Συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, 18:36
-A +A
Συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια

Ίσως και αύριο κατατεθεί στην Βουλή ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες να έχουν καταλήξει σε όλες τις λεπτομέρειες και να έχουν γράψει άρθρο άρθρο όλο το νομοσχέδιο.

Πιθανότατα απόψε το βράδυ το σχέδιο νόμου θα πάει προς έγκριση στις Βρυξέλλες και εφόσον λάβει την έγκριση, τότε πιθανόν και αύριο να πάει στην Βουλή, ώστε να μην υπάρξει κενό, αφού επίσης αύριο λήγει ο παλιός νόμος Κατσέλη.

Σήμερα στη συνάντηση που είχαν τραπεζίτες (Καλαντώνης και Απαλαγάκη) με στελέχη της κυβέρνησης (Φλαμπουράρης και Λιάκος) κατέληξαν στα τρία τελευταία (;) σημεία στα οποία υπήρχε διαφωνία:

- Συμφωνήθηκε η ενοποίηση του νόμου για το πτωχευτικό δίκαιο. Τις επόμενες ημέρες αλλάζει η προστασία για την πρώτη κατοικία και αμέσως μετά κινούνται οι διαδικασίες για την πλήρη ενοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας.

- Όποιοι δεν πληρούν τα κριτήρια που τίθενται και βγαίνουν εκτός πλατφόρμας, έστω και αν προσφύγουν στα δικαστήρια, δεν μπορούν να τύχουν προστασίας.

- Ο τρόπος υπολογισμού της επιδότησης θα είναι αυτόματος και δεν θα είναι αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης. Το δημόσιο θα καταλάβει την επιδότηση κάθε μήνα στο λογαριασμό του δανειολήπτη, από τον οποίο εξυπηρετείται το δάνειο. Εφόσον για εννέα συνεχείς μήνες δεν ικανοποιούνται οι συμβατικές υποχρεώσεις του δανειολήπτη που είναι σε προστασία αυτομάτως βγαίνει εκτός.

Επίσης έγινε γνωστό ότι η διάρκεια του νόμου παραμένει στον ένα χρόνο, ενώ πάει στα πέντε χρόνια για τους μακροχρόνια ανέργους, τους ΑΜΕΑ και για όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Παράλληλα συμφωνήθηκε ότι όσοι από τον παλιό ν. Κατσέλη πληρούν τα κριτήρια, αλλά είχαν απορριφθεί λόγω ιδιότητας (έμποροι, επιχειρηματίες), θα μπορούν να κάνουν εκ νέου αίτηση για ένταξη στην προστασία πρώτης κατοικίας με είσοδό τους στην πλατφόρμα. Αντίθετα όσοι έχουν απορριφθεί λόγω δόλου, δεν θα μπορούν να επανέλθουν και να κάνουν νέα αίτηση.

Τα υπόλοιπα κριτήρια παραμένουν τα ίδια.

Δηλαδή:

- Η ρύθμιση αφορά σε υπόλοιπο δανείου  130.000 ευρώ και για αντικειμενική αξία μέχρι 250.000 ευρώ.

- Σε ό,τι αφορά στο εισόδημα αυτό ορίζεται έως 12.500 ευρώ για άγαμους και έως 21.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί με πλαφόν τα 36.000 ευρώ.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 14/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα