Wind Hellas: Αύξηση εσόδων και μείωση των καθαρών ζημιών το 2019

Wind Hellas: Αύξηση εσόδων και μείωση των καθαρών ζημιών το 2019

Αύξηση εσόδων και μείωση ζημιών παρουσίασε το 2019 η Wind Hellas. H εταιρεία τηλεπικοινωνιών κατά τη χρήση που έληξε στις 31 Ιανουαρίου 2019, παρουσίασε έσοδα ύψους 548,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6% σε σχέση με το 2018.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων ανήλθαν σε 34,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 7,0 εκατ. ευρώ που ήταν στην προηγούμενη χρήση, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους, διαμορφώθηκαν σε ζημία ύψους 21,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας ύψους 41,0 εκατ. ευρώ το 2018.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης, αύξηση εσόδων σημειώθηκε κατά μήκος όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας πέρυσι διευρύνθηκαν κατά 5% φτάνοντας τα 270,54 εκατ. ευρώ, οι υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά 2,3% φτάνοντας τα 164,29 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχες αυξήσεις σημείωσαν και τα έσοδα χονδρικής και από τέλη διασύνδεσης. Μείωση εσόδων παρατηρήθηκε μόνον στις πωλήσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού (-8,7%) οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 21,03 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων (προ φόρων και τόκων) αποδίδεται στα μειωμένα λειτουργικά κόστη της επιχείρησης και το μειωμένο κόστος μισθοδοσίας. Αντίθετα η λειτουργική κερδοφορία επλήγη από τις αυξημένες αποσβέσεις ύψους 206 εκατ. ευρώ έναντι 121 εκατ. ευρώ το 2018.

Τέλος, τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους επηρεάστηκαν αρνητικά τόσο από τα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα (58,8 εκατ. ευρώ το 2019 έναντι 40,6 εκατ. ευρώ το 2018) όσο και από τη χαμηλότερη αναβαλόμενη φορολογία (3,3 εκατ. ευρώ, έναντι 6,4 εκατ. ευρώ το 2018).

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Wind, η εταιρεία ανέλαβε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα στις 17 Οκτωβρίου 2019, η (άμεσα) μητρική της εταιρεία Crystal Almond Sarl, εξέδωσε ομολογίες μέγιστης εξασφάλισης (Secure Senior Notes) ύψους 525 εκατ. ευρώ. Οι ομολογίες εγγυώνται από τους μετόχους (Crystal Almond Intermediary Holdings) αλλά και την Wind Hellas. Μέρος του έσοδο από την έκδοση των ομολογιών, ως γνωστόν αξιοποιήθηκε στην αναχρηματοδότηση του προγενέστερου εσωτερικού δανεισμού της επιχείρησης, ύψους 275 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η εταιρεία προχώρησε στην έκδοση ανακυκλούμενης πίστωσης μέγιστης εξασφάλισης (SSRCF) ύψους 75 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Goldman Sachs International Bank, JP Morgan AG και HSBC Bank Plc. Εγγυητής της πίστωσης είναι εκ νέου η Crystal Almond Intermediary Holdings Limited και η Wind Ελλάς. Το ποσό των 75 εκατ. ευρώ αναλήφθηκε από την Crystal Almod Sarl, τον περασμένο Μάρτιο.

Στο τέλος του 2019 η εταιρεία είχε δανεισμό ύψους 463 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα ύψους 45,9 εκατ. ευρώ

Αναφορικά, με την πανδημία, η Wind αναφέρει ότι ο αντίκτυπος της θα επηρεάσει κυρίως τα έσοδα από την περιαγωγή με την επίδραση στο συνολικό EBITDA θα ανέρχεται σε περίπου 10 εκατ. δηλαδή λιγότερο από το 10% του EBITDA. «Ο αντίκτυπος στην οικονομική απόδοση της Εταιρείας το 2020 δεν μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί σε αυτό το σημείο, αλλά η ζήτηση για υπηρεσίες της Εταιρείας αναμένεται να παραμείνει ισχυρή καθώς οι πελάτες συνεχίζουν να συνδέονται μέσω των δικτύων φωνής και δεδομένων της Εταιρείας», σημειώνει η διοίκηση της επιχείρησης.