Τέλη Ιουνίου θα παραλάβει η Τουρκία το πρώτο F-35 από τις ΗΠΑ

Τέλη Ιουνίου θα παραλάβει η Τουρκία το πρώτο F-35 από τις ΗΠΑ

Στα τέλη Ιουνίου θα παραδώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το πρώτο μαχητικό τύπου F-35 στην Τουρκία, παρά τις προσπάθειες του Κογκρέσου να «παγώσει» την συμφωνία με την Άγκυρα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurryiet.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται Αρχές της αμυντικής βιομηχανίας, αναφέρει πως η αμερικανική πλευρά θα παραδώσει 30 μαχητικά F-35 στις 21 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια τελετής που θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ. Οι εν λόγω πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Πιλότοι της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα εκπαιδευτούν στη χρήση των νέων αεροσκαφών στην έδρα της κατασκευάστριας εταιρείας, της Lockheed Martin, προτού τα μαχητικά μεταφερθούν στην Τουρκία εντός του έτους, σύμφωνα πάντα με την Hurryiet.

Πηγές της εφημερίδας επισήμαναν ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί ρυθμίσεις στις τουρκικές αεροπορικές βάσεις όπου θα τοποθετηθούν τα F-35.

Η Άγκυρα επιδιώκει την απόκτηση 100 μαχητικών F-35 ώστε να αναβαθμίσει τον στόλο F-16 που διαθέτει επί του παρόντος.

Προ ημερών, τέθηκε στο Αμερικανικό Κογκρέσο θέμα διακοπής κάθε προμήθειας αμυντικού υλικού στην Τουρκία, κατά την διαδικασία έγκρισης του νέου αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, καθώς απαιτείται να υποβληθεί προηγουμένως ειδική αναλυτική έκθεση από το Πεντάγωνο για την κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία.

Το κείμενο του Κογκρέσου ήρθε  συμπληρωματικά στην πρόταση που παρουσιάσθηκε στην Γερουσία για το μπλοκάρισμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία λόγω της φυλάκισης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, αλλά βεβαίως δεν εξειδικεύει την απαγόρευση πώλησης υλικού και δεν το περιορίζει μόνο στα F-35.

 


Φωτογραφία: AP