικός υγειονομικού - κτηνιατρικού. Από χερσαία μέσα βρίσκονται στην περιοχή 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 11 οχήματα γενικής χρήσης, 3 προωθητές, 3 φορτωτές και 1 ισοπεδωτής γαιών, 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 3 εκσκαφείς τάφρων, 7 ανατρεπόμενα οχήματα, 7 ρυμουλκά, 12 επιπλέον λέμβοι, 2 λεωφορεία και 1 μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 14 φορτωτές και 14 ανατρεπόμενα, καθώς και 4 πυλώνες φωτισμού με διπλά πληρώματα, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και τη νύχτα.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ολοκληρώνονται παρεμβάσεις στη γέφυρα της Γιάννουλης και στον Ενειπάια ποταμό, στο ορεινό δίκτυο του Πηλίου, στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. 

«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και των κρίσιμων υποδομών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρώτη ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 11:02

 

Διαβάστε Περισσότερα