Τι δείχνουν οι κινήσεις των insiders στις αμερικανικές μετοχές;

Τι δείχνουν οι κινήσεις των insiders στις αμερικανικές μετοχές;

Κατά τη διάρκεια αυτού του υπερδωδεκαετούς πρωτοφανούς χρηματιστηριακού ράλι των αγορών της Νέας Υόρκης, οι φωνές ανησυχίας και φόβου αποτελούν μέρος της καθημερινής πραγματικότητας. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα τον Μάρτιο του 2020, με το ξέσπασμα της πανδημίας, οι δείκτες των αμερικανικών χρηματιστηρίων εξακολουθούν την ανοδική τους τάση, καταγράφοντας νέα υψηλά, σε πείσμα όσων αναμένουν εδώ και μήνες -ίσως και χρόνια-, «το ατύχημα» που θα οδηγήσει στον τερματισμό αυτού του ανοδικού υπερκύκλου.

Ωστόσο, όσο και να γίνεται ολοένα και πιο ορατή η πιθανότητα ατυχήματος, ιδιαίτερα σήμερα, που οι δύο μεγάλοι δείκτες των ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή και ο δείκτης τιμών παραγωγού, κινούνται και πάλι υψηλότερα από τις μέσες προσδοκίες, οι αγορές καταγράφουν νέες κορυφές. Τις καταγράφουν, μέσα σε κλίμα μαζικής ευφορίας, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η αποσύνδεση μεταξύ νομισματικής πολιτικής και πραγματικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή η ανάληψη κινδύνων και ρίσκου, βασίζεται στη εδραιωμένη αντίληψη ότι οι ενέσεις ρευστότητας της Fed θα συνεχιστούν για πάντα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ευφορίας και απληστίας από την πλευρά των παλαιών και νεοκόπων επενδυτών, αλλά και επιφυλακτικότητας από την πλευρά των ηχηρών αλλά δυσάρεστων φωνών, ποια είναι άραγε η στρατηγική των insiders; Αγοράζουν; Πωλούν; Αυξάνουν ή μειώνουν τις θέσεις τους;

H παρακολούθηση των κινήσεων των insiders, αποτελεί διαχρονικά ένα ασφαλές επενδυτικό κριτήριο. Για να δούμε το γιατί. “Insiders”, είναι όσοι έχουν σημαντική μετοχική συμμετοχή σε εταιρείες, καθώς και μέλη των διοικητικών συμβουλίων, των εκτελεστικών θέσεων αλλά και των διευθυντικών στελεχών των εταιριών. Δηλαδή, όσοι έχουν διαθέτουν προνομιακή πληροφόρηση, εκ των «εσωτερικών δεδομένων» των εταιρειών. Όσοι γνωρίζουν “από τα μέσα”, το τι γίνεται στις εταιρείες, στους κλάδους, στον ανταγωνισμό. Όσοι γνωρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και βεβαιότητα τα υπέρ και τα κατά των εταιρειών, σε σχέση με την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα.

Στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, όπου η διάχυση των πληροφοριών και των στοιχείων των εταιρειών, μαζί με τη διαφάνεια στις κινήσεις των insiders, είναι δεδομένη, υπάρχει ένας ενδιαφέρων δείκτης που κάνει την επενδυτική κοινότητα σοφότερη. Ο δείκτης αυτός, αντλεί τα στοιχεία του από τα δεδομένα, που δημοσιοποιούνται σχετικά με τις κινήσεις των insiders.

Ο δείκτης αυτός, είναι ένα κλάσμα. Στον αριθμητή τοποθετούνται οι αγορές, που πραγματοποιούνται από τους insiders και στον παρονομαστή οι πωλήσεις, που πραγματοποιούνται από τους insiders. Ο δείκτης αυτός βρίσκεται σε ουδέτερη θέση, όταν βρίσκεται στη τιμή 1. Όταν δηλαδή οι αγορές των insiders, είναι ίσες προς τις πωλήσεις των insiders.

Όταν ο δείκτης είναι μεγαλύτερος του 1 (>1), τότε οι αγοραστές insiders υπερτερούν των πωλητών. Αντίθετα όταν ο δείκτης αυτός είναι μικρότερος του 1 (<1), τότε οι πωλητές υπερτερούν των πωλητών.

Στον ακόλουθο πίνακα απεικονίζεται η πορεία του S&P500 (SPY), μαζί με τον πορεία του δείκτη που προαναφέραμε, από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι σήμερα, δηλαδή κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.

Ας σημειωθεί ότι ο μέσος όρος της πενταετίας βρίσκεται στο 0,44. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος η αξία των πωλήσεων των insiders, είναι μεγαλύτερη της αξίας των αγορών τους.

Ο δείκτης τον Ιούνιο του 2021 ήταν στο 0,21 και ο δείκτης σήμερα βρίσκεται στο 0,26. Δηλαδή η αξία των μετοχών που πωλούν οι insiders είναι από τετραπλάσια μέχρι πενταπλάσια από τη αξία των μετοχών που αγοράζουν οι insiders.

Τι παρατηρούμε στο ανωτέρω διάγραμμα; Ότι οι insiders εμφανίστηκαν σαν αγοραστές το τελευταίο τρίμηνο του 2018, όταν οι αγορές είχαν υποχωρήσει αισθητά. Αλλά και κατά τη διάρκεια του Μαρτίου του 2020, όταν η εξάπλωση του covid-19, είχε οδηγήσει τις αγορές σε ένα προσωρινό κραχ. Έκτοτε, πωλούν τις μετοχές τους.

Παρατηρούμε λοιπόν, ότι οι insiders αγοράζουν όταν όλοι οι άλλοι πωλούν. Αγοράζουν όταν στις αγορές κυριαρχεί ο φόβος, ο τρόμος και η απελπισία. Αντίθετα όταν κυριαρχεί ευφορία, απληστία και αισιοδοξία, οι insiders ρευστοποιούν τις θέσεις τους.

Ακόμα και στο ακόλουθο διάγραμμα που καλύπτει χρονικά τον μηνιαίο δείκτης αγοραστών πωλητών, από το 2004 μέχρι σήμερα, στα ίδια συμπεράσματα καταλήγουμε. Οι insiders εμφανίζονταν σαν αγοραστές μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, καθώς και σε κάθε βίαια υποχώρηση των αγορών. Καθ’ όλη την υπόλοιπη διάρκεια του ράλι, οι insiders πωλούσαν και πωλούν.