Τον Σεπτέμβριο ανοίγει η πλατφόρμα για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων

Σάββατο 03 Αυγούστου 2019, 00:02
-A +A
Τον Σεπτέμβριο ανοίγει η πλατφόρμα για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της νέας βελτιωμένης ρύθμισης των 120 δόσεων προκειμένου να υποδεχθεί τις αιτήσεις εκατομμυρίων οφειλετών του Δημοσίου.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η νέα ρύθμιση θα έχει μεγάλη ανταπόκριση καθώς τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις που χρωστούν στο δημόσιο είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά ενώ ταυτόχρονα ξεμπλοκάρονται 1,2 εκατομμύρια λογαριασμοί που έχουν δεσμευθεί από την εφορία.

Επίσης, σταματούν και οι δεσμεύεις που θα μπορούσαν να γίνουν σε  1.764.551 οφειλέτες. Και για τις δύο ανωτέρω περιπτώσεις απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ενταχθούν οι οφειλέτες στη ρύθμιση. αυτούς όμως ισχύουν οι ίδια προϋπόθεση. Θα πρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.  Δηλαδή το κράτος δεν θα τους δεσμεύει τους λογαριασμούς σε μια προσπάθεια να τους διευκολύνει δημιουργώντας τους την απαραίτητη ρευστότητα είτε για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις, είτε για να μπορέσει το νοικοκυριό ή η επιχείρηση να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, οι επιχειρήσεις με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν, χωρίς κριτήριο τζίρου, τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις. Ωστόσο, όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να πληρώσουν το χρέος τους σε λιγότερες δόσεις θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις και στους τόκους. Ταυτόχρονα προβλέπεται μπόνους προκαταβολής.

Δηλαδή, οι επιχειρήσεις που θα προκαταβάλλουν ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης θα έχουν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων.  Σημειώνεται ότι η ρύθμιση για τα φυσικά πρόσωπα δεν τροποποιείται στην ουσία της, παρά μόνο η ελάχιστη δόση στα 20 ευρώ, καθώς και το επιτόκιο, που περιορίζεται από 5% σε 3%.

Αντίστοιχη διάταξη θα περιλαμβάνεται και για τις ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή για τα χρέη προς ταμεία (όπου επίσης το επιτόκιο θα μειωθεί από 5 σε 3%), η οποία θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα.

Όπως προαναφέρθηκε, η νέα ρύθμιση προβλέπει μεγαλύτερη έκπτωση για όσες επιχειρήσεις εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε λίγες δόσεις. Συγκεκριμένα, όσοι αποφασίσουν να πληρώσουν το χρέος τους:

• Εφάπαξ, κερδίζουν πλήρη απαλλαγή κατά 100% από τόκους και προσαυξήσεις.

• Σε 2 έως 4 δόσεις, έκπτωση 95% των προσαυξήσεων και των τόκων.

• Σε 5 έως 12 δόσεις, έκπτωση 85%.

• Σε 13 έως 24 δόσεις, έκπτωση 80%.

• Σε 25 έως 36 δόσεις, έκπτωση 75%.

Όσοι αποφασίσουν την πληρωμή των οφειλών σε περισσότερες από 36 μηνιαίες δόσεις θα έχουν μικρότερη έκπτωση, που θα φθάνει κατ’ ανώτατο όριο το 45%. Όσοι, δε, επιλέξουν τις 120 δόσεις θα διαπιστώσουν ότι οι τόκοι και οι προσαυξήσεις μειώνονται μόλις 10%.

Τι προβλέπει η ρύθμιση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις:

• Ελάχιστη μηνιαία δόση που μειώνεται από 30 ευρώ στα 20 ευρώ.

• Μείωση του επιτοκίου από 5% στο 3%, το οποίο ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου. Αντίστοιχη διάταξη θα περιλαμβάνεται και για τις ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή για τα χρέη προς ταμεία (όπου επίσης το επιτόκιο θα μειωθεί από 5 σε 3%), η οποία θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα.

• Σταματούν κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα. Όσων είναι ήδη δεσμευμένοι οι λογαριασμοί, θα «ξεμπλοκάρουν».

• Ρυθμίζονται οφειλές που βεβαιώνονται εντός του 2019 έως την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής και αφορούν υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018. Εξαιρούνται οφειλές για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31.12.2018.

• Όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση έχουν τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση.

Πάντως ακόμα και σήμερα υπάρχει ενδιαφέρον, έστω και μικρό για την υφιστάμενη ρύθμιση των 120 δόσεων . Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στην υφιστάμενη ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν ενταχθεί 220.000 οφειλέτες ρυθμίζοντας συνολικά ποσό ύψους 1,77 δισ. ευρώ (βασική οφειλή και προσαυξήσεις). Το ποσό που έχει εισπράξει το ελληνικό δημόσιο από τους οφειλέτες φθάνει στα 179 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι όσοι εκ των 220.000 επιθυμούν να ενταχθούν στη βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων θα πρέπει τον Σεπτέμβριο που θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα να υποβάλλουν νέα αίτηση με την οποία θα καθοριστεί ο αριθμός των δόσεων και η ελάχιστη δόση.
 

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 09/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα