Συντριπτική απάντηση 300 δισ. ετοιμάζει η ΕΕ σε τυχόν δασμούς Τραμπ στα αυτοκίνητα

Συντριπτική απάντηση 300 δισ. ετοιμάζει η ΕΕ σε τυχόν δασμούς Τραμπ στα αυτοκίνητα

Σε πλήρη εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΕΕ – ΗΠΑ μπορεί να εξελιχθεί μια τυχόν επιβολή δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, καθώς οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν αντίμετρα ύψους 294 δισ. δολαρίων.

Όπως μεταδίδει το CNBC, επικαλούμενο πληροφορίες από τους Financial Times, η ΕΕ προετοιμάζει συντριπτικό πλήγμα στα αμερικανικά προϊόντα. Συγκεκριμένα σε έκθεση που κατατέθηκε στο υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι δασμοί σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων θα ήταν αδικαιολόγητοι και χωρίς οικονομική λογική.

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται το γεγονός ότι η ΕΕ κατασκευάζει σχεδόν 2,9 εκατομμύρια αυτοκίνητα στις ΗΠΑ υποστηρίζοντας άμεσα 120.000 θέσεις εργασίας και έμμεσα 420.000 θέσεις εργασίας αν συμπεριληφθούν αντιπροσωπείες και λιανοπωλητές αυτοκινήτων. Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕ θα απαντήσει με δασμούς ύψους 294 δισ. δολαρίων, ή 19% των συνολικών εξαγωγών των ΗΠΑ στην ΕΕ, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Το ενδεχόμενο, όμως, ενός γενικευμένου πολέμου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ παραμένει υπαρκτό καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται αποφασισμένος να βάλει στο στόχαστρό του τις γερμανικές αυτοκοινητοβιομηχανίες.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή το βράδυ στο Fox News συνέκρινε τις εμπορικές πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με της Κίνας, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει πιθανότατα τόσο κακό όσο και η Κίνα, μόνο που είναι πιο μικρή.

Μάλιστα, αναφερόμενος στην αγορά των αυτοκινήτων καταφέρθηκε κατά των γερμανικών αυτοκινήτων, τη στιγμή που όπως είπε οι ΗΠΑ δεν μπορούν να στείλουν στην ΕΕ τα δικά τους αυτοκίνητα.