Ελεγκτές της ΑΑΔΕ περνούν από κόσκινο τα αρχεία της ΔΟΥ Χαλκίδας
Eurokinissi/ Γιάννης Παναγόπουλος
Eurokinissi/ Γιάννης Παναγόπουλος

Ελεγκτές της ΑΑΔΕ περνούν από κόσκινο τα αρχεία της ΔΟΥ Χαλκίδας

Ελεγκτές της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κάνουν από το πρωί της Πέμπτης (23/5) φύλλο και φτερό τα αρχεία της ΔΟΥ Χαλκίδας, με βάση το πόρισμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Μόλις το τελευταίο τρίμηνο, τα μέλη του κυκλώματος των διεφθαρμένων εφοριακών είχαν συγκεντρώσει 100.000 ευρώ, εκβιάζοντας έναντι χρημάτων, επιχειρήσεις και ιδιώτες για φορολογικά ζητήματα.

Ήδη, οι διωκόμενοι προϊστάμενοι παύθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ το σύνολο των διωκόμενων υπαλλήλων απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του. Ταυτόχρονα, άρχισε η διαδικασία για να τεθούν σε αργία μέσα σε 30 ημέρες, όπως προβλέπει ο νόμος.

Αναφορικά με τη ΔΟΥ Χαλκίδας, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή για:

• Επανέλεγχο όλων των ύποπτων υποθέσεων, και ιδίως αυτών που αφορούν επιστροφές ΦΠΑ

• Πλήρη διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος πενταετίας και

• Μεταφορά των υποθέσεων ελέγχου από την ΔΟΥ Χαλκίδας, στα ελεγκτικά κέντρα της Αττικής, με τους ελεγκτές της συγκεκριμένης υπηρεσίας να εντάσσονται στα ΕΛΚΕ Αττικής, χωρίς όμως να ελέγχουν υποθέσεις φορολογουμένων της Εύβοιας, όπως και το σύνολο των υπαλλήλων της συγκεκριμένης Εφορίας.

Στο μεταξύ, οι διαδικασίες είσπραξης εσόδων θα ενταχθούν στο ΚΕΒΕΙΣ Αττικής και του κεφαλαίου στο ΚΕΦΟΚ Αττικής. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό που έχει ήδη ανακοινωθεί και ξεκινήσει να υλοποιείται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη για την αποσύνδεση των ελεγκτικών και εισπρακτικών διαδικασιών από την επαφή με τις εφορίες.

«Βροχή» οι καταγγελίες στην ΑΑΔΕ για την… ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με το Mega, έπειτα από έλεγχο που διενεργεί η ΑΑΔΕ στη Χαλκίδα, στο στόχαστρό της βρέθηκαν και άλλοι εφοριακοί. Συγκεκριμένα:

  • Διενεργήθηκαν 81 έλεγχοι για περιουσιακή κατάσταση, εκ των οποίων 9 υπάλληλοι βρέθηκαν με «αδικαιολόγητη» περιουσία
  • Διενεργήθηκαν 82 έλεγχοι για ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα, από τα οποία προέκυψαν 17 υπάλληλοι με ποινικά αδικήματα και 52 υπάλληλοι με πειθαρχικά παραπτώματα. 7 υπάλληλοι για διαφθορά, 6 υπάλληλοι σε εκκρεμότητα και 1 «αθωώθηκε»

Τέλος, έχουν σημειωθεί 274 καταγγελίες για ποινικά και πειθαρχικά παραπτώματα, εκ των οποίων εξετάστηκαν οι 259 και 221 καταγγελίες έχουν προωθηθεί για περαιτέρω εξέταση.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Επικεφαλής του κυκλώματος φέρεται να ήταν η 50χρονη προϊστάμενος της ΔΟΥ Χαλκίδας, η οποία κατά πως φαίνεται συνέλεγε πληροφορίες των υποψήφιων «στόχων» με τις μεγαλύτερες φορολογικές εκκρεμότητες, αναφέρει ο ΣΚΑΪ. Σημαντικό ρόλο, φέρεται να είχαν επίσης, η 67χρονη υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, η 56χρονη διεκπεραιώτρια φορολογικών υποθέσεων, ο 62χρονος λογιστής ο οποίος είχε θέση και στο επιμελητήριο της Εύβοιας καθώς και ο 52χρονος υπο/δντής της Δ.Ο.Υ. που ήταν προϊστάμενος ελέγχων.