Virgin Galactic: Τρία, δύο, ένα ... εκτόξευση με τον Ρίτσαρντ Μπράνσον

Virgin Galactic: Τρία, δύο, ένα ... εκτόξευση με τον Ρίτσαρντ Μπράνσον

Οι κροίσοι που μπορούν να διαθέσουν 250.000 δολάρια για να εξασφαλίσουν μια από τις 600 κρατήσεις για τις μελλοντικές διαστημικές πτήσεις Virgin Galactic Holdings του Richard Branson, αλλά και οι μικροεπενδυτές που πόνταραν τα δύο τελευταία χρόνια σαν μέτοχοι τουλάχιστον στο μεγάλο project, κρατούν την ανάσα τους για το μεγάλο ντεμπούτο της πρώτης διαστημικής εμπειρίας για ιδιώτες.

Στις 11 Ιουλίου το διαστημικό σκάφος Vss Unity θα μεταφέρει τον Richard Branson και τρεις υπαλλήλους της Virgin Galactic στο πρώτο τους διαστημικό ταξίδι, σε μια κίνηση ματ απέναντι στον ανταγωνιστή του, Jeff Bezos, ο οποίος προγραμματίζει το πρώτο διαστημικό ταξίδι της Blue Origin στις 20 Ιουλίου. Ταυτόχρονα αποτελεί μια κίνηση ματ απέναντι και στον Elon Musk που σχεδιάζει μέσω της Space Χ ανάλογες πρωτοβουλίες.

Η Virgin Galactic μάλιστα θα κάνει ζωντανή μετάδοση της πτήσης για πρώτη φορά, με συνεχή ροή που θα είναι διαθέσιμη στο Twitter, το YouTube και το Facebook, ενώ ο Branson μας προετοίμασε για μια μεγάλη έκπληξη δηλώνοντας ότι «όταν επιστρέψουμε από το διάστημα, θα ανακοινώσω κάτι πολύ συναρπαστικό για να δώσω σε περισσότερους ανθρώπους την ευκαιρία να γίνουν αστροναύτες».

Η  δραστηριότητα των εμπορικών διαστημικών ταξιδιών αναμένεται να φτάσει σε αξία τα 30 δισ. δολάρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με τη UBS και ως εκ τούτου αποτελεί έναν ακόμα κλάδο που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας. Και όχι μόνο.

Ποιός δεν θαυμάζει αυτούς τους μεγάλους οραματιστές που κάνουν τα όνειρα πραγματικότητα; Eίτε πρόκειται για τα διαστημικά ταξίδια, είτε για την ενέργεια των αστεριών, όλα δείχνουν ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά ορόσημο.

Πώς φτάσαμε στην πρώτη εμπορική διαστημική πτήση

Το όνειρο του Branson για επανδρωμένα εμπορικά ταξίδια στο διάστημα «μετράει» ήδη δύο δεκαετίες, καθώς συνεχώς βρισκόταν αντιμέτωπος με πλήθος δυσκολιών και εμποδίων. Πλέον, ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του προέρχεται από τη Virgin Galactic, η οποία μπορεί να ιδρύθηκε το 2005 αλλά άρχισε να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2019. Και οι υπόλοιποι όμως μέτοχοι μόνο ικανοποιημενοι μπορούν να είναι με την εξέλιξη της κεφαλαιοποίησης, η οποία πενταπλασιάστηκε.

Βέβαια οι μέτοχοι πέρασαν από σαράντα δύο κύματα διακυμάνσεων, όσα ήταν και τα κύματα που πέρασε η Virgin Galactic στη 16χρονη πορεία της. Το διαστημικό σκάφος της δεν «έζησε» απλά πολλαπλές αποτυχίες αλλά και μια θανατηφόρο συντριβή το 2014, η οποία καθυστέρησε σημαντικά τα σχέδια της εταιρείας να αρχίσει τις εμπορικές διαστημικές πτήσεις με ιδιώτες πελάτες επί πληρωμή. Η πιο πρόσφατη δε καθυστέρηση στοίχισε στους μετόχους μια βουτιά της τάξης του 70%, όταν η μετοχή από τα 60 δολάρια τον Φεβρουάριο του 2021 προσγειώθηκε στα 16-20 δολάρια τον Μάιο για να ξαναπογειωθεί στα 45-50 δολάρια αυτές τις ημέρες.

