Τα βασικά σημεία της ρύθμισης για τις 120 δόσεις

Τα βασικά σημεία της ρύθμισης για τις 120 δόσεις

Το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφορία και τους δήμους, παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχσιόγλου και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις τα βασικά χαρακτηριστικά, όπως παρουσιάστηκαν από τους υπουργούς, είναι τα εξής:

Εφορία

- Υπάγονται στη ρύθμιση οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, για όλα τα φυσικά πρόσωπα, με μόνο περιορισμό ότι η ελάχιστη δόση θα είναι 30 ευρώ.

- Για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές στην εφορία θα υπάγονται κατευθείαν στο καθεστώς των 120 δόσεων, ενώ για τα μεγαλύτερα εισοδήματα θα υπάρχει ένας συντελεστής ο οποίος θα μειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

- Όσοι φορολογούμενοι προβούν σε εφάπαξ καταβολή των οφειλών τους θα απαλλαχθούν στο 100% από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.

- Εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει λιγότερες δόσεις, η μείωση των προσαυξήσεων θα ανέρχεται στο 95%.

- Για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας έως τις 28 Ιουνίου για την Εφορία και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

- Για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ η ρύθμιση αυξάνει τις δόσεις από 12 σε 18.

Ασφαλιστικά ταμεία

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης είναι το «κούρεμα» της βασικής οφειλής, λόγω του υπολογισμού και των προσαυξήσεων κατά 85% για όλους.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι κατηγορίες και όλες οι οφειλές, δηλαδή φυσικά πρόσωπα, με κλειστά βιβλία και οι οφειλές των επιχειρήσεων.

Για τις επιχειρήσεις δεν θα υπάρξει μείωση της βασικής οφειλής αλλά προβλέπεται,διαγραφή 100% των προσαυξήσεων για εφάπαξ καταβολή, ή διαγραφή 50% των προσαυξήσεων εάν επιλεγεί η αποπληρωμή σε δόσεις.

Τέλος, για τους αγρότες προβλέπεται διαγραφή των προσαυξήσεων ενώ η ελάχιστη δόση θα διαμορφώνεται στα 30 ευρώ. Παράλληλα, ανεβαίνει το όριο οφειλής για να πάρει σύνταξη από τις 4.000 στις 6.000 ευρώ.

Στους δήμους

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμισή είναι τέσσερις μήνες από την ισχύ του νόμου, ενώ όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να εξασφαλίσουν διαγραφή των προσαυξήσεων ως εξής:

1.Εφάπαξ πληρωμή: Διαγραφή 100%

2.Πληρωμή από 2 έως 24 δόσεις: διαγραφή 80%

3.Πληρωμή από 25 έως 48 δόσεις: διαγραφή 70%

4.Πληρωμή από 49 έως 72 δόσεις: διαγραφή 60%

5.Πληρωμή από 73 έως 100 δόσεις: διαγραφή 50%.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  ανακοίνωσε επίσης ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ένα συνολικό πακέτο παροχών το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Για το νομοσχέδιο των 120 δόσεων δήλωσε ότι έχει ως βασική λογική την αντιμετώπιση τριών κατηγοριών πολιτών. «Μία που ζορίζεται και θέλει να πληρώσει αλλά δεν μπορεί. Μία που έχει ματώσει και πληρώνει με συνέπεια και πρέπει να τους δείξουμε σεβασμό. Και συμφωνώ με τον κ. Μητσοτάκη. Η τρίτη κατηγορία είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Λογική μας να βοηθήσουμε την πρώτη κατηγορία χωρίς να ευνοήσουμε τους κακοπληρωτές», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.