Στρατηγικός επενδυτής στον ΔΕΔΔΗΕ για τη σωτηρία της ΔΕΗ

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019, 20:36
-A +A
Στρατηγικός επενδυτής στον ΔΕΔΔΗΕ για τη σωτηρία της ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Την ιδιωτικοποίηση ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ στα δίκτυα, εξήγγειλε ο Κ.Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνηση να προχωρά σε πολύ δραστικότερα μέτρα αντιμετώπισης της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση, απ’ όσα περιελάμβανε προεκλογικά το πρόγραμμα της ΝΔ.

“Όπου χρειασθεί θα ιδιωτικοποιήσουμε δίκτυα για να εξυγιάνουμε την επιχείρηση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας παράλληλα ότι η σωτηρία της ΔΕΗ θα γίνει χωρίς επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές, με αυστηρότερο κυνήγι των “μπαταξήδων”, και τονίζοντας ότι αφού καταστεί δυνατό η επιχείρηση να εξυγιανθεί, τότε μόνο θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.

Η αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ ως σωσίβιο για την ΔΕΗ, δεν προβλέπονταν στις προεκλογικές προτάσεις της ΝΔ, ωστόσο εντάχθηκε προφανώς στο σχέδιο για την σωτηρία της, λόγω της ραγδαίας επιδεινούμενης εικόνας που αυτή παρουσιάζει μήνα με το μήνα, τρίμηνο με το τρίμηνο.

Το πως θα γίνει η πώληση ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ θα εξειδικευθεί την Δευτέρα στις προγραμματικές δηλώσεις του Κ. Χατζηδάκη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δίκτυο διανομής συνολικού μήκους 238.000 χλμ, το οποίο διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ, αποτελεί το πιο σημαντικό μετά τον ΑΔΜΗΕ περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, με εγγυημένο ρυθμιζόμενο έσοδο που ευνοεί την προσέλκυση επενδυτών και την ταχεία πώληση, σε αντίθεση με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

Ταυτόχρονα, η είσοδος στα δίκτυα επενδυτή, συνεπάγεται εισροή σημαντικών κεφαλαίων, που θα επιτρέψουν αυτό να εκσυγχρονιστεί, και να πάψει να αποτελεί μόνιμη αιτία μπλακ άουτ, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα να αναπτυχθεί το project έξυπνων μετρητών, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εγχώριων και ξένων επενδυτών σε Ανατολή και Δύση.

Το σχέδιο που όπως είπαμε, θα διευκρινίσει κατά την ομιλία του ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, μένει να φανεί κατά πόσο θα στηρίζεται στο μοντέλο ΑΔΜΗΕ ή σε κάτι άλλο. Προ πολλών πάντως μηνών, είχε γίνει γνωστή μελέτη την οποία είχε πραγματοποιήσει ο ΔΕΔΔΗΕ που κινούνταν στην ίδια κατεύθυνση, και η οποία προέβλεπε ότι η ΔΕΗ θα συστήσει μια 100% θυγατρική στην οποία θα περιέλθει η κυριότητα του δικτύου διανομής, η οποία σήμερα ανήκει στη ΔΕΗ.

Και αυτό, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ έχει σήμερα στην αρμοδιότητά του τη διαχείριση του δικτύου διανομής και όχι την κυριότητα, καθώς δεν εφαρμόστηκε ιδιοκτησιακός διαχωρισμός όπως στην περίπτωση του δικτύου υψηλής τάσης και του ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα.

Το πλάνο ήταν να διατεθεί το 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε ιδιώτες, αφού το 51% θα ελέγχεται από το Δημόσιο ως μετόχο του 51% της μητρικής εταιρείας, προκειμένου να εισρεύσουν στην εταιρεία τα αναγκαία έσοδα για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της, η οποία δεν θεωρείται δεδομένη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ορκωτού ελεγκτή στην έκθεση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2018. 

“Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να σώσουμε την ΔΕΗ από την βέβαιη καταστροφή όπου την οδήγησαν οι προκάτοχοι μας, αυτό θα γίνει χωρίς επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές, όπως σώθηκε ο ΟΤΕ, έτσι θα σωθεί και η ΔΕΗ”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 27/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα