Τροπολογία του υπ. Οικονομικών αναστέλλει τα πρόστιμα στους συμβολαιογράφους

Τροπολογία του υπ. Οικονομικών αναστέλλει τα πρόστιμα στους συμβολαιογράφους

Διορθώσεις σχετικά με τις υποχρεώσεις των συμβολαιογράφων κατά τη διαδικασία σύνταξης συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων, με αναδρομική άρση του προβλεπόμενου προστίμου των 100 ευρώ σε περίπτωση κατά την οποία από τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ δεν προκύπτει απώλεια εσόδων του Δημοσίου, φέρει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

«αίρεται αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2019 η επιβολή προστίμου ύψους 100 ευρώ ανά συμβολαιογραφική πράξη στους συμβολαιογράφους και λοιπά πρόσωπα, στην περίπτωση που από τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ δεν προκύπτει απώλεια εσόδων του Δημοσίου».

Επιπλέον, «αναστέλλεται έως τις 30 Ιουνίου 2020 η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 47, 48 και 49 του ν. 4646/2019 οι οποίες αφορούν σε θέματα φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, θέματα φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παιχνίδια, καθώς και σε θέματα υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνουν σχετικές υποχρεώσεις τους). Η εν λόγω διάταξη έχει αναδρομική ισχύ από τη 12η Δεκεμβρίου 2019».

Σημειώνεται ότι, οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τις εργασίες τους έως τις 26 Ιανουαρίου διαμαρτυρόμενοι για το εν λόγω πρόστιμο.