Τα capital controls φεύγουν μαζί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ...

Τα capital controls φεύγουν μαζί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ...

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Καθώς συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από την επιβολή των capital controls, ο «πιο αριστερός υπουργός οικονομικών της Ευρωζώνης» διαπιστώνει με «έκπληξη» ότι περισσότερα από 28 δισ. ευρώ κυκλοφορούν στην ελληνική οικονομία, χωρίς να περνούν μέσα από το τραπεζικό μας σύστημα.

H δημόσια ομολογία κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι τα «capital controls ήταν δική μας απόφαση, δεν μας τα επέβαλαν οι δανειστές» είναι αξιοσημείωτη πλην όμως είναι περιττή. Ουδείς ποτέ αμφέβαλε ότι στη λογική της απερχόμενης κυβέρνησης ήταν, είναι και θα είναι ο διαρκής και ασφυκτικός έλεγχος σε οποιαδήποτε μορφή οικονομικής δραστηριότητας. Eπομένως οι έλεγχοι στη ροή κεφαλαίων ήταν -και θα είναι- μέρος του DNA της «αριστερής κυβέρνησης στην Ευρωζώνη».

Σήμερα είναι αλήθεια, ότι στο εσωτερικό οι έλεγχοι έχουν χαλαρώσει πολύ ωστόσο η βαριά φορολογία και η απίστευτη γραφειοκρατία υποχρεώνουν όποιον επιχειρηματία θέλει να επιβιώσει να κινείται στις “γκρίζες περιοχές” της οικονομίας. Ακόμη και σήμερα αποτελεί ζητούμενο για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις να κρατούν το ταμείο τους στην Ελλάδα και να μην στέλνουν τα διαθέσιμά τους κάθε Παρασκευή στο εξωτερικό για να τα ξαναφέρουν πίσω την Δευτέρα το πρωϊ για τις ανάγκες τους....

Η πιο αριστερή κυβέρνηση της Ευρωζώνης πέτυχε τους στόχους της με τα capital control. Με βαριά, βάναυση και παράλογη υπερφορολόγηση κάθε δραστηριότητας, με τις χιλιάδες κατασχέσεις λογαριασμών οι Έλληνες διατηρούν σήμερα στις τράπεζες όσα ακριβώς χρήματα χρειάζονται για να ζήσουν ή να πληρώσουν φόρους. Το κράτος δεν πλήρωνε τις οφειλές του για χρόνια αλλά συνεχώς εισέπραττε με άγριο φορο-κυνηγητό.Τα λεφτά των ιδιωτών μεταφέρθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Κράτους.

Με απλά λόγια, κίνδυνος φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό δεν υπάρχει πια, γιατί δεν περισσεύουν στους Έλληνες λεφτά για εξαγωγή στο εξωτερικό. Όσα υπάρχουν στους λογαριασμούς, προορίζονται αποκλειστικά για κάλυψη άμεσων αναγκών στο εσωτερικό της χώρας.

Πλήρης άρση των capital controls, σημαίνει ελευθερία μετακίνησης κεφαλαίων στο εξωτερικό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σήμερα, οι απαγορεύσεις για τη διαχείριση των χρημάτων των Ελλήνων, στο εξωτερικό παραμένουν, αν και με μεγαλύτερα όρια συναλλαγών, τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις. Απολύτως ελεύθεροι να βγάλουν όσα θέλουν στο εξωτερικό είναι μόνον όσοι έχουν κέρδη και μερίδια από κεφάλαια που έφεραν για επενδύσεις στην χώρα μας από το εξωτερικό -και έως το 100% της επένδυσής τους...

Για να καταργηθούν πλήρως και καθολικά τα capital controls, πρέπει οι Έλληνες και οι αλλοδαποί καταθέτες να πιστέψουν ότι η Ελλάδα, άλλαξε, γύρισε σελίδα και πιστεύει στις αξίες της ελευθερίας και του επιχειρείν.

Γι'' αυτό άλλωστε η πλήρης άρση των capital controls θα έρθει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου...