Ξεπέρασε τα 320 ευρώ το φυσικό αέριο - Τα σχέδια των χωρών της ΕΕ ενόψει χειμώνα

Ξεπέρασε τα 320 ευρώ το φυσικό αέριο - Τα σχέδια των χωρών της ΕΕ ενόψει χειμώνα

Νέα σημαντική άνοδο καταγράφεται στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς σήμερα ξεπέρασε τα 300 ευρώ την κιλοβατώρα, φτάνοντας έως τα 320 ευρώ για να παρουσιάσει εν συνεχεία πτώση αργά το απόγευμα στα 314 ευρώ. Παρά τις βραχυπρόθεσμες περιοδικές μειώσεις η συνολικότερη τάση είναι αυξητική εξαιτίας των ανησυχιών πως η Ρωσία θα μειώσει περαιτέρω τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Υπό το πρίσμα αυτό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχωρούν σε σχέδια έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το βαρύ χειμώνα. Ήδη, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού της χρήσης φυσικού αερίου.

Η εξοικονόμηση ενέργειας έκτακτης ανάγκης, η οποία εισήχθη στις 10 Αυγούστου ως μέρος της ώθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απογαλακτισμό από το ρωσικό αέριο, κυμαίνεται από υποχρεωτικά όρια θερμοκρασίας για κλιματισμό ή θέρμανση έως το σβήσιμο των φώτων σε δημόσια κτίρια και βιτρίνες καταστημάτων.

Λίγο πριν τις επτά το απόγευμα το ισπανικό κοινοβούλιο επικύρωσε το διάταγμα της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά το αν το αντιδημοφιλές μέτρο θα βοηθήσει την Ισπανία να εκπληρώσει την ευρωπαϊκή της δέσμευση για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 7% μένει να φανεί.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι ο θερμοστάτης των κλιματιστικών το καλοκαίρι δεν θα πρέπει να πέφτει χαμηλότερα από τους 27°C στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, τους πολιτιστικούς χώρους (κινηματογράφοι, θέατρα), αλλά και στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Παρομοίως, τον χειμώνα ο θερμοστάτης θα «κλειδώνει» στους 19 βαθμούς.

Ο φωτισμός στις βιτρίνες των καταστημάτων και τα δημόσια κτίρια θα πρέπει να κλείνει στις 22.00.

Οι κλιματιζόμενοι ή θερμαινόμενοι χώροι θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου έναν μηχανισμό με τον οποίο θα κλείνουν αυτομάτως οι πόρτες τους ώστε να μην γίνεται σπατάλη ενέργειας.

«(Τα μέτρα) συνεπάγονται εξοικονόμηση πόρων για όσους τα εφαρμόζουν», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Τερέζα Ριμπέρα πριν από την ψηφοφορία. «Αποτελούν επίσης έμπνευση για άλλους ευρωπαίους εταίρους». Είπε ότι τα μέτρα μείωσαν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 6% κατά την πρώτη τους εβδομάδα.

Καθώς όμως η ξηρασία έχει περιορίσει την υδροηλεκτρική παραγωγή, τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν κάψει διπλάσια ποσότητα φυσικού αερίου μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, ωθώντας τη συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ισπανία κατά 4% υψηλότερα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας διαχείρισης δικτύου φυσικού αερίου Enagas.

Ο Marcel Coderch, επικεφαλής του Συνδέσμου Μελετών Ενεργειακών Πόρων με έδρα τη Βαρκελώνη, δήλωσε ότι υπάρχει ένα πρόσθετο κίνητρο για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να χρησιμοποιούν περισσότερο φυσικό αέριο λόγω του ειδικού ανώτατου ορίου στο κόστος εισροής αερίου και άνθρακα που χρησιμοποιούν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής.

Οι Βρυξέλλες ενέκρινε το πρόγραμμα αποκλειστικά για την Ισπανία και την Πορτογαλία τον Ιούνιο για να χαλιναγωγήσουν τις αυξανόμενες τιμές λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιβηρική χερσόνησο που έχει μικρή ενεργειακή διασύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ισπανία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού της αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αλγερία.

Η χαμηλότερη τιμή της ισπανικής ηλεκτρικής ενέργειας έχει επίσης κάνει τη Γαλλία να εισάγει περισσότερες, πρόσθεσε ο Coderch. Τέτοιες εισαγωγές τριπλασιάστηκαν τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Enagas.

Γερμανία: Περιορίζει τη θέρμανση, «κόβει» το ζεστό νερό 

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε δύο πακέτα μέτρων, στο πλαίσιο του νόμου για την ενεργειακή επάρκεια, με τα οποία θα πρέπει να εξοικονομηθεί ενέργεια το επόμενο διάστημα. Το πρώτο πακέτο διάρκειας 6 μηνών τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, το δεύτερο πακέτο διάρκειας δύο χρόνων από την 1η Οκτωβρίου. Αυτό το πακέτο χρειάζεται ωστόσο πράσινο φως από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο πριν τεθεί σε εφαρμογή.

