Τίποτα όρθιο στα εργασιακά με τις προτάσεις της Τρόικας

Τίποτα όρθιο στα εργασιακά με τις προτάσεις της Τρόικας

Σαρωτικές αλλαγές με ανατροπές σε όλα όσα ισχύουν έως σήμερα στα εργασιακά φέρνουν οι απαιτήσεις της Τρόικας που είναι στο πακέτο των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης που έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο.

Οι προτάσεις φωτιά που δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο στα εργασιακά περιλαμβάνονται σε κείμενο 21 σελίδων, το οποίο εστάλη σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου στον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο στα τέλη Ιουνίου και αποτελεί την βάση συζήτησης που θα γίνει νόμος του κράτους το Φθινόπωρο.

Με βάση τις πληροφορίες από το κείμενο που δημοσιεύει η εφημερίδα,

Στους μισθούς προτείνεται ότι από το 2017 ο κατώτατος μισθός θα είναι χωρίς επιδόματα και τριετίες. Και κατάργηση δώρων για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Η επιχειρηματολογία των δανειστών είναι ότι η δομή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να αλλάξει και να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς (single rate) χωρίς κανένα επίδομα, ώστε να είναι συγκρίσιμος με άλλα κράτη της Ευρωπαικής Ένωσης.  

Για τις εργασιακές συμβάσεις, προτείνεται η κατάργηση των Συλλογικών και καθιέρωση μόνο επιχειρησιακών συμβάσεων.

Για τις απολύσεις η πρόταση είναι για αύξηση του ορίου έως 10% από 5% που ισχύει σήμερα και κατάργηση των περιορισμών στις ομαδικές. Επίσης θα απολύονται και συνδικαλιστές για τους οποίους μειώνονται οι άδειες και περιορίζονται οι άδειες τους που θα είναι και χωρίς αμοιβή.

Στο θέμα των απεργιών προτείνεται η κήρυξη τους να γίνεται με την ψήφο των εργαζομένων και όχι με απόφαση των συνδικαλιστών. Να επιτρέπεται το Λόκ άουτ από τους εργοδότες σε καταχρηστικές απεργίες.