8ος χρόνος, ημέρα 2395η
Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022

Tα τσιπ, το διαμάντι της ASML και το στρατηγικό πλεονέκτημα της Ευρώπης

Tα τσιπ, το διαμάντι της ASML και το στρατηγικό πλεονέκτημα της Ευρώπης
Shutterstock

Ένα από τα πολλά μαθήματα που πήρε ο δυτικός κόσμος από την κρίση της πανδημίας είναι η σημασία των εφοδιαστικών αλυσίδων και πόσο απειλητικό μπορεί να γίνει υπό ορισμένες συνθήκες το να εξαρτάσαι για βασικά προϊόντα από λίγους και συγκεκριμένους προμηθευτές.

Ειδικά ο τομέας των ημιαγωγών μονοπώλησε τους προβληματισμούς των βιομηχάνων, καθώς χωρίς ημιαγωγούς η μεταποιητική βιομηχανία είναι στην ουσία αποδεκατισμένη. Βλέπετε τα τσιπ είναι παντού, από τα αυτοκίνητα, τα πλυντήρια και τους υπολογιστές, μέχρι τα κινητά τηλέφωνα και τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες.

Ο βασικός λόγος της έλλειψης ημιαγωγών είναι το γεγονός ότι η πανδημία έπληξε τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Κατά τη διάρκεια των lockdowns από τη μια η παραγωγή ημιαγωγών περιορίστηκε σημαντικά, από την άλλη επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες ψηφιοποίησης και τηλεργασίας. Το αποτέλεσμα; H ζήτηση για κομπιούτερ και κινητά αυξήθηκε τη στιγμή που η τρέχουσα προσφορά ημιαγωγών ήταν αδύνατον να την καλύψει.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τώρα και για πάντα, αυξάνοντας την παραγωγή των μικροκυκλωμάτων εντός των συνόρων τους προκειμένου να δοθεί μια μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη λύση στην έλλειψη ημιαγωγών.

Αλλά και η Ευρώπη φαίνεται ότι εξυφαίνει το δικό της σχέδιο δράσης προκειμένου να απογαλακτιστεί από τις εφοδιαστικές αλυσίδες της Ασίας.

Αν και σε αντίθεση με τους Αμερικάνους ομολόγους τους οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν ότι δεν μπορείς από τη μια μέρα στην άλλη να αναπτύξεις καινούργιες αλυσίδες εφοδιασμού, εντούτοις παραδέχονται ότι η πανδημία αποκάλυψε τα τρωτά σημεία της παγκοσμιοποίησης και έτσι η ΕΕ εξετάζει τρόπους ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής ημιαγωγών, ώστε να περιοριστεί η εξάρτησή μας από την Ασία.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ στοχεύει σε διπλασιασμό της παραγωγικής της ικανότητας μέχρι το 2030, καταλαμβάνοντας το 20% της παγκόσμιας αγοράς. Πρόκειται για έναν από τους πιο φιλόδοξους στόχους της Ευρώπης να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό εξ Ανατολάς.

Ως εκ τούτου, η βιομηχανία των ημιαγωγών πέραν από μια βιομηχανία μεγάλου growth εξελίσσεται σε μια βιομηχανία στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανιών Ημιαγωγών οι παγκόσμιες πωλήσεις ημιαγωγών ανήλθαν σε 439 δισ. δολ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 6,5% σε σύγκριση με το 2019. Το παγκόσμιο μέγεθος της αγοράς ημιαγωγών όμως αναμένεται να φτάσει τα 726,73 δισ. δολ. έως το 2027, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης -CAGR- 4,7%.

Το αστέρι της ASML

Η ASML Holding είναι πρωτοπόρος στην καινοτομία στον κλάδο των ημιαγωγών και ένας βασικός προμηθευτής για τους κατασκευαστές επεξεργαστών για υπολογιστές.

Στους πελάτες της περιλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι κατασκευαστές τσιπ στον κόσμο - μεταξύ των οποίων είναι η TSMC, η Samsung και η Intel - οι οποίοι χρησιμοποιούν το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της για να κατασκευάσουν ένα ευρύ φάσμα τσιπ ημιαγωγών.

Η εταιρεία τους παρέχει όλα όσα χρειάζονται –από hardware και λογισμικό έως υπηρεσίες– για τη μαζική παραγωγή μοτίβων σε πυρίτιο μέσω λιθογραφίας, προσφέροντας λύσεις σχεδίασης που βοηθούν τους κατασκευαστές να παράγουν τα πιο εξελιγμένα τσιπ του κόσμου.

Για όσους αναρωτιούνται κατά πόσο είναι υπερβολή η έκφραση «τα πιο εξελιγμένα τσιπ του κόσμου» θα παραθέσουμε τα εξής: H ASML διαθέτει ένα μοναδικό προϊόν που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί καμία βιομηχανία να το κατασκευάσει σε μαζική παραγωγή: Τις μηχανές EUV.

