Τζ. Κόντε προς Βρυξέλλες: Το έλλειμμα 2,4% στον προϋπολογισμό δεν αλλάζει

Τζ. Κόντε προς Βρυξέλλες: Το έλλειμμα 2,4% στον προϋπολογισμό δεν αλλάζει

Ο στόχος ελλείμματος 2,4% στον ιταλικό προϋπολογισμό δεν αλλάζει προς το παρόν, ανέφερε ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, στις πρώτες δηλώσεις μετά την είδηση ότι η Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο του προϋπολογισμού που της απέστειλε η Ρώμη, αναφέροντας ότι δεν ευθυγραμμίζεται με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Ειδικότερα, από τη Ρωσία, όπου βρίσκεται για επίσκεψη, ο ιταλός πρωθυπουργός είπε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του θα έχει μια «ειλικρινή και εποικοδομητική» συζήτηση με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό.

«Ο προϋπολογισμός μας είναι κάποιος αυτοσχεδιασμός. Είναι ένας προϋπολογισμός που τον έχουμε εξετάσει και έχουμε δουλέψει πάνω του για πολύ καιρό», πρόσθεσε ο κ. Κόντε, διαμηνύοντας ότι «συνεπώς δεν θα είχε νόημα να που σήμερα ότι θα το εξετάσουμε ξανά».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα και πριν την απόφαση της Κομισιόν, ο ιταλός πρωθυπουργός είχε δηλώσει στο Bloomberg πως «δεν έχουμε κανένα σχέδιο Β», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «το ιταλικό σπρεντ δεν θα φτάσει τις 400 μονάδες διότι επαναλάβαμε ότι η Ιταλία δεν θα βγει από το Ευρώ».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, σχολίασε μέσω διαδικτύου την απόρριψη του ιταλικού δημόσιου προϋπολογισμού από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ξέρουμε ότι είμαστε το τελευταίο φράγμα για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων των Ιταλών. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σας απογοητεύσουμε. Ξέρουμε ότι αν παραδοθούμε, θα γυρίσουν άμεσα οι "ειδήμονες" που τάσσονται υπέρ των τραπεζών και της λιτότητας. Και για τον λόγο αυτό δεν θα παραδοθούμε. Ξέρουμε ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σταματήσουμε», έγραψε ο Ντι Μάιο.

«Δεν επιτίθενται σε μια κυβέρνηση, αλλά σε έναν λαό. Είναι πράγματα που εκνευρίζουν ακόμη περισσότερο τους Ιταλούς. Και ύστερα, κάποιοι παραπονιούνται ότι η ΕΕ είναι στο κατώτατο επίπεδο δημοτικότητας στην ιστορία της», δήλωσε από την πλευρά του ο Ματέο Σαλβίνι, γραμματέας της Λέγκας του Βορρά και υπουργός εσωτερικών.