Το τσεκ για τους αγρότες άργησε τρεις-τέσσερις μέρες...

Το τσεκ για τους αγρότες άργησε τρεις-τέσσερις μέρες...

Με τον... λογαριασμό στο χέρι θα μείνουν αύριο 700.000 αγρότες, παρά τη δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, ότι η πληρωμή των άμεσων ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ θα γινόταν έως την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου.

Η ανάρτηση του πίνακα με τα προσωρινά δικαιώματα των δικαιούχων αγροτών ανά ΑΦΜ στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έγινε χθες Τετάρτη, όπως επίσης είχε δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός, με συνέπεια οι πληρωμές να μεταφερθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην καλύτερη περίπτωση τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, ή την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, μιας και η διαδικασία της κοινοποίησης καθυστέρησε.

Πάντως επίσημη εξήγηση για την καθυστέρηση δεν υπάρχει, ει μη μόνον αναφορές στις δυσκολίες που προκύπτουν από τον καινούργιο και πολύπλοκο υπολογισμό των νέων δικαιωμάτων για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης.

Σε ότι αφορά τη βασική ενίσχυση, να σημειωθεί ότι είναι στο 60% της ενιαίας ενίσχυσης, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει πως από τα 1,815 δις. ευρώ που είναι εφέτος το συνολικό ποσό των άμεσων ενισχύσεων το 90% της βασικής ενίσχυσης, το οποίο θα πληρωθεί πιθανόν την προσεχή Δευτέρα 7/12, αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από 1 δις. ευρώ.

Το υπόλοιπο ποσό (815 εκατ. ευρώ) που αφορά την εξόφληση της βασικής (10%) το 30% της «πράσινης ενίσχυσης» και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, προβλέπεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του να δοθεί το Φεβρουάριο του 2016, ενώ θα «μείνουν» και κάποιες πληρωμές για τον Ιούνιο.

Ξανθή Γούναρη