Συνεχίζει την παροχολογία η κυβέρνηση, ενώ χρωστά στην αγορά και τα νοικοκυριά 4,7 δισ. ευρώ

Συνεχίζει την παροχολογία η κυβέρνηση, ενώ χρωστά στην αγορά και τα νοικοκυριά 4,7 δισ. ευρώ

Στο ίδιο μοτίβο της παροχολογίας συνεχίζει η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δηλώνουν  άγνοια για τις κινήσεις της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. Αυτή τη φορά η παροχολογία αναπτύχθηκε από τον προσεκτικό μέχρι τώρα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος προτίθεται να φρενάρει τις μεταρρυθμίσεις υποστηρίζοντας ότι εκτός από τις συντάξεις δεν χρειάζεται να περικοπεί και το αφορολόγητο όριο.

Δύο μέτρα τα οποία το κυβερνών κόμμα ψήφισε στη Βουλή έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος. Τώρα όμως που ο κίνδυνος όχι μόνο να χαθεί η εξουσία αλλά και να σημειώσει ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά στις επόμενες εκλογές αναγκάζει τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει στροφή επιχειρώντας να ακυρώσει όλα τα σκληρά μέτρα (όπως η περικοπή των συντάξεων) με στόχο να περιορίσει την πιθανή εκλογική του ζημιά.

Κινήσεις, που μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικές για την Ελλάδα. Ήδη, οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό ακριβώς φοβούνται και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και δεν θέλουν να ικανοποιήσουν, προς το παρόν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Φοβούνται ότι οι αγορές δεν θα δουν με καλό μάτι το πισωγύρισμα τιμωρώντας την Ελλάδα με υψηλά επιτόκια. Είναι ενδεικτικό ότι οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου κινούνται στην περιοχή του 4%, ποσοστό το οποίο δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση την έξοδο για αναζήτηση φθηνού χρήματος, όπως έκανε τις προηγούμενες μέρες η Κύπρος.

Μάλιστα, εάν δεν πετάξει η χώρα μας από πάνω της τα capital controls, οι αγορές θα συνεχίσουν να την βλέπουν με μισό μάτι. Ακόμα και οι σημαντικές αλλαγές που θα επιφέρει στην οικονομία η νέα απόφαση για την χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών δεν αρκεί, όχι μόνο για τις αγορές αλλά και για τους υποψήφιους επενδυτές.

Παρά την ελεύθερη ανάληψη μετρητών εντός της χώρας, παραμένουν τα εμπόδια για τις εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις που αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να «σπάνε» στα τρία τις παραγγελίες για να μπορέσουν να πληρώσουν. Η αύξηση του ποσού στα 100.000 ευρώ ανά πελάτη και ανά ημέρα από 40.000 ευρώ είναι μεν σημαντική αλλά δεν επαρκεί. Πρέπει γρήγορα να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα έτσι ώστε και οι αγορές να πάρουν στα σοβαρά την κυβέρνηση. Και η ίδια θα πρέπει να δείξει ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, μειώνοντας τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, με στόχο να προσελκύσει επενδύσεις και κατ' επέκταση να μπορέσουν να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πάντως ότι η κυβέρνηση ωραιοποιεί τα δημοσιονομικά στοιχεία. Δεν επιστρέφει φόρους 1,8 δις. ευρώ, δεν πληρώνει τους προμηθευτές της (2 δις. ευρώ χρωστάει) ενώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελείται. Συνολικά λείπουν από την αγορά περίπου 4,7 δις. ευρώ. Εφόσον πληρώνονταν όλα τα παραπάνω ποσά ο προϋπολογισμός θα ήταν δυστυχώς ελλειμματικός.