Βοιωτία: Κάηκαν κτίρια στην ιστορική μονή του Οσίου Λουκά - Επί τόπου η Λ. Μενδώνη

Βοιωτία: Κάηκαν κτίρια στην ιστορική μονή του Οσίου Λουκά - Επί τόπου η Λ. Μενδώνη

Η φωτιά που καίει στη Βοιωτία, έφτασε στο ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά στο Στείρι.

Το μοναστήρι έχει εκκενωθεί ενώ η φωτιά έκαψε ένα από τα παλαιότερα κτίρια αφού πρώτα έκαψε την σκεπή του και τον περίβολο του μοναστηριού.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ εκεί είναι και ο Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος συμμετέχοντας στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Επί τόπου βρέθηκε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ευτυχώς, έγκαιρα το μοναστήρι εκκενώθηκε από επισκέπτες και μοναχούς.

Οι πρώτες φλόγες έφτασαν στο εσωτερικό της Μονής και καίνε ένα από τα παλαιότερα κτίρια.

Νωρίτερα αναζωπύρωση, η οποία παραλίγο να οδηγήσει σε τραγωδία, εκδηλώθηκε στα Βάγια Βοιωτίας, με κατοίκους της περιοχής να απεγκλωβίζουν πατέρα και υιό που είχαν εγκλωβιστεί σε κτηνοτροφική μονάδα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η πυρκαγιά, που καίει από χτες στην Υλίκη, πέρασε την πλαγιά και αφού έκαψε κάποια μελίσσια, έφτασε ταχύτατα σε κτηνοτροφική μονάδα όπου βρισκόταν ένας άνδρας και ο 16χρονος γιος του προσπαθώντας να σώσουν τα ζώα τους.

Οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν άμεσα μετά τις φωνές της μητέρας και συζύγου και έσωσαν τους δύο κτηνοτρόφους στο «παρά πέντε» καθώς ο αποπνικτικός καπνός είχε φτάσει στο μαντρί.

«Τρόμαξα πολύ, είναι ό,τι χειρότερο έχω ζήσει. Δε μπορούσα να αφήσω τον πατέρα μου. Του είπα “πάμε να φύγουμε και ό,τι γίνει”, μέσα στον πανικό μας», δήλωσε ο 16χρονος, στην ΕΡΤ.

Στην περιοχή έσπευσαν εναέρια μέσα ώστε η φωτιά να μην φτάσει στο ναό του Αγίου Δημητρίου.

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τα πύρινα μέτωπα