Μερικά ενδεικτικά μέτρα για το πρώτο πακέτο είναι τα εξής: 19 βαθμοί το ανώτατο όριο θέρμανσης σε δημόσια κτίρια, κλείσιμο το φωτισμού σε μνημεία και κτήρια όταν γίνεται για λόγους αισθητικής, οι ιδιωτικές πισίνες, κλειστές ή ανοιχτές, δεν θα πρέπει να θερμαίνονται με φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό, φωτιζόμενα διαφημιστικά πλακάτ ή συστήματα θα απενεργοποιούνται από τις 22:00 μέχρι τις 06:00 το πρωί εφόσον δεν είναι απαραίτητο για την ασφάλεια, όπως σε σιδηροδρομικές υπόγειες διαβάσεις.

Επίσης, οι λιανοπωλητές θα πρέπει να κρατούν τις εξωτερικές πόρτες των καταστημάτων τους κλειστές, Μάλιστα ο κλάδος ξεκινά μια εκστρατεία ενημέρωσης με αφίσα που γράφει «πόρτες κλειστές, καταστήματα ανοιχτά». Με τον τρόπο αυτό θέλουν να αποφύγουν παρεξηγήσεις κατανόησης με τους πελάτες που θέλουν να μπουν στα καταστήματα.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων αφορά σε δημόσια, εταιρικά και ιδιωτικά κτήρια και κατοικίες. Οι ετήσιοι έλεγχοι θέρμανσης για κτίρια με θέρμανση αερίου θα καταστούν υποχρεωτικοί. Για παράδειγμα, τα συστήματα θα πρέπει να ρυθμιστούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ροής και μείωσης της λειτουργίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αναποτελεσματικές αντλίες θέρμανσης με φυσικό αέριο πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο και να αντικαθίστανται εάν είναι χαλασμένες.

Οι εταιρείες με κατανάλωση ενέργειας 10 γιγαβατώρες ή περισσότερο ετησίως υποχρεούνται να λαμβάνουν μέτρα ενεργειακής απόδοσης σε περίπτωση έχουν ήδη πραγματοποιήσει ενεργειακό έλεγχο, στον οποίο κατανέμονται η κατανάλωση και οι πιθανές εξοικονομήσεις.

Ιταλία: Σε τρία στάδια η εφαρμογή των μέτρων 

Η Ιταλία θα επικαιροποιήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters σήμερα Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η Ρώμη θα αποφύγει την έσχατη επιλογή του δελτίου, καθώς έχει ήδη μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές.

Το επικαιροποιημένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ωστόσο, προβλέπει σκληρότερα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση περαιτέρω μείωσης ή πλήρους διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Μόσχα. «Το επικαιροποιημένο σχέδιο περιλαμβάνει διαφορετικά σενάρια, ακόμη και το χειρότερο, και προβλέπει σκληρότερα μέτρα σε περίπτωση περαιτέρω μείωσης των ροών (φυσικού αερίου)», είπε η πηγή στο Reuters.

Το υφιστάμενο πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο της Ιταλίας προβλέπει τρία στάδια μετάβασης από την κατάσταση προειδοποίησης, που επιβλήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πριν περάσει σε κατάσταση συναγερμού και στη συνέχεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Ρώμη πέρυσι έλαβε το 40% του φυσικού αερίου που εισήγαγε από τη Ρωσία, σημαντική πηγή που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η πηγή ανέφερε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές μείωσαν το μερίδιο του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου σε περίπου 18% το καλοκαίρι.

Βασικό πρόσθετο μέτρο είναι να τεθεί σε λειτουργία νέο σκάφος επαναεριοποίησης στο λιμάνι Piombino της Τοσκάνης έως τον Μάρτιο του 2023 για την επέκταση της χωρητικότητας LNG της χώρας, πρόσθεσε η πηγή.

Ο Κάρλο Μπονόμι, επικεφαλής του ιταλικού βιομηχανικού λόμπι Confindustria, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα για τον κίνδυνο εκτεταμένων αποτυχιών της εταιρείας εάν δεν πέσουν οι τιμές της ενέργειας.

Ο Μπονόμι ζήτησε κυβερνητικό σχέδιο για τον περιορισμό του φυσικού αερίου και νέες κρατικές επιδοτήσεις για την προστασία των κατασκευαστών. Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει δαπανήσει σχεδόν 50 δισ. ευρώ σε μια σειρά μέτρων για να βοηθήσει στην προστασία των επιχειρήσεων και των οικογενειών από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Γαλλία: Η εποχή της αφθονίας έχει παρέλθει

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του, προειδοποίησε χθες ότι η εποχή της αφθονίας έχει παρέλθει και ότι τους ερχόμενους μήνες θα χρειαστούν θυσίες καθώς ο πόλεμος και η κλιματική κρίση αλλάζουν το ενεργειακό τοπίο.

Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στους δημόσιους χώρους περιορίζοντας τον φωτισμό και τη θέρμανση και υπέγραψε παράλληλα συμφωνία εισαγωγής υδρογόνου από τον Καναδά με ορίζοντα το 2025.