Οι μηχανές αυτές κοστίζουν περίπου 140 εκατ. δολάρια έκαστη και είναι κομβικής σημασίας για τη βιομηχανία των τσιπ, γιατί με την τεχνολογία τους μπορούν να «χωρέσουν» περισσότερα κομμάτια κρυσταλλολυχνιών (transistors) σε κάθε στρώμα σιλικόνης. (σ.σ: Οι κρυσταλλολυχνίες είναι ένα από τα βασικότερα συστατικά που χρειάζονται στα σύγχρονα ηλεκτρονικά και όσες περισσότερες κρυσταλλολυχνίες μπορέσουν να «χωρέσουν» σε ένα τσιπ τόσο πιο ισχυρό είναι το τσιπ).

Για παράδειγμα, τα τελευταία iPhones της Apple, που κατασκευάστηκαν με τσιπ της TSMC η οποία χρησιμοποίησε τα EUV της ASML, έχουν μέσα τους περίπου 10 δισ. κρυσταλλολυχνιών.

Το γεγονός λοιπόν ότι η ASML κατέχει ουσιαστικά το μονοπώλιο της μαζικής παραγωγής των μηχανών EUV την καθιστά μια βιομηχανία με μεγάλο κέντρο βάρους στο συνολικό περιβάλλον των ημιαγωγών.

Εκρηκτικά τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου

Η ολλανδική εταιρεία «καβάλησε» στην κυριολεξία το κύμα στη βιομηχανία των ημιαγωγών που δημιούργησαν οι συνθήκες της πανδημίας, επεκτείνοντας την παραγωγή της. Οι πελάτες της άλλωστε επενδύουν σημαντικά στη νέα δυναμικότητα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ημιαγωγών παγκοσμίως.

Τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου είναι αποκαλυπτικά για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ολλανδικής κατασκευάστριας εξοπλισμού για την παραγωγή ημιαγωγών, ΑSML.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πωλήσεις αυξημένες κατά 17%, στα 4,99 δισ. ευρώ έναντι 4,25 δισ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020, ενώ πάνω από τις εκτιμήσεις ήταν τα κέρδη της εταιρείας τα οποία διαμορφώθηκαν σε 1,77 δισ. ευρώ -4,38 ευρώ/μετοχή- έναντι 1,35 δισ. ευρώ στο δ' τρίμηνο του 2020 σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 31%. Βλέπετε, το περιθώριο κέρδους της τάξης του 54,2% έκανε το θαύμα του.

Όσον αφορά το οικονομικό έτος του 2021 σαν σύνολο, η εταιρεία ανακοίνωσε 18,6 δισ. ευρώ πωλήσεις, κέρδη 5,9 δισ. - 14,36 ευρώ/μετοχή -ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα έξοδα Έρευνας και Ανάπτυξης ανήλθαν στα 2,5 δισ. ευρώ περίπου.

Ως εκ τούτου η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε τη διανομή μερίσματος 5,50 ευρώ ανά μετοχή για το σύνολο της χρήσης του 2021 έναντι 2,75 ευρώ ανά μετοχή το 2020.

Εξαιρετικές οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια

Φυσικά όπως συνηθίζουμε να λέμε το νέο έτος, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή εξίσου σημασία με τα αποτελέσματα έχουν και οι προβλέψεις για το 2022.

Η ASML αναμένει πως τα έσοδα της για το σύνολο της χρήσης του 2022 θα αυξηθούν κατά 20% σε ετήσιο επίπεδο. Υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια.

Η εταιρεία τόνισε πως θα συνεχίσει να δυσκολεύεται να καλύψει τη ζήτηση φέτος, και προέβλεψε πωλήσεις 3,3-3,5 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο.

Ο χαμηλότερος αριθμός έρχεται καθώς κάποια από τα συστήματα της παραδίδονται στους πελάτες προτού περάσουν από την τελική δοκιμή, το οποίο σημαίνει ότι 2 δισ. ευρώ σε επιπλέον έσοδα θα αναγνωριστούν στα μελλοντικά τρίμηνα.

Οι προβλέψεις όμως γίνονται ακόμα καλύτερες. Στη συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι με βάση διαφορετικά σενάρια αγοράς, θα έχει την ευκαιρία να επιτύχει ετήσια έσοδα το 2025 μεταξύ 24 - 30 δισ. ευρώ, με μικτό περιθώριο μεταξύ περίπου 54% και 56%. (σ.σ: Η πρόβλεψη αυτή υπόψιν ότι είναι ανώτερη από την προηγούμενη εκτίμηση της ASML για έσοδα 15-24 δισ. δολάρια στην επόμενη 4ετία).

Η διοίκηση βλέπει όμως σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης και μετά το 2025, ενώ εκτιμά ετήσιο ρυθμό αύξησης εσόδων περίπου 11% για την περίοδο 2020-2030.

Την ίδια στιγμή, βελτιώνει συνεχώς τις επιδόσεις της στα ESG κριτήρια, ενώ προβλέπει ότι θα συνεχίσει να επιστρέφει σημαντικά ποσά μετρητών στους μετόχους της συνδυάζοντας τα αυξανόμενα μερίσματα - αρχής γενομένης από φέτος - και τις επαναγορές μετοχών.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.