Υποθέσεις Folli Follie & Jumbo: Κάτι λάθος συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας

Υποθέσεις Folli Follie & Jumbo: Κάτι λάθος συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Το σκάνδαλο της Folli Follie το αποκάλυψε ένα αμερικανικό fund το οποίο εδρεύει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα μας. Αν δεν ήταν το Quintessential Capital Management (QCM), η Folli Follie ακόμη θα έκανε... placements, επενδυτές θα αγόραζαν μετοχές της, ίσως να προχωρούσε και σε νέες ομολογιακές εκδόσεις.

Την περίπτωση με τον πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo Ευάγγελο Παπαευαγγέλου που είχε στήσει «φάμπρικα» με πωλήσεις ελληνικών ακινήτων σε Κινέζους μέσω POS, την ανακάλυψαν οι ίδιοι οι Κινέζοι, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Τα ερωτήματα στην αγορά, εύλογα. Είναι τόσο αδύναμο το εγχώριο εποπτικό σύστημα, τόσο διάτρητο που δεν μπορεί να ελέγξει τίποτα;

Οι εποπτικές αρχές, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι ίδιες οι τράπεζες δεν έχουν μηχανισμούς ώστε να εντοπίζουν παρανομίες ή κινήσεις που ξεφεύγουν (εμφανώς) από τα συνηθισμένα; Αν δεν μπορούν να εντοπίσουν – μέσω των σύγχρονων συστημάτων τεχνολογίας που διαθέτουν – τις παράτυπες κινήσεις ιδιωτών, επενδυτών, επιχειρηματιών ή εταιρειών, τότε ποιος είναι ο εποπτικός τους ρόλος; Μήπως απαιτείται επιπλέον εκσυγχρονισμός τους; Μήπως χρειάζεται περισσότερη πολιτική βούληση;

Η σημειολογία των δύο παραπάνω γεγονότων, είναι πολύ χαρακτηριστική. Τα δύο σκάνδαλα, έστω και αν δεν προσιδιάζουν στο ελάχιστο μεταξύ τους, έστω και αν η Jumbo – σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία – δεν έχει ουδεμία συσχέτιση με τις κινήσεις του (έως πρότινος επιφανούς) στελέχους της, το γεγονός ότι ανακαλύφθηκαν από... εξωγενείς παράγοντες, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, μαρτυρά ότι κάτι λάθος κάνουμε στο (εγχώριο) Βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Πιο... βαθιά απ'' ότι είχε εκτιμηθεί η υπόθεση

Από εκεί και πέρα, η υπόθεση με τις δραστηριότητες του κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου στην Κίνα, φαίνεται πως είναι πιο... βαθιά απ'' ότι αρχικά είχε διαφανεί. Τα ποσά που έχουν διακινηθεί δεν είναι ακόμη γνωστά, φαίνεται πως ξεπερνούν κατά πολύ τα 40 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική πληροφόρηση και ίσως προσεγγίζουν τα 80 έως 100 εκατ. ευρώ.

Πλέον, στην υπόθεση επενέβη η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καθώς και η Τράπεζα της Ελλάδος που θα αναζητήσουν τυχόν διαδρομές ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Παράλληλα, στην έρευνα έχει μπει πλέον και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εκτός από τη συγκεκριμένη περίπτωση, θα ψάξει αν παρόμοιες τακτικές εφαρμόστηκαν και σε άλλες... μεσογειακές χώρες, που επίσης έχουν ελκυστικά ακίνητα για Κινέζους επενδυτές και πολίτες.

Πώς λειτουργούσε ο μηχανισμός

Ο μηχανισμός που είχε στηθεί από τον κ. Παπαευαγγέλου, μέσω της εταιρείας real estate που κατείχε, λειτουργούσε ως κράχτης για Κινέζους με οικονομική επιφάνεια, που ήθελαν να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας παράλληλα και την πολυπόθητη «Χρυσή Visa».

Μέσα από τα «μηχανάκια» έδινε την ευκαιρία σ'' αυτούς τους Κινέζους να παρακάμπτουν τα capital controls που υπάρχουν στην Κίνα και να βγάζουν κεφάλαια στο εξωτερικό, επενδύοντας σε ακίνητα της αρεσκείας τους.

Η τακτική, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήταν να «σπάνε» τα κεφάλαια σε μικρά ποσά της τάξης των 10 ή 20 χιλ. ευρώ, ώστε αν μην πιάνονται από το σύστημα. Αυτές οι κινήσεις κεφαλαίων, πολλαπλασιαστικά και επαναλαμβανόμενα, αθροίζονταν σε ποσά που έφταναν τα 200 έως 500 χιλ. ευρώ.

Φαίνεται πως η τακτική της πλευράς του Παπαευαγγέλου ήταν – σε συνεννόηση με τους αγοραστές – να «φορτώνει» με υπερεκτίμηση τα ακίνητα, «τραβώντας» μεγαλύτερα ποσά από την Κίνα, τα οποία μετά πίστωνε (επέστρεφε) στους λογαριασμούς των Κινέζων. Με τον τρόπο αυτό οι Κινέζοι επενδυτές κατάφερναν να βγάζουν τα χρήματά τους εκτός του «σινικού τείχους» παραβιάζοντας τα capital controls και κατόπιν τα εναπόθεταν σε ξένες τράπεζες.

Το κόλπο έλαβε τέλος, όταν η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε την... αλληλουχία των συναλλαγών και ζήτησε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αμέσως ξεκίνησε τις σχετικές έρευνες.

Η μετοχή της Jumbo

Μολονότι η διοίκηση της Jumbo έβγαλε επίσημη ανακοίνωση χθες σημειώνοντας σε κάθε τόνο ότι δεν ουδεμία σύνδεση με την υπόθεση, η μετοχή της, ίσως εκ... αντανακλάσεως, δέχτηκε ισχυρές πιέσεις καθ'' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, φτάνοντας να χάνει άνω του 6%, όμως στο φινάλε μετρίασε στο ελάχιστο την πτώση της.

Ο τίτλος έκλεισε τελικώς στα 12,88 ευρώ με πτώση μόλις 0,92% παρ'' ότι είχε χαμηλό ημέρας στα 12,22 ευρώ, ενώ διακινήθηκε ισχυρός όγκος 427.436 τεμαχίων μέσω τζίρου που έφτασε στα 5,88 εκατ. ευρώ!