Απογείωση ή προσγείωση μετά τις 11 Ιουλίου;

Το VSS Unity ξεκίνησε από αεροσκάφος με κινητήρα αεριωθούμενου αεροπλάνου, πριν ξεπεράσει κατά τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου με στόχο τα 80 χλμ υψόμετρο, το όριο που οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως διάστημα. Στόχος εξαρχής ήταν να καταφέρει να προσφέρει μια βόλτα ολίγων λεπτών σε συνθήκες μικροβαρύτητας προτού γυρίσει πίσω στη Γη για να προσγειωθεί στον διάδρομο Spaceport America.

Αυτή θα είναι και η πορεία του στις 11 Ιουλίου και εάν όλα πάνε καλά, τότε ο Branson θα είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που θα πάει στο διάστημα με το διαστημικό σκάφος της εταιρείας του.

Η αποστολή «Unity 22», είναι μέρος μιας σειράς δοκιμαστικών πτήσεων που πραγματοποιεί η Virgin Galactic προτού ανοίξει την επιχείρηση διαστημικού τουρισμού. Στόχος της αποστολής είναι να αξιολογήσει την εμπειρία του πελάτη, συμπεριλαμβανομένων της εμπειρίας έλλειψης βάρους και της όψης της Γης από το διάστημα, αλλά και να εξετάσει κατά πόσο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της εταιρείας προετοιμάζει επαρκώς τους πελάτες για τη συγκεκριμένη εμπειρία.

Εάν η πτήση του Ιουλίου είναι επιτυχής, η εταιρεία σχεδιάζει δύο ακόμη δοκιμαστικές πτήσεις πριν ξεκινήσει η εμπορική διάθεση της υπηρεσίας το 2022, με κόστος που θα κυμαίνεται από τα 200.000 -250.000 δολάρια.

Ο ανταγωνισμός

Ο Jeff Bezos έχει επίσης αφιερώσει χρόνια προετοιμασίας για τα εμπορικά διαστημικά ταξίδια. Ο πύραυλος New Origin Shepard της Blue Origin έχει πετάξει πάνω από δώδεκα επιτυχημένες δοκιμαστικές διαστημικές πτήσεις, με την πιο πρόσφατη τον φετινό Απρίλιο, ενώ 9 ημέρες μετά την επανδρωμένη πτήση της Virgin Galactic θα ακολουθήσει η δική του διαστημική πτήση.

Το διαστημικό σκάφος της Blue Origin ταξιδεύει ελαφρώς υψηλότερα από αυτό της Virgin Galactic. Το New Shepard περνά μερικά χιλιόμετρα πάνω από το διεθνώς αναγνωρισμένο όριο του διαστήματος, τη γραμμή Kármán, σε υψόμετρο 100 χιλιομέτρων. Γι’αυτό ακριβώς η εταιρεία υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια πολύ διαφορετική εμπειρία.

Η απάντηση από τους εκπροσώπους της Virgin Galactic χαρακτηρίζεται αν μη τι άλλο από αβρότητα: «Ευχόμαστε στους ανθρώπους της Blue Origin να είναι πράγματι ένα καλύτερο διαστημικό ταξίδι και να κάνουν καταπληκτικά πράγματα ... όσο περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν στο διάστημα, τόσο περισσότερο ανοίγουμε αυτήν την πόρτα για όλους τους άλλους». Μια απάντηση που αν μη τι άλλο μας θύμισε την υπόσχεση του Branson ότι «στο τέλος της ημέρας....έχουμε όνειρο να κάνουμε το διάστημα πιο προσιτό σε όλους»

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.