Τελικά είναι «ακριβές» οι μετοχές;

Τελικά είναι «ακριβές» οι μετοχές;

Μόλις 3% απέχει η μητέρα των αγορών από τα ιστορικά της υψηλά, από ιστορικό υψηλό σε ιστορικό υψηλό ο Nasdaq, ενώ ο ιαπωνικός Νikkei απέχει ένα 7,5% σε αντίθεση με την πολλαπλάσια απόσταση από τα ιστορικά τους υψηλά των λοιπών ασιατικών αγορών. 

Και στις  ευρωπαϊκές αγορές όμως  η ψαλίδα της απόστασης από τα ιστορικά τους υψηλά είναι μεγάλη, με την γερμανική και την ελβετική αγορά να απέχουν πέριξ του 9% , ενώ η διαφορά μεγαλώνει όσο μετακινούμαστε προς τα νότια.

Παρά τα αποσβολωτικά στοιχεία για την ανεργία και την ύφεση στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, τα εταιρικά αποτελέσματα των εταιρικών κολοσσών οδηγούν το ράλι της αμερικανικής αγοράς. 

Αρκεί όμως μια ομάδα 8-10 εταιρειών να σηκώνει πάνω της το βάρος ενός τόσο ισχυρού momentum στις χρηματιστηριακές αγορές;

Ας δούμε κάποιες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις πάνω σε αυτό ακριβώς το ερώτημα.

Το Bureau of Economic Analysis -BEA- προέβει στην διαπίστωση ότι η κεφαλαιοποίηση των εταιριών της Wall Street  το β’ τρίμηνο αυξήθηκε κατά 7 τρισ.δολάρια  έναντι μείωσης 500 δισ. στο  ονομαστικό ΑΕΠ, με αποτέλεσμα ο λόγος της κεφαλαιοποίησης της αγοράς προς το ονομαστικό ΑΕΠ  να έχει ξεπεράσει το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ του 1,87.

 Πότε είχαμε αυτό το ρεκόρ; Στο τέλος της φούσκας των τεχνολογικών εταιριών το πρώτο τρίμηνο του 2000.

Μπορεί η στήλη να μην υιοθετεί στο 100% την άποψη του ΒΕΑ ότι η αγορά μετοχών σήμερα είναι η πιο ακριβή και  υπερτιμημένη στην ιστορία, καθότι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση από εταιρεία σε εταιρεία, παρά ταύτα θα συμφωνήσουμε με το συμπέρασμα ότι η αγορά αυτή την στιγμή λειτουργεί με έναν εξαιρετικά-εως εξωφρενικά - χαμηλό λόγο κινδύνου-ανταμοιβής όσον αφορά έναν πολύ μεγάλο αριθμό στοιχείων ενεργητικού.

Οι λόγοι είναι προφανείς. H πανδημία συνεχίζει την επέλαση της  με εμφανή αποτύπωμα στην οικονομική δραστηριότητα, συνεχές σφυροκόπημα στους ρυθμούς ανάπτυξης και έλλειψη ορατότητας όσον αφορά την εξέλιξη της.

Και η Bank of America Merrill Lynch όμως εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η μητέρα των αγορών προσεγγίζει τα ιστορικά της υψηλά μια στιγμή που τα εταιρικά κέρδη βρίσκονται σε πτώση, με αποτέλεσμα  ο λόγος ev/ fwd ebitda να έχει χτυπήσει «κόκκινο» και ο δείκτης P/Ε να βρίσκεται στο 21,8.  Αμφότεροι πάνω από τον ιστορικά υψηλό μέσο όρο. 

Μάλιστα η BofA  υπολογίζει  ότι οι μετοχές διαπραγματεύονται πάνω από τον μέσο όρο όσον αφορά  17 από τους 20 αριθμοδείκτες, όπως για παράδειγμα στον δείκτη  price/earnings-to-growth (PEG), ο οποίος βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ. 

Ακόμα και όσον αφορά το ασφάλιστρο κινδύνου ιδίων κεφαλαίων και τις ελεύθερες ταμειακές ροές που επικαλούνται οι ταύροι για να υποστηρίξουν ότι ο S&P δεν είναι τόσο ακριβός όσο φαίνεται, ο λόγος κρύβεται στο πρόγραμμα  αγοράς ομολόγων από την FED.

Θα συμφωνήσουμε με την παραπάνω άποψη όπως θα συμφωνήσουμε και με την επισήμανση ότι οι  αποτιμήσεις για  πολλές -όχι για όλες- «Growth» μετοχές αρχίζουν και αγγίζουν «μυθικά» επίπεδα.

Δύο «τρομακτικές» απόψεις

Η επέλαση της πανδημίας στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει πλέον ακόμα και αξιωματούχους σε αρκετά δυσοίωνες εκτιμήσεις, όπως εκείνη του διοικητή της Fed Minneapolis, Neel Kashkari,
περί της υιοθέτησης περιοριστικών μέτρων ακόμα και  για έξι μήνες, προκειμένου να τιθασευτεί η εξάπλωση του Sars-CoV- 2. 

Η άποψη ότι ένα lockdown θα προκαλούσε στην παρούσα φάση μικρότερη ζημιά μακροπρόθεσμα από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού, είναι μια άποψη που δεν την ακούμε συχνά από θεσμικούς φορείς. 

Όπως δεν ακούμε συχνά και ότι είναι ριψοκίνδυνο να αναμένουμε την άφιξη ενός εμβολίου, μια άφιξη που ίσως εν τέλει να μην έρθει ποτέ.

Πέραν του Kashkari,ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αλλά και ο Μάικ Ράιαν, κάλεσαν για δεύτερη φορά τις χώρες να ενισχύσουν τα υγειονομικά μέτρα, καθώς « Κάποια εμβόλια βρίσκονται αυτή την στιγμή στην φάση 3 των κλινικών δοκιμών και όλοι ελπίζουμε ότι θα έχουμε ορισμένα αποτελεσματικά εμβόλια που θα βοηθήσουν  στην προστασία των ανθρώπων από αυτή την προσβολή. Ωστόσο, δεν υπάρχει πανάκεια αυτή την στιγμή και ίσως να μην υπάρξει ποτέ».

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει έστω και στο ελάχιστο την πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου;

*Αποποίηση Ευθύνης : Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.