ΥΠΟΙΚ Αιγύπτου: Διαχειρίσιμα, μέχρι ενός σημείου, τα σοκ από τις αναδυόμενες αγορές

ΥΠΟΙΚ Αιγύπτου: Διαχειρίσιμα, μέχρι ενός σημείου, τα σοκ από τις αναδυόμενες αγορές

Εν μέσω της καταιγίδας που πλήττει τις αναδυόμενες αγορές, ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου πιστεύει ότι η οικονομία της χώρας του μπορεί να  διαχειριστεί τις αιτίες που έχουν οδηγήσει σε κρίση τις χώρες αυτές, αρκεί οι συνθήκες που προκαλούν την κρίση να μην επιδεινωθούν.

Μιλώντας στο CNBC από το Κάιρο, ο πρόσφατα διορισμένος Υπουργός Οικονομικών, Mοχάμεντ Μάαιτ, εξήγησε τι σημαίνει για τη χώρα του η τρικυμία στις αναδυόμενες αγορές. 

«Πρόκειται για κάτι ανησυχητικό, ωστόσο, είμαστε σε θέση μέχρι τώρα να απορροφήσουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις ... Η οικονομία της Αιγύπτου έχει τον τρόπο για να αντιμετωπίσει την κρίση. Πρέπει να είμαι πολύ ειλικρινής - μέχρι ενός ορίου», δήλωσε ο Μαάιτ.

Αυτή τη στιγμή η Αίγυπτος απολαμβάνει την υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη εδώ και μια δεκαετία, με τον ρυθμό ανάπτυξης τον Ιούλιο να ανέρχεται 5,3%, σε σύγκριση με 4,2% το προηγούμενο έτος.

Η χώρα των 90 εκατομμυρίων εισήλθε σε περίοδο ανάκαμψης, περισσότερο από επτά χρόνια μετά την εξέγερση του 2011 και μια σειρά αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων που συντάραξαν τη χώρα.

Ωστόσο, τα μέτρα λιτότητας οδήγησαν έχουν δημιουργήσει κοινωνική δυσαρέσκεια, όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας στο CNBC, ενώ η διαφθορά, η εγκληματικότητα και οι ανεπαρκής παροχής κοινωνικών υπηρεσιών μαστίζουν την αιγυπτιακή κοινωνία. 

AP Photo/Amr Nabil