Τζ. Πάουελ: Σήμα για tapering εντός 2021 αλλά αργεί ακόμα η αύξηση επιτοκίων

Τζ. Πάουελ: Σήμα για tapering εντός 2021 αλλά αργεί ακόμα η αύξηση επιτοκίων

Σήμα ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει τη σύσφιξη της πολιτικής της, το λεγόμενο tapering, εντός του 2021 έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ στην ομιλία του στο Jackson Hole, διαβεβαιώνοντας όμως παράλληλα ότι η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη δεν προτίθεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε αύξηση των - ιστορικά χαμηλών - επιτοκίων της.

Ειδικότερα, στην πολυαναμενόμενη για την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα ομιλία του στο ετήσιο συμπόσιο της Fed, ο αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι η οικονομία της χώρας έχει επανέλθει σε ένα επίπεδο όπου δεν χρειάζεται πλέον τόση υποστήριξη νομισματικής πολιτικής.

Επιλέγοντας προσεκτικά να μην αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, πρόσθεσε ότι ίδιος και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της τράπεζας συμφώνησαν τον Ιούλιο ότι θα ήταν κατάλληλο να ξεκινήσει από φέτος το tapering.

Αυτό σημαίνει ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει να περιορίζει το ρυθμό των αγορών ομολόγων της το προσεχές διάστημα (ύψους 120 δισ. ευρώ το μήνα στην παρούσα φάση), όπως είχαν δείξει άλλωστε τα πρακτικά της συνεδρίασης Ιουλίου της Fed που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Βάσει και δηλώσεων άλλων αξιωματούχων της τράπεζας το τελευταίο διάστημα δε, αυτό δεν αποκλείεται να αποφασιστεί ακόμα και στην επερχόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου (21-22/9)

Ωστόσο, ο κ. Πάουελ φρόντισε να διαβεβαιώσει ότι το tapering δεν θα σημάνει και επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας.

«Το χρονικό σημείο και το ύψος της επικείμενης μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων δεν θα αποσκοπούν σε κάποιο άμεσο μήνυμα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων, για το οποίο έχουμε διαρθρώσει μια διαφορετική και πιο αυστηρή προσέγγιση», τόνισε ο κ. Πάουελ, σύμφωνα με το κείμενο ομιλίας του στο συμπόσιο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ενώ ο πληθωρισμός είναι σταθερά γύρω από το στόχο 2% της Fed, «έχουμε πολύ έδαφος να καλύψουμε ακόμα για να επιτύχουμε τη μέγιστη απασχόληση», κάτι που όπως διευκρίνισε είναι το δεύτερο σκέλος της διπλής εντολής της κεντρικής τράπεζας και απαραίτητη προϋπόθεση πριν από την αύξηση των επιτοκίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πάουελ αφιέρωσε ένα εκτενές απόσπασμα της ομιλίας τους στο να εξηγήσει γιατί πιστεύει ότι η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού είναι παροδική και ότι θα υποχωρήσει τελικά στα πλαίσια του στόχου της τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed έχει χρησιμοποιήσει τον όρο «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος» ως σημείο αναφοράς για το πότε θα προχωρήσει σε αυστηρότερη πολιτική, με τον κ. Πάουελ να αναφέρει ότι «το τεστ ήταν επιτυχές» για τον πληθωρισμό, ενώ υπήρξε «σαφής πρόοδος προς τη μέγιστη απασχόληση».

Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του συμφώνησαν στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Ιούλιο ότι «θα ήταν σκόπιμο να αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων φέτος».

Παράλληλα, ο κ. Πάουελ υπερασπίστηκε την πολιτική που ακολουθεί η Fed και τόνισε τη σημασία που έχει να μην λάβει κάποια σπασμωδική απόφαση υπό την πίεση παροδικών οικονομικών στοιχείων, όπως η πρόσφατη κίνηση του πληθωρισμού.

«Σήμερα, με τις ουσιαστικές δυσκολίες που διατηρούνται στην αγορά εργασίας και την πανδημία να συνεχίζεται, ένα τέτοιο λάθος θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές», τόνισε.

Σχετικά με την πανδημία, ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα «συνιστά έναν βραχυπρόθεσμο κίνδυνο» για το στόχο της πλήρους απασχόλησης, ωστόσο επανέλαβε ότι «οι προοπτικές είναι καλές για συνεχή πρόοδο προς επίτευξη του στόχου».