Θ. Σκυλακάκης: Θα δοθεί παράταση στις προθεσμίες για την καταβολή οφειλών

Θ. Σκυλακάκης: Θα δοθεί παράταση στις προθεσμίες για την καταβολή οφειλών

Την παράταση των ρυθμίσεων και αναστολές καταβολής οφειλόμενων μέχρι το τέλος του χρόνου προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι από το νέο έτος θα υπάρχουν δύο εργαλεία για την εξόφληση των οφειλών που έχουν σωρευτεί από την περίοδο της κρίσης του κορονοϊού, ένα μονοετές και ένα διετές.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε λόγο για την μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων πενήντα ετών και ένα δύσκολο φθινόπωρο λόγω της υγειονομικής κρίσης. Πρόσθεσε ότι η χώρα έχει τεράστια απώλεια εσόδων από τον Τουρισμό και μεγάλα έξοδα για την κάλυψη των αναγκών και των διαθέσιμων του Δημοσίου εξηγώντας ότι για αυτό το λόγο επιμένει σε εξατομικευμένα μέτρα, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή.

«Όταν έχεις τεράστια απώλεια εσόδων, όπως από τον Τουρισμό, έχεις παράλληλα τεράστια έξοδα για την κάλυψη των αναγκών, πρέπει να καλύψεις τα υπάρχοντα διαθέσιμα του Δημοσίου, για να υπάρχουν διαθέσιμα. Γι΄ αυτό και επιμένουμε σε μέτρα που είναι εξατομικευμένα, όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Προσέθεσε ότι «το μέτρο ξεκίνησε δειλά, διότι στην αρχή υπήρχε μια επιφύλαξη από τους λογιστές, αλλά φάνηκε ότι δίνονται όσα χρήματα πρέπει σε κάθε επιχείρηση. Τώρα, θα διευρυνθεί η τρίτη φάση, ώστε και να είναι μεγαλύτερο το ποσό και να υπαχθούν πολλοί περισσότεροι στο μέτρο, αλλά και θα αλλάξουν και κάποιες παράμετροι, ώστε να αξιοποιήσουν το μέτρο και άλλοι», σημείωσε ο Αν. Υπ. Οικονομικών.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται να υπάρξουν ειδικές παράμετροι για τις εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί βαριά από την κρίση, καθώς δεν θα έχουν εισοδήματα μέχρι τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2021.

Αναφορικά με τον ΦΠΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι δεν συζητιέται μόνιμη μείωση, λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε τόσο την Ελλάδα όσο και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Σε ότι αφορά τις εκπτώσεις ενοικίου, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, καθώς υπάρχει διαφορετικού είδους και λόγων πλήγμα και θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση των επιχειρήσεων, με βάση εθελοντικές συμφωνίες, σε κάποιες από τις οποίες θα σηκώνει μέρος του βάρους και το Κράτος, ώστε να γεφυρώσουμε την απόσταση που θα υπάρχει μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών. «Θα υπάρξει διάταξη νόμου που θα περάσουμε από την Βουλή», επεσήμανε.

Τέλος, προανήγγειλε και νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη των άνεργων, τόσο σε ότι αφορά την εύρεση εργασίας, την κατάρτιση τους και την παράταση στις προθεσμίες για την εξόφληση οφειλών τους.