Γ. Αρτοποιός: Ισχυρό το μέτωπο στον Έβρο - Αντιμετωπίσαμε περισσότερες από 600 πυρκαγιές

Γ. Αρτοποιός: Ισχυρό το μέτωπο στον Έβρο - Αντιμετωπίσαμε περισσότερες από 600 πυρκαγιές

Για το πολύ ισχυρό μέτωπο που έχει δημιουργηθεί στον Έβρο, τις προσπάθειες να προστατευθεί ο Εθνικός Δρυμός της Δαδιάς και η Λευκίμμη καθώς και οι απανωτές εστίες πυρκαγιάς που προκλήθηκαν στην περιοχή και για τις οποίες διεξάγει έρευνα η ΕΥΠ μίλησε στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, ενώ τόνισε ότι στον Έβρο έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ισχυρό μέτωπο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αρτοποιός δήλωσε: «Υπό πολύ αντίξοες συνθήκες καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές, με εξαίρεση φυσικά τον Έβρο, όπου έχει δημιουργηθεί ένα πολύ δύσκολο μέτωπο».

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα μέτωπα εκτίμησε ότι θα κλείσουν σιγά - σιγά και της Βοιωτίας και της Αττικής. «Υπάρχουν μικροεστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς και πάμε σε μία πολύ πιο βελτιωμένη εικόνα σε όλα αυτά τα μέτωπα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε υπήρξαν νέες εστίες πυρκαγιάς και στην Ανατολική Αττική και ιδιαίτερα στη βόρεια Άνδρο, που δημιουργήθηκαν δύο εστίες μεγάλης πυρκαγιάς Ζωοδόχου Πηγής και στο Βιτάλι, το οποίο έχει ελεγχθεί.

Μιλώντας για τους κεραυνούς που προκάλεσαν φωτιές σε αρκετά σημεία τόνισε ότι είχαμε έξι νέες εστίες πυρκαγιών από τη λεγόμενη «ξηρή καταιγίδα» ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σημαντικό έργο πυροσβεστών και εθελοντών.

Έχουν αναβαθμιστεί οι έρευνες στον Έβρο - Πολλά τα μέτωπα

Αναφορικά με την πυρκαγιά στον Έβρο που καίει για δέκατη ημέρα και ενώ οι άνεμοι στην περιοχή αναμένεται να ενισχυθούν τόνισε ότι είναι από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ.

Όπως είπε θα στηθεί μία μεγάλη επιχείρηση με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δημιουργούν μία γραμμή άμυνας ώστε να ανακοπεί η πορεία του πύρινου μετώπου προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς. Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις για να διανοίξουν αντιπυρικές ζώνες όπου είναι εφικτό, πρόσθεσε. Ανησυχία, ωστόσο, προκαλεί η ενδεχόμενη αλλαγή του ανέμου σε νοτιά, η οποία αν συμβεί, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός θα στείλει τη φωτιά προς τη Δαδιά.

Περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ο κ. Αρτοποιός αναφέρθηκε στις πολλές εστίες φωτιάς που εκδηλώθηκαν στην περιοχή του Έβρου επισημαίνοντας ότι στις έρευνες συμμετέχει και η ΕΥΠ για το ενδεχόμενο εμπρησμού και κακόβουλων ενεργειών.

Δεκαπέντε εστίες φωτιάς μέσα σε ένα 24ωρο

Ιδιαίτερα περιγραφικός ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι μέσα σε 20 χιλιόμετρα η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 15 ενάρξεις πυρκαγιών μέσα σε ένα 24ωρο.

«Η πυρκαγιά που ξεκίνησε στα νότια της Δαδιάς γιγαντώθηκε πολύ γρήγορα και από τότε πολεμάμε εκεί. Μαζί με το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης το μέτωπο αυτό μας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα», σημείωσε ο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού Σώματος.

Κάνοντας λόγο για γενικευμένη καλή εικόνα που παρατηρείται στην περιοχή του Έβρου ο κ. Αρτοποιός δεν παρέλειψε να πει ότι οι νότιοι άνεμοι που θα επικρατούν στην περιοχή είναι ότι χειρότερο και μπορεί να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για κατάσβεσή της.

«Προστατεύουμε τον πυρήνα της Δαδιάς. Έχουμε κάνει ένα οχυρό πάνω από την περιοχή της Κοτρωνιάς» σημείωσε ο κ. Αρτοποιός προσθέτοντας ότι η Λευκίμμη και ο Προμαχώνας δεν κινδυνεύουν.

Όσον αφορά την εκτίμησή του για την εξέλιξη του μετώπου στον Έβρο, τόνισε ότι ενισχύονται οι δυνάμεις με 180 επιπλέον πυροσβέστες φτάνοντας τους 474 τον αριθμό.

«Αυτό το οποίο δίνουμε σαν διαβεβαίωση είναι ότι γίνεται η καλύτερη δυνατή ανταπόκριση του μηχανισμού πυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας και όπως θέσαμε και τα υπόλοιπα μέτωπα σε έλεγχο, το ίδιο θα γίνει εκεί. Προσπαθούμε για τη γρηγορότερη δυνατή αποτελεσματική κατάσβεσης στην περιοχή» κατέληξε.