Το Δημόσιο φέσωσε τους προμηθευτές του με 2 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο

Το Δημόσιο φέσωσε τους προμηθευτές του με 2 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πήρε από τους δανειστές της χώρας 1,5 δισ. ευρώ το 2018 για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, εντούτοις τα χρέη δεν μειώθηκαν ανάλογα.

Μάλιστα για να πάρει το ποσό αυτό η κυβέρνηση θα έπρεπε να βάλει και από την «τσέπη» της ισόποσο ποσό για την πληρωμή των υποχρεώσεων της. Αυτό σημαίνει ότι 3 δισ. ευρώ θα έπρεπε να πέσουν στην αγορά το 2018. Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προκύπτει επί της ουσίας ότι η κυβέρνηση από τη μία έπαιρνε τα χρήματα από τους ευρωπαίους εταίρους από την άλλη όμως δημιουργούσε νέα χρέη.

Είναι ενδεικτικό ότι οι οφειλές του δημοσίου ανέρχονταν τον Ιανουάριο του 2018 ανέρχονταν στα 3,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή με βάση τα χρήματα που πήρε από τους δανειστές και αυτά που έβαλε η ίδια θα έπρεπε να έχει σχεδόν μηδενιστεί το χρέος. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν η κυβέρνηση χρωστάει στους προμηθευτές της 2,039 δισ. ευρώ. 

Δηλαδή από τις αρχές του 2018 μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου έχουν δημιουργηθεί νέα χρέη ύψους άνω των 2 δισ.ευρώ. 

Όπως φαίνεται η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών (ο στόχος ήταν το τέλος Δεκεμβρίου), παρά το γεγονός ότι έγιναν σχετικές συστάσεις από τους πιστωτές της χώρας, τον επικεφαλής του Εurogroup Μ. Σεντέν, αλλά και τον επικεφαλής του EWG Χανς Φάιλμπριφ,  για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μεταξύ των οποίων και η αποπληρωμή των οφειλών. Ειδικότερα τα χρέη του δημοσίου διαμορφώνονται ως εξής:

-61 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία.

-202 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-668 εκατ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 191 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.

-289  εκατομμύρια είναι οι οφειλές των νοσοκομείων, 

-314 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα από 341 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ

-506 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Ωστόσο, τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα δεδομένου ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΓΛΚ  δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα Τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.

Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ (ατομικό φύλλο έκπτωσης) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από Δεκέμβριο 2015 και εφεξής οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών, για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη), μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.