Απρόσμενη πτώση για τον σύνθετο PMI τον Ιούνιο στην Ευρωζώνη

Απρόσμενη πτώση για τον σύνθετο PMI τον Ιούνιο στην Ευρωζώνη

Ο ρυθμός ανάπτυξης των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε απρόσμενα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, εξαιτίας της ξαφνικής επιβράδυνσης που έπληξε τον τομέα υπηρεσιών, σύμφωνα με τον δείκτη PMI της Markit.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για τον Ιούνιο έδειξαν ότι ο δείκτης PMI μειώθηκε στις 55,7 μονάδες, από 56,8 μονάδες τον Απρίλιο και τον Μάιο, σημείο το οποίο ήταν το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2011.

Μάλιστα, η επίδοση του Μαΐου ήταν σημαντικά χαμηλότερη και από τις προβλέψεις των αναλυτών οι οποίοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να παραμείνει αμετάβλητος, σημάδι στιβαρής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Πάντως ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, τόνισε ότι προς το παρόν δεν ανησυχεί καθώς τα συγκεκριμένα αποτελέσματα παραπέμπουν σε ρυθμό ανάπτυξης 0,7% του ΑΕΠ το β' τρίμηνο, υψηλότερα του 0,5% που προέβλεπαν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Όπως μαρτυρούν και τα στοιχεία την “ζημιά” έκανε ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος υποχώρησε στο 54,7 από 56,3 τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετα, ο PMI του τομέα μεταποίησης αυξήθηκε στο 57,3 τον Ιούνιο από 57 τον Μάιο. Ελπιδοφόρο σημείο ήταν και το ότι ο δείκτης απασχόλησης παρέμεινε σταθερός στις 53,8 μονάδες και τον Ιούνιο. Μάλιστα πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο σημείο που βρίσκεται ο συγκεκριμένος δείκτης μετά τον Μάρτιο του 2008.