Το νέο σημείο εκκίνησης των αγορών

Το νέο σημείο εκκίνησης των αγορών

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα προέβη σε μια εντυπωσιακή επίδειξη ετοιμότητας, ανακοινώνοντας νέα μέτρα στήριξης της αγοράς μόλις  ο S&P 500 φλέρταρε με την σημαντική στήριξη των  2940 μονάδων κάτω από το βάρος των ειδήσεων για έξαρση κρουσμάτων σε αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και στην Κίνα.

Εφεξής λοιπόν  η FED θα προβαίνει  και σε αγορές στη δευτερογενή αγορά  μεμονωμένων εταιρικών ομολόγων με υπολειπόμενη διάρκεια τα πέντε χρόνια ή λιγότερο. Οι αγορές αυτές θα συνδυαστούν με τα ETFs που ήδη αγοράζει.

Συμπέρασμα: η FED είναι αποφασισμένη κάθε φορά που οι αγορές δείχνουν το παραμικρό stress, να παρεμβαίνει προληπτικά επαναφέροντας το ανοδικό τους momentum. Προφανώς είναι  θέμα χρόνου να αρχίσει να αγοράζει οτιδήποτε διαπραγματεύεται.

Σ’ένα ξέσπασμα ειλικρίνειας με σαφή διάθεση να δικαιολογήσει το νέο μέτρο στήριξης, ο Ζερόμ Πάουελ παραδέχτηκε ότι η  αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντική μακροπρόθεσμη ζημιά από την υψηλή ανεργία και οι μικρές επιχειρήσεις σύντομα θα είναι αντιμέτωπες με ένα νέο  κύμα πτωχεύσεων.

Όπως αφοπλιστικά ανέφερε στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας στην έναρξη της διήμερης ακρόασης του στο Κογκρέσο: «Μέχρι οι πολίτες να αισθανθούν σίγουροι ότι η ασθένεια έχει περιοριστεί, η πλήρης ανάκαμψης της οικονομίας δεν είναι πολύ πιθανή».

Άλλο ένα πράγμα που καλό είναι να κρατήσουμε από τη χτεσινή του ομιλία είναι ότι  οι μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας το τελευταίο διάστημα έχουν πλήξει ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα, τις μειονότητες και τις γυναίκες. Ως εκ τούτου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η τρέχουσα ύφεση να διευρύνει σημαντικά τις οικονομικές και κοινωνικές διαφορές μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών. Ο στόχος του κεντρικού τραπεζίτη ήταν να καταλήξει ότι «η άμεση στήριξη με κεφάλαια μπορεί να κάνει την κρίσιμη διαφορά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Συμπέρασμα: H Fed αναγνωρίζει ότι τα μέτρα στήριξης έχουν χάσει κάθε αίσθηση μέτρου αλλά....δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή δεδομένου του ωστικού κύματος στην οικονομία.

 Αν απορείτε γιατί  έχει τόσο μεγάλη σημασία για τη  Fed, όπως άλλωστε και για  όλες  τις  Κεντρικές Τράπεζες, το ανοδικό momentum των αγορών, να αναφέρουμε ότι κάθε διόρθωση πονάει  τα συνταξιοδοτικά ταμεία τόσο, που μπορεί να δημιουργήσει ανυπολόγιστες συνέπειες.  

Στις χώρες του ΟΟΣΑ σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση,  τα συνταξιοδοτικά ταμεία κατέγραψαν την τεράστια απώλεια της τάξης των  2,5 τρισ.  δολ. κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης των αγορών εως τα τέλη Μαρτίου. Βλέπετε, τα αρνητικά επιτόκια και η αναζήτηση αποδόσεων σε ολοένα και πιο επικίνδυνα  νερά  ενεργητικού, οδήγησαν ακόμα και τα συντηρητικά συνταξιοδοτικά ταμεία σε κάποιες επιλογές αυξημένου ρίσκου. 

Όλα όμως έχουν το τίμημα τους.  Και για να αποφύγουμε αυτό το τίμημα, κάθε φορά που η βόμβα μιας διόρθωσης των αγορών ενεργοποιείται, πρέπει να απασφαλίζεται με τον ρόλο του πυροτεχνουργού στις Κεντρικές Τράπεζες.

Τουλάχιστον μεταξύ των κινήσεων με σκοπό να διατηρηθεί ούριος ο αέρας των χρηματιστηρίων γίνονται και κάποιες ουσιαστικές κινήσεις. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ συντάσσει σχέδιο επενδύσεων 1 τρισ. δολ. σε υποδομές, με το μεγαλύτερο τμήμα του πακέτου να αφορά κλασσικού τύπου υποδομές, όπως δρόμους και γέφυρες και το υπόλοιπο να αφορά ασύρματες υποδομές 5G.

Στο δια ταύτα τώρα, η τεχνική εικόνα του S&P500 έχει πλήρως αποκατασταθεί από τη στιγμή που επανέκτησε τη ζώνη των 3015-3040 μονάδων. Η διακράτηση της συνθήκης αυτής είναι απαραίτητη για το τεστάρισμα εκ νέου των 3232 μονάδων, ανοδική διάσπαση των οποίων θα ανοίξει το διάγραμμα προς τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουαρίου. 

Αδυναμία διάσπασης των 3232 μονάδων ξαναβάζει στο παράθυρο τις 2940 μονάδες.


 

Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.