«Συμβόλαιο Μετα-Μνημονιακής Εποπτείας» είναι έτοιμη να υπογράψει η κυβέρνηση

«Συμβόλαιο Μετα-Μνημονιακής Εποπτείας» είναι έτοιμη να υπογράψει η κυβέρνηση

Του Χρήστου Ν. Κώνστα 

Στο νέο «Συμβόλαιο Μετα-Μνημονιακής Εποπτείας» θέλει να παραπέμψει η κυβέρνηση την εφαρμογή των περισσότερων από τα 88 δύσκολα προαπαιτούμενα που θα κλείσουν την 4η αξιολόγηση.

Οι τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους των θεσμών δείχνουν ότι η Ελλάδα καθυστερεί επίτηδες την υλοποίηση των ψηφισμένων προ-απαιτουμένων, ελπίζοντας είτε σε μια σύγκρουση του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους είτε στην χαλαρότητα της θερινής περιόδου και της τουριστικής ευδαιμονίας για να θέσει σε εφαρμογή όλα όσα προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙΙ.

Μόλις 5 από τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης θεωρούνται ολοκληρωθέντα, ενώ τη Δευτέρα ξεκινούν οι επαφές των κορυφαίων εκπροσώπων των «θεσμών» με την ελληνική κυβέρνηση. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει υποσχεθεί ότι μέχρι να φύγουν οι επικεφαλής των «θεσμών» από την Αθήνα, στις 24 Μαίου, η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει τα 40 από τα 88 προαπαιτούμενα, αυτά δηλαδή που δεν απαιτουν ψήφιση νομοθετικών διατάξεων αλλά εφαρμογή παλαιότερων νόμων.

Ο επανυπολογισμός όλων των παλαιών συντάξεων, οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι νέοι συντελεστές ΕΝΦΙΑ και η επιβολή ΦΠΑ 24% από 1/7/18 στα υπόλοιπα νησιά είναι μερικά από τα «καυτά προ-απαιτούμενα» που η κυβέρνηση καθυστερεί να υλοποιήσει ελπίζοντας σε κάποιο «θαύμα» της τελευταίας στιγμής.

Ενδεχόμενη σύγκρουση του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους στο θέμα της ρύθμισης του Χρέους ή και της ευστάθειας του Τραπεζικού μας συστήματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση ως δικαιολογία για την καθυστερημένη υλοποίηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.

Ωστόσο όλα δείχνουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ έχει βρει κοινό πεδίο συνεννόησης με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς ενώ το θέμα των Τραπεζών θα λυθεί με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Γι' αυτό άλλωστε την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται στην Αθήνα η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί για να παραδώσει σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά ειδικό αυστηρό πρόγραμμα ενεργειών που να διασφαλίζουν όχι μόνο την κεφαλαιακή επάρκεια αλλά και την επιταχυνόμενη μείωση των «κόκκινων δανείων».

Όσα μέτρα από τα 88 προ-απαιτούμενα (συν τα 12 προ-απαιτούμενα από τη συμφωνία με το ΔΝΤ) δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου θα μεταφερθούν στο Πρόγραμμα Μεταμνημονιακής Εποπτείας που θα υπογράψει η κυβέρνηση προκειμένου να πάρει κάποιες ρυθμίσεις πληρωμών για το Χρέος…

Το νέο Πρόγραμμα δεν θα αποκαλείται Μνημόνιο αλλά ....«Σχέση Στενής Συνεργασίας»...