Ζημιές στο α' τρίμηνο για τη Monte dei Paschi

Ζημιές στο α' τρίμηνο για τη Monte dei Paschi

Ζημιές κατέγραψε η ιταλική τράπεζα Banca Monte dei Paschi di Siena στο πρώτο τρίμηνο του 2017, καθώς υπήρξε μείωση στα έσοδα και έκτακτα κόστη.

Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και η παλαιότερη παγκοσμίως εν λειτουργία, δυσκολεύεται να κάνει το επόμενο βήμα μετά το αίτημα διάσωσης, που έχει υποβάλει στην ιταλική κυβέρνηση από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως μετέδωσε το MarketWatch, η ιταλική τράπεζα ανακοίνωσε πως οι καθαρές ζημιές για το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 169 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση τα καθαρά κέρδη 93 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

Επίσης, τα έσοδα του τριμήνου μειώθηκαν κατά 21% στα 933 εκατ. ευρώ, καθώς υποχώρησαν τα καθαρά έσοδα από τόκους και οι προμήθειες.

Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια μειώθηκαν κατά 11%, στα 308 εκατ. ευρώ, από την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Τα εν λόγω αποτελέσματα ακολουθούν τις ζημιές ύψους 3,54 δισ. ευρώ στο β΄ εξάμηνο του 2016, καθώς η τράπεζα είχε αναλάβει εκτεταμένες απομειώσεις επισφαλών δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του περασμένου έτους, η ιταλική τράπεζα είχε δηλώσει ότι απέτυχε σε μια τελευταία προσπάθειά της να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από ιδιώτες επενδυτές και ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να την υποστηρίξει.

Η κυβέρνηση της χώρας διέθεσε 20 δισ. Ευρώ για να βοηθήσει τη Monte dei Paschi και άλλες προβληματικές τράπεζες, που αντιμετωπίζουν έλλειψη κεφαλαίων ή ρευστότητας.

Επί του παρόντος, οι ευρωπαϊκές αρχές αξιολογούν εάν το σχέδιο διάσωσής της, με το οποίο το ιταλικό δημόσιο θα καταλήξει να κατέχει ποσοστό 70% στην τράπεζα, συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικής ενίσχυσης.