Τα funds επανακάμπτουν και «σκανάρουν» τους μικρομεσαίους του Χ.Α

Τα funds επανακάμπτουν και «σκανάρουν» τους μικρομεσαίους του Χ.Α

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ανεξάρτητα από τις εγχώριες πολιτικές «διαμάχες» και πέρα από την όντως εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση για την κοινωνία, η αλήθεια είναι ότι μετά από μια 8ετία κρίσης, έχουν έρθει τα πάνω κάτω και στο χώρο των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, αυτή η 8ετία της κρίσης, έχει αναδιατάξει τον επιχειρηματικό χάρτη, «σκότωσε» πολλούς που ήταν αδύναμοι ή υπερδανεισμένοι, όμως, – από την άλλη πλευρά – έδωσε την ευκαιρία σε άλλες δυνάμεις να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους, να εξυγιάνουν το χαρτοφυλάκιό τους, να ισχυροποιήσουν τις βάσεις τους για το μέλλον. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια ανακάμπτουν εσχάτως, κοιτάζοντας καλές και ποιοτικές περιπτώσεις, εισηγμένων και μη εταιρειών. Πρόκειται για διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και καιρό, χωρίς κατ' ανάγκη να «γενούν» συμφωνίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, αυτές τις ημέρες είναι στην Ελλάδα και «σκανάρουν» δύο εισηγμένες επιχειρήσεις μικρομεσαίου βεληνεκούς, δύο funds του εξωτερικού. Το ένα προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και το άλλο από την Ελβετία. Τις συναντήσεις, τα ραντεβού και όλα τα περαιτέρω «τρέχει» εγχώρια ιδιωτική χρηματιστηριακή εταιρεία, από τις πολύ υγιείς και ποιοτικές δυνάμεις του χώρου. Όπως τονίζουν στο Liberal τα στελέχη της, «μας κάνει πολύ θετική εντύπωση η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος, παρ' ότι δεν ξέρουμε αν θα μετουσιωθεί οπωσδήποτε σε κάποιο ή κάποια deals».

Η μία εταιρεία που «σκανάρουν» τα δύο funds είναι από τον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας, με εγνωσμένο καλό management επί σειρά ετών και «συμπαγή» ισολογισμό.

Πάντως, τα δύο funds «έχουν βγάλει καλά λεφτά τοποθετούμενα σε ανάλογες περιπτώσεις εταιρειών άλλων χωρών, οπότε γνωρίσουν το… δρόμο».

Αυτό που λένε σε κάθε ευκαιρία οι ξένοι είναι ότι υπάρχουν πολλές και καλές περιπτώσεις εταιρειών στην Ελλάδα, ενώ όσες έχουν αντέξει και έχουν περάσει από το πολυετές… καθαρτήριο της κρίσης, θα είναι οι επόμενοι leaders. Βεβαίως, οι ίδιοι λένε ότι ελλοχεύει πάντα το ρίσκο χώρας, δηλαδή η συνεχιζόμενη κουβέντα για τη δραχμή, που λειτουργεί σαν… σαράκι σ' οτιδήποτε εποικοδομητικό πάει να γίνει…