Το κρίσιμο «ραντεβού» της Folli στο Πρωτοδικείο

Το κρίσιμο «ραντεβού» της Folli στο Πρωτοδικείο

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Ένα «ραντεβού» υψηλής σημειολογικής σημασίας έχει σήμερα η Folli Follie στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με δύο πιστωτές της που ζητούν να κηρυχθεί η εταιρεία σε πτώχευση. Οι πιστωτές κατέχουν ομόλογα περίπου 4 εκατ.ευρώ, που αντιστοιχούν μόλις στο 0,87% των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας. Η διαδικασία αυτή, όμως, έχει τεράστια σημασία, αφού το ενδεχόμενο δικαίωσής τους κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα και το εγχείρημα της διάσωσης, όσο προβληματικό κι αν έχει καταστεί και το ίδιο.

Η εταιρεία, επισήμως προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός, κάνοντας αναφορά στο ιδιαίτερα μικρό ποσοστό που αντιπροσωπεύουν οι ομολογιούχοι. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι «δεν εκφράζουν την μεγάλη μερίδα ομολογιούχων πιστωτών, με τους οποίους η εταιρεία είναι σε διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση και υπογραφή συμφωνίας εξυγίανσης, και πολλοί εκ των οποίων αντιτάχθηκαν εγγράφως στην εν λόγω ενέργεια. Συνεπώς, η θεωρεί ότι οι αιτήσεις στερούνται παντελώς ερείσματος, επιφυλάσσεται δε παντός δικαιώματός της. Η ανωτέρω μεμονωμένη ενέργεια δεν ανακόπτει τις διαπραγματεύσεις της εταιρείας με τους πιστωτές της ούτε την προσπάθειά της για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας εξυγίανσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το νομικό επιτελείο της Folli προετοιμάστηκε πυρετωδώς τις προηγούμενες ημέρες για την σημερινή δικάσιμο, ακριβώς για το λόγο ότι η απόφαση του δικαστηρίου, πέραν του καθεαυτού της αποτελέσματος, μπορεί να διαμορφώσει και πρόκριμα για κινήσεις άλλων ομολογιούχων.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στις οποίες βρίσκεται εδώ και μήνες η διοίκηση της Folli Follie με τα μεγαλύτερα μπλοκ των ομολογιούχων οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών αναφέρουν ότι «υπάρχει πρόοδος» χωρίς όμως να γνωστοποιούν τα σημεία στα οποία αυτή έχει επιτευχθεί.

Σημειώνεται ότι στις διαπραγματεύσεις η πλευρά των ομολογιούχων απαίτησε να παρασχεθούν ως εγγύηση οι μετοχές που κατέχει η Folli Follie στη Dufry, έστω κι αν αυτές παραμένουν επί του παρόντος δεσμευμένες, ή ακόμα και τα έσοδα από την πιθανή πώληση της Links of London, η οποία όμως στο μεταξύ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Επίσης έχει ζητήσει και μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που θα τρέξει τις δραστηριότητες της Folli την επόμενη μέρα, τη λεγόμενη OpsCo, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας, βάσει της πρότασης, θα διατηρήσουν οι βασικοί μέτοχοι. Δηλαδή η οικογένεια Κουτσολιούτσου. Αιτήματα με τα οποία η πλευρά της εταιρείας δεν έχει συμφωνήσει. Τουλάχιστον ακόμη.

Και το μόνο δεδομένο παραμένει ότι η προθεσμία (για τα τέλη Σεπτεμβρίου) που είχε θέσει η ίδια διοίκηση για να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στις πρόνοιες του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικά έχει παρέλθει.