Τι φέρνει το πρώτο deal για τα επιχειρηματικά δάνεια

Τι φέρνει το πρώτο deal για τα επιχειρηματικά δάνεια

Η πρώτη πλατφόρμα διαχείρισης «κόκκινων» δανείων είναι γεγονός. Δύο ελληνικές τράπεζες, οι Alpha Bank και Eurobank συμφώνησαν να αναθέσουν στο εξειδικευμένο αμερικανικό fund KKR τη διαχείριση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων ύψους 600 εκατ. ευρώ η καθεμία.

Στην ελληνική εταιρεία που θα συσταθεί υπό την επωνυμία Manco, θα συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με ποσοστό 5%. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Eurobank, η Manco αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στο επόμενο εξάμηνο, σηματοδοτώντας την αφετηρία για την αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων και την εισροή νέων κεφαλαίων.

Διαχειριστής της εταιρείας θα είναι η ευρωπαϊκή πλατφόρμα της KKR, Pillarstone. Η εν λόγω πλατφόρμα θα παρέχει μακροπρόθεσμη στήριξη μέσω νέων κεφαλαίων και επιχειρησιακή τεχνογνωσία σε μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να ανακάμψουν και να επανέλθουν σε πορεία ανάπτυξης.

Πρόκειται για μία πλατφόρμα διαχείρισης δανείων, η οποία θα είναι ανοιχτή προς συμμετοχή και άλλων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Κατά συνέπεια, δεν αποκλείεται να δούμε και άλλη τράπεζα να αναθέτει στη Manco τη διαχείριση δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς συζητήσεις έχουν γίνει με όλες τις τράπεζες.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η συμφωνία με την KKR ανοίγει την αυλαία της πολυαναμενόμενης διαδικασίας μέσω της οποίας η οικονομία θα απεμπλακεί σταδιακά από τον «βραχνά» των «κόκκινων» δανείων. Προσθέτουν ότι η λειτουργία της Manco θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα και από την αποτελεσματικότητά της θα κριθεί η προσέλκυση και άλλων μεγάλων σχημάτων. Και αυτό γιατί η Manco θα διαχειριστεί σταδιακά δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι αρχές έχουν εντοπίσει δάνεια της τάξης των 15 δισ. ευρώ τα οποία αποτελούν «πρώτη προτεραιότητα».

«Οι συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές είναι δεδομένο ότι θα επιταχυνθούν μέσα στο επόμενο διάστημα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προσαρμογές στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει τις αναδιαρθρώσεις», τονίζει αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος.

Άλλωστε, οι στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασίες, όπως αυτή με την KKR, αποτελούν ένα από τα 4 βασικά εργαλεία των τραπεζών για την επίτευξη του στόχου μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Τα άλλα τρία είναι οι ρυθμίσεις που προωθούνται από τα αρμόδια τμήματα διαχείρισης καθυστερήσεων, οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPLs και οι απομειώσεις-διαγραφές δανείων.

Μάλιστα, η Eurobank προχώρησε ήδη στην πώληση «πακέτου» NPLs ύψους 240 εκατ. ευρώ στις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Παράλληλα, στο α'' τρίμηνο του 2016 προχώρησε σε απομειώσεις δανείων ύψους 350 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος της για το 2016 είναι οι απομειώσεις θα ξεπεράσουν αυτές του 2015.

Το πλαίσιο λειτουργίας της Manco

Αρχικά, η πλατφόρμα Manco θα λειτουργεί σε συνεργασία με τη Μονάδα Καθυστερήσεων μεγάλων επιχειρήσεων των Alpha Bank και Eurobank για την επιλογή του προς διαχείριση χαρτοφυλακίου. Η εταιρία διαχείρισης, μετά την ολοκλήρωση νομικού και οικονομικού ενδελεχούς ελέγχου κάθε εταιρείας, θα προτείνει σχέδιο αναδιάρθρωσης καθώς και το ύψος των νέων κεφαλαίων που τυχόν απαιτείται να επενδυθεί.

Οι τράπεζες, ωστόσο, θα είναι αυτές που θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το σχέδιο που θα ακολουθηθεί. Οι λεπτομέρειες που αφορούν στη δομή του χρηματοδοτικού οχήματος θα οριστικοποιηθούν κατόπιν διευκρινίσεων που αναμένονται από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο διαχειρίσεως μη εξυπηρετουμένων δανείων.

Στόχος είναι τόσο οι επενδυτές όσο και οι τράπεζες να αποκτήσουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από την αύξηση της ανακτήσιμης αξίας των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται βιώσιμες, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εν αντιθέσει με την πώληση μη εξυπηρετουμένων δανείων, που θα επέφερε άμεση αναγνώριση ζημίας στο αποτέλεσμα βάσει της τρέχουσας αξίας.

Η εν λόγω πρωτοβουλία συνάδει με τη σύσταση της κοινοπραξίας μεταξύ της Alpha Bank και της ισπανικής Aktua, η οποία επικεντρώνεται στη διαχείριση μη εξυπηρετουμένων δανείων ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να επιταχύνει την επίτευξη φιλικών διακανονισμών και συναινετικής επιλύσεως των διαφορών.

Ποια είναι η KKR Credit

Η KKR είναι ένα διεθνές επενδυτικό fund με μακροχρόνια εμπειρία στην ανασυγκρότηση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Σε συνεργασία με την θυγατρική της Pillarstone, υλοποιεί ήδη ανάλογη πλατφόρμα διαχείρισης μη εξυπηρετουμένων δανείων στην Ιταλία, σε συνεργασία με την Unicredit και την Instesa Sanpaolo. Πρόσφατα, μάλιστα, στο σχήμα εισήλθε και η τράπεζα Banca Carige, στο πλαίσιο συμφωνίας για την κεφαλαιακή ενίσχυση της πλατφόρμας από τον ναυτιλιακό όμιλο Premuda.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η Pillarstone είναι μία πλατφόρμα την οποία έχει συστήσει η KKR, προκειμένου να συνεργασθεί με Ευρωπαϊκές τράπεζες, με σκοπό τη δημιουργία αξίας από τη διαχείριση μη εξυπηρετουμένων δανείων, και με έμφαση στην ανάπτυξη λειτουργικών μοντέλων που θα εξασφαλίζουν οφέλη για όλους τους εταίρους.

Κωνσταντίνος Μαριόλης