Της (Τράπεζας) Ελλάδος τα παιδιά

Της (Τράπεζας) Ελλάδος τα παιδιά

Όπως και στο ποδόσφαιρο έτσι και στις επενδύσεις υπάρχουν αξίες που έχουν δημιουργήσει ένα κλαμπ πιστών οπαδών που είναι έτοιμοι να υπερασπίσουν τις θέσεις τους προτάσσοντας τα στήθη τους ή απλά κλείνουν τα αυτιά τους σε καταστάσεις πανικού όπου η αξία άλλων μετοχών εξαϋλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Η οπαδική συνείδηση σε μια μετοχή δημιουργείται από τη συμπεριφορά της απέναντι στους μετόχους της. Αν η εταιρεία είναι σταθερά συνεπής προς το επενδυτικό κοινό ως προς τη νομή των εταιρικών κερδών της δημιουργεί αμέσως μια παράδοση. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η παράδοση τόσο μεγαλύτερη είναι και η οπαδική συνείδηση της μετοχής.

Η μετοχή της Τράπεζα της Ελλάδος είναι ό,τι πιο κοντά στον ορισμό της οπαδικής μετοχής. Ακόμα και στο κραχ του 1929 μοίρασε μέρισμα 400 δραχμών (μη ρωτήσετε την αντιστοιχία σε ευρώ, δεν έχω την παραμικρή ιδέα) όπως και στη διάρκεια του β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν η μετοχή έχει μοιράσει μερίσματα ανελλιπώς τα τελευταία 93 χρόνια.

Η εξήγηση βρίσκεται πίσω από το ότι η ΤτΕ δεν είναι εμπορική τράπεζα, δεν χρησιμοποιεί δηλαδή καταθέσεις ιδιωτών για να δώσει δάνεια, έχει σχετικά περιορισμένη ανάγκη άμεσων επενδύσεων. Ο βασικός της ρόλος είναι να εξασφαλίζει επάρκεια ρευστότητας στο σύστημα, η εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και η εποπτεία του τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου. Τα έσοδα της τράπεζες προκύπτουν κυρίως από τα έσοδα τόκων με τα οποία χρεώνει διάφορες κλάσεις ρευστότητας και από προμήθειες.

Όταν στις δύσκολες ημέρες του 2015 ο Έκτακτος Μηχανισμός Ρευστότητας (ELA) και η απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ έφθασε έως και τα 150 δις ευρώ τα έσοδα από τόκους έφθασαν τα 1,7 δις ευρώ και η καθαρή κερδοφορία τα 1,16 δις ευρώ, η οποία είναι η μεγαλύτερη προ φόρων κερδοφορία όλων των εποχών στην ιστορία των εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Βέβαια, για τους μετόχους της τράπεζας υπάρχει πλαφόν στη διανομή του μερίσματος το οποίο είναι ίσο με το 12% της ονομαστικής αξίας της μετοχής (0,6720). Το υπόλοιπο των κερδών δίδεται στο Δημόσιο για την αποπληρωμή του χρέους. Στα τρέχοντα επίπεδα η απόδοση είναι 4,3%, όχι άσχημα αφού ακόμα και σε τίτλους σταθερού εισοδήματος είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί απόδοση σε αυτό το ύψος.

Για να μην δώσει η Τράπεζα μέρισμα στους μετόχους θα πρέπει το αποτέλεσμα της περιόδου να είναι οριακό κάτι το οποίο σημαίνει ότι ούτε και το Δημόσιο δεν θα λάβει από τα κέρδη χρήσης. 

Η Τράπεζα της Ελλάδος στο ταμπλό δύσκολα θα γίνει πεδίο δράσης τυχοδιωκτών ή μελών επενδυτικών (;) forum που αρέσκονται σε βραχυπρόθεσμες συγκινήσεις. Απευθύνεται σε όσους εκτιμούν το βραδινό ύπνο, τα παλαιωμένα κρασιά και τη μουσική του Vivaldi. Οι συναλλαγές είναι περιορισμένες – όχι ανύπαρκτες όμως - εξαιτίας της οπαδικής αγάπης που έχουν οι επί χρόνια μέτοχοί της.

Αν πάντως κάποια στιγμή στο μέλλον αποφασιστεί η έξοδος από το ταμπλό - καθώς η ΤτΕ και η Τράπεζα του Βελγίου είναι οι μόνες εισηγμένες Ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες - αυτό ίσως ανάψει τα λαμπάκια της αδρεναλίνης στη μετοχή: Με 33 ευρώ καθαρή θέση και χωρίς το βάρος μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων η δίκαιη τιμή δεν μπορεί να είναι τα 15,7 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες