Το success story των ελληνικών τραπεζών - From zero to hero

Το success story των ελληνικών τραπεζών - From zero to hero

Οι ελληνικές τράπεζες με τις δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου φαίνεται να ξεπερνούν το σκόπελο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να κοιτάζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης προς την κανονικότητα έχει πλέον διανυθεί και το ζητούμενο είναι πια η υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Η συζήτηση για τα μερίσματα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ώστε να απαντηθούν όλα τα επενδυτικά ζητούμενα, ενώ ίσως εκκρεμεί μια τελευταία διευθέτηση που αφορά την αναβαλλόμενη φορολογία στην οποία οι τράπεζες θα χρειαστεί να βρουν δημιουργικούς τρόπους να μειώσουν. 

Οι δύο αυξήσεις έδωσαν γρήγορες αποδόσεις στους συμμετέχοντες και κέρδισαν κάποιες πρώτες συμπάθειες μετά από ένα πολύ βεβαρημένο παρελθόν χρηματιστηριακών απωλειών. Η Αύξηση Κεφαλαίου της Alpha είχε ειδικό βαθμό δυσκολίας αφού έγινε υπό την πίεση του χρόνου σε μια τιμή που δεν ήταν «σκοτωμένη», αποδείχθηκε όμως ικανή να αφήσει χρήματα πάνω στο τραπέζι για όλους.

Επίσης, η χρονική συγκυρία δεν ήταν ιδανική, η μετάλλαξη «Δέλτα» σε μια κατεξοχήν τουριστική χώρα δεν ήταν το καλύτερο δυνατό άκουσμα για να επενδύσει κανείς, παρόλα αυτά η συγκέντρωση των κεφαλαίων ήταν ικανοποιητική σε μια διαδικασία που είχε αδυναμίες.

Για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές δημιουργείται μια μικρή θετική παράδοση στον τραπεζικό κλάδο αφού όσοι απέκτησαν αδιάθετες μετοχές ή μπήκαν στην αύξηση με δικαίωμα προτεραιότητας είδαν αμέσως υπεραξίες στο χαρτοφυλάκιο τους. Δεν ήταν κατά ανάγκη αυτή η βασική προτεραιότητα, όμως είναι κάτι που θα διευκολύνει πολύ μελλοντικές κινήσεις που θα έχουν χαρακτήρα κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Αυτό είναι ένα βασικό ζητούμενο που αναδεικνύει την έννοια της ευκαιρίας ένα χαρακτηρισμό που ακόμα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει η ελληνική αγορά. Κανένας δεν θα έρθει να βάλει τα χρήματα του ως παθητικός επενδυτής στις ελληνικές μετοχές (πόσο μάλλον στις τράπεζες) αν δεν έχει δει κερδισμένους επενδυτές, όσο καλά λόγια και αν έχει διαβάσει από την ανάλυση.

Τόσο καιρό το άκουσμα της πιθανότητας των αυξήσεων κεφαλαίου στον τραπεζικό κλάδο δημιουργούσε ένα μικρό πανικό, μια αίσθηση «κουβά» για τους μύστες του αθλητικού στοιχήματος. Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη, να ξεπεράσει δηλαδή η Αγορά ένα μακροχρόνιο σύμπλεγμα που οδηγούσε σε συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις συντηρώντας έτσι την εσωστρέφεια της.

Οι τράπεζες μπορούν να κάνουν τη διαδρομή «from zero to hero» έχοντας πια μια αφετηρία από τις αυξήσεις που δεν ξεκινάει από αμηχανία και δικαιολογίες. Η διάψευση των προσδοκιών από την πρώτη ημέρα είναι ό,τι χειρότερο για τη διαφήμιση μιας επενδυτικής ιδέας, το είδαμε αυτό να ξεδιπλώνεται μετά τις αυξήσεις του 2015, βυθίζοντας τις τράπεζες σε χρηματιστηριακή ανυποληψία για πολλά χρόνια. 

Η ψυχολογία είναι το παν. Χωρίς ψυχολογία δεν μπορείς να βάλεις τις βολές σε έναν αγώνα μπάσκετ όσο καλός και αν είσαι, δεν μπορείς να διεκδικήσεις μια σύντροφο, δεν μπορείς απλά να συγκεντρωθείς σε ένα στόχο. Πόσο μάλλον να βγει κάτι θετικό στις Αγορές που η ψυχολογία είναι αυτή που θα πάρει τις αποτιμήσεις από το χέρι εκεί που τελειώνει η ανάλυση. Και στον τομέα αυτό πέρα από τη συγκέντρωση των κεφαλαίων οι τράπεζες αρχίζουν να φτιάχνουν ψυχολογία νικητή.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.