Ξεκίνησαν τα παζάρια για τις συντάξεις - Σε βάθος τετραετίας οι φοροελαφρύνσεις

Ξεκίνησαν τα παζάρια για τις συντάξεις - Σε βάθος τετραετίας οι φοροελαφρύνσεις

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Το θέμα των συντάξεων κυριάρχησε στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, μεταφέροντας επί της ουσίας την επιθυμία του πρωθυπουργού, όπως αυτή διατυπώθηκε και από το βήμα της Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τσακαλώτος και Χουλιαράκης ζήτησαν την αναστολή του μέτρου που προβλέπει μειώσεις στις συντάξεις έως και 18% το 2019, με την εφαρμογή περιορισμένων αντίμετρων ή διαφορετικών καλών μέτρων το ίδιο έτος, εφόσον βέβαια διαπιστωθεί ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Τα υπόλοιπα αντίμετρα η κυβέρνηση προτείνει να εφαρμοσθούν σε βάθος χρόνου έως το 2022.

Δηλαδή, αυτό που έκανε το περασμένο Σάββατο ο κ. Τσίπρας ήταν να παρουσιάσει τα ψαλιδισμένα αντίμετρα, τα οποία θα καλυφθούν από το υπερπλεόνασμα. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιπρας περιέκοψε κάποια από τα μέτρα που είχε περιλάβει αρχικώς στα αντίμετρα και βασίστηκε στην υπόθεση πως δεν θα περικοπούν οι συντάξεις και κατά συνέπεια δεν θα εφαρμοστούν και τα αντίμετρα. Έτσι, τα «ψαλιδίζει» προκειμένου να καλύπτονται αποκλειστικά από το υπερπλεόνασμα. Εάν όμως δεν προκύψει υπερπλεόνασμα δεν θα μειωθούν, για παράδειγμα οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις, δεν θα υπάρξει επίδομα ενοίκια κ.λ.π. 

Όπως ανάφερε κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος μετείχε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι συζητήσεις ξεκίνησαν με τις εκτιμήσεις από όλες τις πλευρές για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019  χωρίς όμως να υπάρχει -όπως είπε- το στοιχείο της διαπραγμάτευσης. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι από καμία πλευρά  ακόμα και το ΔΝΤ δεν έφερε κάποιες αντιρρήσεις στη συζήτηση που ξεκίνησε για την κατάργηση του μέτρου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων δεν οδηγεί στην απώλεια του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019 αφήνοντας μάλιστα και κάποιο δημοσιονομικό χώρο για αντίμετρα.

Μάλιστα, εξήγησε ο αξιωματούχος ότι η κυβέρνηση χωρίζει τα αντίμετρα των περίπου 2 δισ. ευρώ τα οποία αποτυπώνονται και στο Μεσοπρόθεσμο για το 2019 και τα οποία έχουν ψηφισθεί από το 2017, σε ορίζοντα τετραετίας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο πρώτος μεταμνημονιακός έλεγχος ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Ωστόσο, πριν αναχωρήσουν οι θεσμοί θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση ενώ αργότερα θα δημοσιοποιηθεί η  έκθεσή τους με πιθανότερη ημερομηνία τα μέσα Νοεμβρίου. 

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο το Eurogroup τελικά να απορρίψει το ενδεχόμενο ακύρωσης του ψηφισμένου μέτρου. Πάντως, το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα ακολουθήσει το μεσοπρόθεσμο που προβλέπει τη μείωση των συντάξεων μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση.