Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018, 08:46

-A +A

Την άναδειξη του ευρώ σε παγκόσμιο νόμισμα θα προτείνει ο Γιούνκερ στην ΕΕ

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018, 08:46
Την άναδειξη του ευρώ σε παγκόσμιο νόμισμα θα προτείνει ο Γιούνκερ στην ΕΕ
-A +A

Την πρόταση να αναδειχθεί το ευρώ σε παγκόσμιο νόμισμα, το οποίο θα ανταγωνίζεται το δολάριο των ΗΠΑ σκοπεύει να παρουσιάσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε λίγες ώρες, όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Σημειώνεται, ότι μια από τις ανησυχίες του Γιούνκερ είναι η αποτίμηση μεγάλου μέρους των ενεργειακών εισαγωγών των κρατών-μελών της ΕΕ στο δολάριο, παρότι πολύ μικρό μέρος τους προέρχεται από τις ΗΠΑ. Mε «πολιτική βούληση», συνέχισε ο ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί εφικτό το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών αυτών να αποτιμάται σε ευρώ.

Παρ'' όλο που η Νορβηγία εξάγει πετρέλαιο και αέριο στην ΕΕ το οποίο αποτιμάται σε ευρώ, συνέχισε ο αξιωματούχος, άλλες χώρες προτιμούν το αμερικανικό δολάριο. Ανάμεσα στους σημαντικότερους από τους προμηθευτές αυτούς είναι οι χώρες του Κόλπου και η Ρωσία.

Με τις ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ υπαναχωρούν από διεθνείς δεσμεύσεις και συμφωνίες, η ΕΕ ενδέχεται να έχει μπροστά της μια ευνοϊκή συγκυρία για την προώθηση του ευρώ σε ευρύτερο πεδίο πρόσθεσε ο αξιωματούχος, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ένωσης.

Ανυποχώρητη η στάση της ΕΕ για το Brexit

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σκοπεύει, να τονίσει ότι η Βρετανία δεν πρέπει να περιμένει από τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές να αμβλύνουν τη στάση τους στις συνομιλίες ενόψει του Brexit, αλλά θα επαναλάβει την προσφορά προς το Λονδίνο τα δύο μέρη να διατηρήσουν στενή σχέση συνεργασίας μετά το διαζύγιο, τον Μάρτιο του 2019, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα αλλάξουν στάση ούτε θα δώσουν διαφορετικές οδηγίες στον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρώπης, τον Μισέλ Μπαρνιέ, στη σύνοδο κορυφής στην Αυστρία την επόμενη εβδομάδα, καθώς τα μέρη προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα μπορεί να επικυρωθεί κι από τα δύο κοινοβούλια πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει — με συμφωνία ή χωρίς.

Εάν ο Γιούνκερ άφηνε να εννοηθεί πως οι θέσεις της ΕΕ αμβλύνονται, θα έστελνε «λάθος μήνυμα», σημείωσε ο αξιωματούχος, που είναι άριστα ενημερωμένος για τις διαπραγματεύσεις.

Ακόμη, ο αξιωματούχος είπε ότι ο Γιούνκερ θα απορρίψει το ενδεχόμενο αναβολής της προθεσμίας (29η Μαρτίου) προκειμένου να αποφευχθεί το λεγόμενο «σκληρό Μπρέξιτ». Μια τέτοια αναβολή δεν θα υπάρξει «στην πραγματικότητα», επέμεινε.

Να συναφθεί μελλοντικά μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με όλη την Αφρική

Επίσης, την άποψη ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε μια μέρα να προτείνει τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο», θα εκφράσει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του, συνέχισε ο αξιωματούχος.

Αναφερόμενος σε προτάσεις για την ανάληψη δράσης από πλευράς της ΕΕ προκειμένου να αυξηθεί η ευημερία στη φτωχότερη ήπειρο του κόσμου και τον πιο κοντινό γείτονα της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Κομισιόν θα επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει μια εταιρική σχέση μεταξύ ίσων και να γίνουν επενδύσεις αντί να προσφέρεται ανθρωπιστική βοήθεια.

Η πρόταση αυτή θα διατυπωθεί την ώρα που οι Ευρωπαίοι αναζητούν τρόπους να μειώσουν την έκταση του οικονομικού χάσματος που εξωθεί Αφρικανούς να μεταναστεύουν προς βορρά.

Αν και θεωρείται σαφές ότι μια τέτοια συμφωνία μάλλον απέχει ακόμη πολλά χρόνια, και το βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται να συναφθεί πριν ο Γιούνκερ αποχωρήσει από το αξίωμα σε έναν χρόνο, η ΕΕ θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τις προσπάθειες να δημιουργηθεί ένας χώρος ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών στην μαύρη ήπειρο, για να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας μελλοντικής ολοκληρωμένης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις δύο ηπείρους, κατά τον αξιωματούχο.

Θα προτείνει την επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους προσπαθούν να επηρεάσουν εκλογές μέσω Διαδικτύου

Τέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν θα προτείνει την επιβολή νέων, βαρύτατων προστίμων σε περιπτώσεις κατάχρησης των δεδομένων ψηφοφόρων στο πλαίσιο προσπαθειών για τον επηρεασμό της έκβασης εκλογικών διαδικασιών, καθώς επιδιώκει να αποφύγει κάθε επανάληψη του σκανδάλου της Cambridge Analytica και των προσπαθειών χειραγώγησης των χρηστών του Facebook, ειδικά ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019.

Η πρόταση του Γιούνκερ θα διατυπωθεί εν μέσω ανησυχιών πως μπορεί να υπάρξουν κακόβουλες προσπάθειες επηρεασμού των ευρωεκλογών την επόμενη χρονιά από παράγοντες στο εξωτερικό.

Το μέτρο στοχοθετεί πολιτικά κόμματα ή ιδρύματα και προβλέπει την επιβολή προστίμων ύψους έως και 5% επί του ετήσιου προϋπολογισμού τους εάν διαπιστωθεί πως παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων με σκοπό να επηρεάσουν την έκβαση εκλογών.

Η Κομισιόν θα εισηγηθεί οι εθνικές κυβερνήσεις να θεσπίσουν και να επιβάλλουν αυστηρότερους κανόνες για τις πολιτικές διαφημίσεις στο Διαδίκτυο.

Φωτογραφία AP

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα