Αντικαπνιστικός: Η αφορμή που ενισχύσει την εφαρμογή του νόμου

Αντικαπνιστικός: Η αφορμή που ενισχύσει την εφαρμογή του νόμου

H γνωστή φωτογραφία με το αναμμένο τσιγάρο σε μεγάλη «πίστα», άναψε τη συζήτηση για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ενός νόμου που αποτελεί κοινό μυστικό ότι τηρείται μόνο στην εστίαση, όπου το περιβάλλον είναι πιο ελεγχόμενο, και που στην νυχτερινή διασκέδαση η εφαρμογή του ήταν ανέκαθεν προβληματική.

Το περιστατικό στο νυχτερινό κέντρο πυροδότησε την αντίδραση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλέύρη, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ότι «με βάση αυτήν την φωτογραφία κινείται η διαδικασία να επιβληθεί το πρόστιμο στο μαγαζί και σε όσους παρανομούν». «Ο νόμος ισχύει για όλους και το κάπνισμα στον εσωτερικό χώρο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ», τονίζει.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι η ευθύνη των διοικήσεων των νυχτερινών μαγαζιών είναι μεγάλη, καθώς «όχι απλά ανέχονται τους θαμώνες που καπνίζουν, αλλά τους σερβίρουν και τασάκια», ενώ αναφερθείς στους ελέγχους, τόνισε ότι «δεν γίνεται να βρίσκεται και από ένα κλιμάκιο ελέγχου σε κάθε πίστα ή κλαμπ».

«Μεμονωμένα περιστατικά όπως αυτό που έλαβε σήμερα δημοσιότητα δεν μπορούν να ακυρώσουν τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλουμε όλοι μας», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του, η διοίκηση του νυχτερινού καταστήματος.

Έλεγχοι

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας άφησε αιχμές για το ρόλο της ΕΛΑΣ στη μη τήρηση του εν λόγω μέτρου, αναφέροντας ότι «η Αστυνομία είναι υπεύθυνη για την τήρηση του μέτρου», ενώ επεσήμανε πως η τήρησή του είναι σημαντική καθώς «το κάπνισμα δεν είναι υπόθεση μόνο όσων καπνίζουν, αφού έχουμε και τους παθητικούς καπνιστές που επιβαρύνονται».

Λίγο αργότερα, η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, είπε ότι γίνονται εντατικοί έλεγχοι από την Ελληνική Αστυνομία την τήρηση της απαγόρευσης καπνίσματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στη διάρκεια του Δεκεμβρίου έχουν ήδη γίνει 20.000 έλεγχοι από τους οποίους πιστοποιήθηκαν 800 παραβάσεις».

Να θυμηθούμε τον αντικαπνιστικό

Το πρόστιμο για παράβαση των διατάξεων που αφορούν το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους είναι μια αφορμή να ξαναθυμηθούμε τον αντικαπνιστικό νόμο που επικαιροποιήθηκε το 2019 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.  

Μεταξύ των μέτρων που προωθήθηκαν για να υλοποιηθεί η παραπάνω δέσμευση ήταν:

 • Καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.
 • Λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων. 
 • Εντατικοποίηση των ελέγχων με την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας.
 • Ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, όχι μόνο στην υγεία των ενεργητικών καπνιστών, αλλά και των παθητικών που σήμερα είναι και η πλειοψηφία.
 • Ενεργό συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας στην εφαρμογή ενός μέτρου που ακόμα και οι καπνιστές αναγνωρίζουν ότι είναι σωστό. Με τους πολιτικούς και τη δημόσια διοίκηση να δίνουν πρώτα το παράδειγμα, ξεκινώντας από τη Βουλή και τα δημόσια κτήρια.

Οι απαγορεύσεις και τα πρόστιμα

Σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στην εφημερίδα της κυβέρνησης απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού:

 • σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους
 • σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος -
 • στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής
 • στα αεροδρόμια
 • στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και τους επιβατικούς σταθμούς των λιμανιών
 • στα παντός είδους κυλικεία
 • στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων και των ταξί
 • ακόμη και στα ΙΧ όταν σε αυτά επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών.

Όπως προβλέπει ο νόμος, ο υπουργός Υγείας έχει την εποπτεία εφαρμογής των διατάξεων περί της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας.

Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, για τη διαπίστωση τυχόν παραβάσεων και επιβολή κυρώσεων είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α΄ και Β΄ βαθμού), η δημοτική αστυνομία, οι λιμενικές αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς και το ένστολο προσωπικό της Αστυνομίας.

Τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 και 200 ευρώ για τους παραβάτες καπνιστές και από 500 έως 10.000 ευρώ για τους υπεύθυνους των χώρων, ανάλογα με το είδος αυτό και με το αν επαναλαμβάνεται η παράβαση. Τα υψηλότερα πρόστιμα αφορούν βέβαια τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος. Προβλέπεται μέχρι και οριστικό λουκέτο σε χώρους που δεν συμμορφώνονται και παραβιάζουν κατ’ επανάληψη τις ισχύουσες διατάξεις.

Κυβερνητικά στελέχη και στελέχη του υπουργείου Υγείας υποστηρίζουν πως η σημερινή είναι η μόνη κυβέρνηση που ασχολήθηκε σοβαρά με την εφαρμογή των μέτρων κατά του καπνίσματος τα οποία – όπως επιμένουν οι ίδιες πηγές – εφαρμόζονται στη μεγάλη πλειονότητα των προβλεπόμενων χώρων.