Τι προβλέπει το φορολογικό για τις επιχειρήσεις που οφείλουν στο Δημόσιο

Τι προβλέπει το φορολογικό για τις επιχειρήσεις που οφείλουν στο Δημόσιο

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Αλλάζει εκ βάθρων η ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία με τις επιχειρήσεις να μπορούν πλέον να ενταχθούν σε αυτή ρυθμίζοντας τα χρέη τους σε έως και 120 δόσεις.

Με τη ρύθμιση των 120 δόσεων οι επιχειρήσεις με βασική οφειλή που δεν ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν, χωρίς κριτήριο τζίρου, τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις.

Όσες επιχειρήσεις αποπληρώσουν το χρέος τους σε λιγότερες δόσεις θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις και τους τόκους. 

Σε ότι αφορά στα νοικοκυριά η ρύθμιση δεν μεταβάλλεται στην ουσία της δηλαδή παραμένει το κριτήριο της ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής παρά μόνο η ελάχιστη δόση στα 20 ευρώ καθώς και το επιτόκιο που περιορίζεται από 5% σε 3%. 

Αντίστοιχη διάταξη θα περιλαμβάνεται και για τις ασφαλιστικές εισφορές δηλαδή για τα χρέη προς ταμεία (οι οποίες επίσης θα μειώσουν το επιτόκιο από 5 σε 3%) η οποία θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα.

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τις επιχειρήσεις

Μείωση προσαυξήσεων ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλεγούν.

Εφάπαξ καταβολή  100%

2 - 4 δόσεις  95%

5 -12 δόσεις  85%

13 -24 δόσεις  80%

25 - 36 δόσεις  75%

37 - 48 δόσεις  45%

49 - 60 δόσεις  30%

61 - 72 δόσεις  20%

73 - 96 δόσεις  15%

97 - 120 δόσεις  10%

Όσες επιχειρήσεις  προκαταβάλουν ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης που έχουν επιλέξει θα τους χορηγείται  ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό της προκαταβολής δηλώνεται από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση και καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης.    

Τι προβλέπει η ρύθμιση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

- Ελάχιστη μηνιαία δόση η οποία μειώνεται από 30 ευρώ στα 20 ευρώ.

- Μείωση του επιτοκίου στο 3% από 5% και ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου.

- Παγώνουν κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα. 

- Ρυθμίζονται οφειλές που βεβαιώνονται εντός του 2019 μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018. Εξαιρούνται οφειλές για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά την 31.12.2018.

- Όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταπηδήσουν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση.

Διαβάστε το νομοσχέδιο εδώ.