Το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ

Το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε ποτέ να περάσει από τη βουλή το δικό της «παράλληλο πρόγραμμα», θα κληθεί όμως όπως όλα δείχνουν να ανταλλάξει τη θετική αξιολόγηση του μνημονίου με ένα παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ το οποίο θα τρέχει ταυτόχρονα με αυτό του καλοκαιριού.

Το αρχικό σενάριο του πολιτικού συμβιβασμού μεταξύ ΔΝΤ – ΕΕ δείχνει να κερδίζει έδαφος σύμφωνα με τις διαρροές από τις διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον στην Wall Street Journal ανοίγοντας δρόμο για να ληφθούν νέα μέτρα ύψους 3 με 3,6 δισ. ευρώ έως το 2018 τα οποία θα ενσωματωθούν σε ξεχωριστή συμφωνία με το ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies).  Τα μέτρα αυτά θα είναι πρόσθετα των 5,4 δις. ευρώ τα οποία ήδη συζητούν Αθήνα και δανειστές, αλλά θα εφαρμοστούν μόνο στην περίπτωση που φανεί ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα σύμφωνα με τα οποία προβλέπεται ότι η οικονομία θα παράγει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ή 6,3 δις. ευρώ το 2018. Τα μέτρα αυτά αναμένεται ότι θα είναι «διαρθρωτικού» χαρακτήρα με βαθύτερες περικοπές στις συντάξεις, πού μικρότερο αφορολόγητο όριο και άνοιγμα των εργασιακών.

Αν τελικά ισχύσει αυτό το σενάριο στο οποίο το Liberal έχει ήδη αναφερθεί εδώ και μέρες ως  πιθανό εύσχημο τρόπο για να επιτευχθεί η παραμονή της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτό θα  σημαίνει ότι βρέθηκε η λύση ώστε  το Ταμείο  να διασφαλιστεί έναντι του δημοσιονομικού κενού που προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί ως το 2018 με βάση τη δική του ανάλυση, η οποία θεωρεί ως επιτεύξιμο στόχο την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% ή 2,7 δισ. ευρώ.  Τα νέα μέτρα ουσιαστικά συνιστούν τη διαφορά ανάμεσα στον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ στον οποίο έχουν συμφωνήσει Ελλάδα και ευρωπαίοι δανειστές και του 1,5% -2%του ΑΕΠ που «βλέπει» το ΔΝΤ ως πιθανότερο.

Στην πράξη αν τελικά προχωρήσει αυτή η λύση η οποία έχει τεράστιες πολιτικές δυσκολίες να γίνει αποδεκτή, η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα πετύχει τον στόχο της να «διώξει» το ΔΝΤ, όχι μόνο δεν πετυχαίνει να βάλει στη συζήτηση τη συμβολή της αναδιάρθρωσης του χρέους ως μέρος της λήψης μικρότερων μέτρων, αλλά πλέον αντιμετωπίζει την κοινή πίεση των δανειστών να λάβει όπως έχει προτείνει ο Πωλ Τόμσεν σχεδόν 9 δις. ευρώ συνολικά μέτρα (4,5%-5% του ΑΕΠ) σε σχέση με τα 5,4 δις. ευρώ αυτά που προβλέπονταν στο μνημόνιο του καλοκαιριού και συμφωνήθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και όλων των δανειστών της χώρας.

Β.Γεώργας